Saygı Duruşu

Temmuz 2014
Everest Yayınları

2016 18. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2016 12:57
Bir balıkçı kasabasında yaşayan öğretmen ve öğrencisi arasında geçen aşkı anlatan bir roman saygı duruşu. Güzel bir ilk aşk hikayesini anlatıyor.Aslında romandan ziyade uzun öykü hissi uyandırdı bende. Kısacık, çok hızlıca okunan bir kitap. ilk sayfada öğretmenin cenaze töreniyle başlıyor ve öğrencinin anlatımıyla yaşananlar yani geçmiş aktarılıyor. Okurken sürekli öğretmenin neden öldüğünü merak ederek okudum. Naif bir anlatımla aktarılmış olaylar ama kitabın duygusu bana çok geçti mi dersem, maalesef yeteri kadar değil. Mutlaka okunması gerek demesem de okunduğunda da pişman olunacak bir kitap değil.
2017 4. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2017 19:09
Hüzünlü bir atmosfer içinde geçen kısacık bir aşk hikayesi. Lise öğrencisi Christian'ın , öğretmeni Stella'ya olan aşkı. Kitabın kapağındaki fotoğrafa benzer, durgun bir su gibiydi kitap. Bu yüzden ilk 20-30 sayfa kitabın içine giremedim, çekmedi. Ama sonra güzelleşti. Süslü püslü anlatımdan uzak, sadelikle güzelleştirilmiş naif bir öykü. Kesinlikle okumalısınız diyemem belki ama ben okuduğum için mutluyum.
2026 19. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 16:53
Bu kitabı bir rastlantı üzerine okudum. Kitabevinde dolaşırken gözüme ilişti ve aldım. Bence hızlı okunan ve hikayeye hakettiğini veren bir kitap. 18 yaşında bir gencin Ingilizce ögretmenine olan aşkını ve ögretmeninin ölümü üzerine hissettiği acıyı anlatıyor. Yazar hisleri okuyucuya güzel aktarıyor bence. Tek sorun bazı kısımların gereksiz detaylar içermesi. Bunun dışında bazı kısımlarda zaman geçişleri de beni zorladı. Kahve yanı hızlıca okumalık hikaye arayanlar için tavsiye ederim.
2024 14. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2024 13:50
İlk aşk üstüne kısacık bir roman. Stella ve Christian. Bazı olayların eksik kaldığını düşünmekle beraber bir 100 sayfa daha olsaydı kitap daha da bütünsel bir hale bürünecekti gözümde. Belki de yazarımız özelikle böyle istedi. Bilinmez, muamma.
2023 26. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2023 16:38
Yeni yeni gerçek edebiyat okumaya başladığım bir dönemde övülen bir kitaptı. Hatta Everest yayınlarından çıkan baskı o kadar kısa sürede tükenmişti ki yakıla yakıla arıyordum okumak için. Belki o dönemde okusaydim etkilenirdim. Fakat şu an öyle çok büyük etkisi olmadı benim için. Zweig novellası okumak daha iyi olabilir hatta. Sonundaki olayları anlatma üslubuyla toparladı durumu. Etkilenmiş olabilirim biraz sonunda. Fakat onun dışında öyle etkilendiğim söylenemez. Öğretmen ile öğrenci arasında geçen yasak ama öğrenci gözünden çok naif bir hikâyeyi okuyorsunuz. Elinizde varsa şans verin bence. Saygı Duruşu Siegfried Lenz
Edebiyat & Roman
2020 7. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2020 02:19
Bir öğrenci ile öğretmeni arasında geçen ve trajik bir sonla biten bir aşk hikayesi ve bu trajik sonun sonucu olarak tutulan yasın anlatıldığı bir roman. 18 yaşında bir öğrenci olan Christian, aynı zamanda İngilizce öğretmeni olan Stella ile Stella'nın kaldığı bir otelde birlikte olurlar ve aralarındaki ilişki burada başlar. Aynı zamanda ilk aşkı da olması sebebiyle Christian ilişkinin daha ciddi bir duruma evrelmesini hayal ettiği esnada da trajik bir kaza yaşanır ve bu ilişki sonlanır. Kitap, cenaze töreninden bir hafta sonra gerçekleştirilen bir anma etkinliğiyle başlar. İlk başlarda Christian'ın bir öğrencinin bir öğretmenine duyduğu bir ilgi izlenimi verse de ilerleyen sayfalarda ilgiden daha fazlası olduğu anlaşılmaktadır. Öyle ki kendisinden öğretmeni ile ilgili bir konuşma yapılması istendiğinde aralarındaki ilişkinin boyutunu açığa çıkaracağından ve bunun da hatırlaya saygısızlık olacağından korkan Christian hem okuldaki başka bir öğretmenin hem de okul müdürünün ricasını geri çevirir. Sonuçta