Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Savaş ve Barış - Cilt 3

Lev Tolstoy
Tolstoy’un olağanüstü karakter betimlemeleri, doğa tasvirleri ve gerçekçi bakışıyla zenginleşen bu dev yapıt, belirli bir zaman ve mekânın dışına çıkarak tarihin doğasını, yaşamı ve insanı mercek altına almaktadır. 160’a yakını gerçek olmak üzere yaklaşık 600 kahraman, kurgu ile gerçek arasındaki çizginin belirsizliğinde, tanıklık ettikleri döneme okurun da sokulmasına izin veriyor. Tolstoy, farklı sosyal sınıflardan ve farklı cinsiyetlerdeki bu yüzlerce karakteri başarıyla yansıtıyor, konuşturuyor ve o ustaca dokunuşuyla onları sayfalardan taşırıp belleklerimize kazıyor… Büyük yazarın savaşı anlatırken kullandığı görsel ayrıntı zenginliği, anlatıyı sinematografik bir çizgiye yaklaştırırken, okuru da –hareketli bir kamera gibi– erlerin, generallerin, subayların ve halkın arasında ustaca dolaştırıyor. Böylece, öleni, öldüreni, kaçanı, emir vereni, korkağı, cesuru, insanı ve hayvanıyla bütün bir savaş meydanını geziyor ve Tolstoy’un eşsiz kahramanlarıyla birlikte biz de o çamurlara batıp, o kurşun bizi yaraladığında; yanı başımıza bir top mermisi düşüp, uzaktan o memleket türküsünü duyduğumuzda, ölüm ve yaşamı sorguluyoruz… “Güçlü kanım odur ki; bir roman yazarının, sanatının sadece şiirsel yönüne dair değil, ele aldığı konuların gerçekliği kadar, bağlamının tarihsel ve çağdaş yönüne dair de derin bir bilgiye sahip olması gerekir. Görebildiğim kadarıyla, burada [Rusya’da] sadece tek bir yazar bu konuda ustalaşmıştır, o da Kont Lev Tolstoy’dan başkası değildir.” -Dostoyevski-
Yazar:
Lev Tolstoy
Lev Tolstoy
Çevirmen:
Mete Ergin
Mete Ergin
Tasarımcı:
Savaş Çekiç
Savaş Çekiç
Tahmini Okuma Süresi: 15 sa. 25 dk.Sayfa Sayısı: 544Basım Tarihi: 2020İlk Yayın Tarihi: 1867Yayınevi: Yordam EdebiyatOrijinal Adı: Rusça: Война и миръ (Voyná i Mir)
ISBN: 9786051721798Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
544 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Serinin 3 numaralı ve bana sorarsanız en heyecanlı kitabıydı şimdiye kadar. Sonya yani kitapta en sevdiğim, aşkına sadık olan Nikolay’ın sevdiğinin Nataşa’ya destek olması ve onun yanında yer alması güzeldi. Böyle olumlu şeylerin hastasıyız bizler de işte. Çünkü bir geri çekilme esnasında Rusya’nın bırakacağı ve Fransa’nın eline geçmesi muhtemel bir toprakta Mariya adındaki bir kız görülüyor ve benim bir numaralı adamım Sonya’ya bir söz verdiğini hatırlayarak ne şart altında olursa olsun hiçbir bahaneye sığınmadan kendi yoluna gidiyor. Sonrasında Nikola sevgim bitti arkadaşlar. Bunun yanında yaklaşan bir tehlike ve Napolyon ile yapılacak karşılaşma için de kitaptan bahsedilmeye başlanıyor ki aslında bu cilt adeta Napolyon için yazılmış desek yeridir. Napolyon’un alışkanlıklarına kadar öyle detaylı bir inceleme var ki yani tahmin etmiş olsa bile çok iyi tahmin etmiş gerçekten de. En son çay almaya giderken sana da getireyim mi demiştim şakasına. Evet, Napolyon’a sordum evet. Kitapta bir diğer önemli konuysa savaşın gerçekleşmesi (önceki kitapta bunu tahmin etsem de zaten tahmin etmemek saçma olurdu) ve savaşın neticelerinin anlatılmasıydı. Ateş Düştüğü Yeri Yakar şeklinde bir cümlemiz vardır. Tam olarak bu durumu açıklıyor. Kaybolan, yok edilen insanlar; yaşanan acılar, dramlar derken. Kötü yani iyi bir tarafı yok işte. Üzülüyor insan. Dördüncü cilde geçerken biraz daha umutluyum. Bir takım yaşanan sorun ve sıkıntılar yani savaş sonrası tasvirlerinin olacağını düşünsem de daha çok bir yenilenme bir ayağa kalkma süreci göreceğimi düşünüyorum. Bakalım ne çıkacak karşımıza. İyi okumalar dilerim..
Savaş ve Barış - Cilt 3
Savaş ve Barış - Cilt 3Lev Tolstoy · Yordam Edebiyat · 2020106 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.