Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

(Politik Felsefe Açısından Carl Schmitt ve Düşüncesi)

Schmitt'le Birlikte Schmitt'e Karşı

M. Ertan Kardeş

Schmitt'le Birlikte Schmitt'e Karşı Sözleri ve Alıntıları

Schmitt'le Birlikte Schmitt'e Karşı sözleri ve alıntılarını, Schmitt'le Birlikte Schmitt'e Karşı kitap alıntılarını, Schmitt'le Birlikte Schmitt'e Karşı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Karar al­ma, tüm politik yaratmaların nedenidir. Hem yasayı hem de ya­sanın uygulanmasını karar alma oluşturmaktadır. O halde politik-olanın ve onun eyleminin şahikası karar almadır.
“Yasa ise tam anlamıyla, başkaları üzerinde buyurma yetkisine meşru olarak sahip olan kişinin sözüdür.”
Reklam
“Modern devlet kuramının bütün önemli kavramları, dünyevileştirilmiş teolojik kavramlardır.”
Hobbes’a göre yasa insanın varoluşuna içkin bir biçimdir. Hem ahlâki hem de pragmatik bir işlev üstlenmektedir. Yasa devletin özünü özetlemektedir...
Reklam
Machiavelli bir meşruiyet kaynağından başka bir meşruiyet kaynağına geçişin temsilcisidir.
Dev­let, bünyesindeki halkın bedeni üzerinde tam yetkiye sahiptir. Bu yetkisi oldukça kuvvetlidir. Devlet halkından bedenlerini talep edebilendir. Onları hem ölüme gönderebilme hem de öl­dürmeyi isteme yetkisine sahiptir.
“Roma yanarken keman çalmak olduk­ça yersizdir ama Roma yanıyorken hidrolik teorisi çalışmanın tam sırasıdır.”
Reklam
Kendisinden önceki politik felsefenin en temel dayanakların­ dan biri olan “erdem” artık Machiavelli’de kurucu özelliğini yi­tirmiştir.
Schmitt’in iktidarla ilgili temel tezi şudur: İnsan insanın ne kurdudur ne de Tanrısıdır, insan insanın insa­nıdır. Homo homini homo.
Gauchet dün­yanın büyüsünün bozulmuş olmasını modern bir deneyim ola­rak algılarken Schmitt bunu bir kriz hali olarak değerlendir­mektedir.
39 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.