öğrenciler adına konuşmayı, Stella'nın (Christian'ın İngilizce öğretmeni) 'gözde öğrencisi' Georg yapar. En nihayetinde Christian, Stella'nın sadece öğrencisi değil, aynı zamanda sevgilisidir ve okulda yapılan törende en uygun konuşmacı da bir 'öğrenci' olmalıdır. Bu kitapta, anlatıcı bir an biz okuyuculara hikayeyi anlatırken, bir anda yaşadığı acıdan dolayı bizi görmez hale gelir ve artık onu duyamayacak olan Stella ile konuşmaya başlar. Biz okuyucular, Christian'ın derin üzüntüsünün ve de tuttuğu yasın sessiz tanıkları oluruz. Hayatının baharında (Christian 18 yaşındadır.) ilk aşkını kaybetmiş kişinin yasıdır bu ve acısı tazeyken yapacağımız herhangi bir teselli edici söz hem fayda etmeyecektir hem de Christian zaten bunu istememektedir. Sonuç olarak güzel ve
2020 31. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2020 21:23
Uzaklarda bir deniz hayal edin çarşaf gibi içindeki tüm hırçınlığı gizlemiş sadece yaşayanların bildiği. Bu kitaptan geriye huzur kaldı bende ilk aşkın nahifliğini hissettim, dokunuşlardaki heyecanı, söyleyecek çok şeyin varken bir şey söylemeden geçen anları. Yaşanılan olayların dışında sadece sevmek konuştu, bazı anlarda kaybetme korkusu. Balıkçı kasabasında geçen bir oturuşta okuyup elinizden bırakmak istemeyeceğiniz kısacık bir roman Saygı Duruşu. Kelimeler öyle güzel seçilmiş ki, anlatımın sadeliğinde zevk alıyorsunuz. İngilizce öğretmeni Stella ile arasında geçenlerle sevgiye adım atan Christian'ın aklından geçenleri okumak neler hissettiğini bilmek etkileyecek sizi. Sadece hissederek okuyun ve acı bir sonla başlayan kitabın deniz kokusuyla hayatınıza eşlik etmesine izin verin.
2023 42. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2023 03:15
Kitabın son sayfalarına doğru aklıma birden Tuğba Doğan’ın Nefaset Lokantası kitabındaki şu cümle geldi, ‘’Yürürken kalbinin bir avuç koruk gibi ezildiğini duydu.’’ Benim de kalbim kitabı okurken bir avuç koruk gibi ezildi. İlk 40 sayfa hayal kırıklığı yarattı bende, ilerlemedi, sarmadı, hatta yarım bırakmayı düşündüm. Ama sonrası tek solukta ve ezilmiş bir kalp bırakarak bitti Bu kitabı yıllaaar önce listeye almıştım. Ancak fırsat bulabildim. Eğer o zamanlar, yani lisedeyken okusaydım çok daha fazla etkilenirdim sanırım. Kitaptan bahsedecek olursak; Baltık kıyısında bir balıkçı kasabası. Tekneler, dalgakıranlar, fırtınalar. 18 yaşında bir genç, Christian. Ve onun 25 yaşındaki İngilizce öğretmeni Stella. Ve aralarındaki tutkulu ama son derece yalın aşk. Toplum tarafından yasak olarak etiketlenen bir ilk aşk. Aşkın ve yasın iç içe geçtiği bir novella. Kitabı bu şekilde özetleyebilirim. Her ne kadar söyleyeceklerim spoiler olmasa bile fazla ipucu olmadan okursanız daha çok seversiniz. Not: Nefaset Lokantası muazzam bir kitaptır. Ayrıca orada da iç içe geçen bir aşk ve yas süreci var. Alın size Türk ve Alman edebiyatından iki çağdaş kitap önerisi
2025 50. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2025 00:11
Bana kalırsa kitap hak ettiği değeri bulamamış. İşlenen konu itibarıyla eserin farklı bir kurguya sahip olduğu söylenemez. Cristian adlı 18 yaşındaki bir lise öğrencisi ile onun Stella asındaki İngilizce öğretmeni arasındaki ilişki konu ediliyor. Stella bir gemi kazasında hayatını kaybedince okulda onu anmak için son bir anma töreni düzenleniyor. Eserin adı da buradan geliyor. Hikaye,anma töreninde Cristian’ın öğretmeni Stella ile olan ilişkisini okuyucuya -ve Stella’ya-anlatmasıyla başlıyor. Stella’nın ölümü üzerine düzenlenen törene dek ikilinin yaşadıkları Cristian’ın bakış açısıyla sunuluyor. Bazı eserler anlatıma konu olan olaylardan ziyade o olayların nasıl anlatıldığıyla öne çıkar. Bu kitapta da üslup konuya galip gelmiş. Öyle bir galibiyet ki sonunu en baştan bildiğim halde kitabı elimden bırakamadım. Elbette bu eseri dilimize kazandıran çevirmeni de tebrik etmek gerek. Son derece duygu yüklü,anlatımı kuvvetli bir kitap okudum.
Puan vermedi·104 syf.·
Bir balıkçı kasabasında yaşayan lise öğrencisi Christian ile onun ingilizce öğretmeni Stella arasındaki aşkın anlatıldığı bir uzun öykü "Saygı Duruşu". Stella'nın cenaze töreniyle başlayan kitap, Christian'ın aralarında yaşananı ve hislerini anlatmasıyla devam ediyor. Ayrıca Stella'nın ölümünden sonrasından da bahsediyor. Kitap 103 sayfa ve ben 70 sayfasına kadar okuduğum halde nedense bir türlü kitabın içine giremedim. Tek cümlede zamanlar iç içe anlatılmış ve hangi zamandan bahsedildiğini anlamam benim açımdan yorucu oldu. 5 gündür elimde süründüğü için de artık dayanamayıp yarım bıraktım. Beni malesef etkilemedi ve fikrime göre mutlaka okunması gereken bir kitap değil. Ancak eminim okuyup sevenleri vardır. O yüzden okuyup okumamak siz okurların tercihine kalmış.

Siegfried LenzYazar · 11 kitap
1926'da, Doğu Prusya'nın (günümüz Polonya) Lyck kentinde doğdu. 1943-1945 arasında donanmada denizci olarak, görev yaptı, savaşın bitmesinden kısa bir süre önce Danimarka'ya kaçarken İngilizlere esir düştü. Savaştan sonra Hamburg Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı, Felsefe ve Edebiyat Bilimi eğitimi aldı; gazetecilik yaptı. Yazarlığa yirmi beş yaşındayken yazdığı 'Gökte Atmacalar Vardı' romanıyla, 1951 yılında başladı. Nazi döneminde zarar gören Alman dili ve edebiyatına saygınlık kazandırma amacıyla kurulan Grup 47 adlı edebiyat topluluğuna katıldı, Günter Grass'la birlikte Alman Sosyal Demokrat Partisi saflarında yer alarak Willy Brandt'ın Doğu politikasına destek verdi. 1973 yılında Alman Dil ve Yazın Akademisi üyeliğine seçildi. Roman, hikaye, deneme, radyo ve tiyatro oyunu alanlarında pek çok eser veren ve eserleri yaklaşık otuz dile çevrilen Siegfried Lenz, savaş sonrası Alman edebiyatının ve çağdaş romancılığın önemli isimlerinden biridir. Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı, Kanlı Söylenti, Bir Savaş Sonu, Gözbağı ile Ekmek ve Oyunlar, Almanca Dersi yazarın Türkçeye çevrilerek yayımlanan eserleridir. Çok sayıda ödüle değer görülen, onursal doktora ve fahri hemşerilik unvanlarına sahip Lenz'in ödülleri arasında Bremen Edebiyat Ödülü (1961), Andreas Gryphius Ödülü (1979),Thomas Mann Ödülü (1984), Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği Barış Ödülü (1988), Frankfurt Şehri Goethe Ödülü (1999), Johann VVolfgang von Goethe Altın Madalyası (2003) öncelikle anılabilir.