Seçme Şiirler

Yön Yayıncılık
Sıralamalar

2021 28. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2021 13:47
Şiir kitabı okumak, hatta böyle seçme şiirler okumak garip oluyor biraz. Kendi şiir geçmişimi anlatmıştım galiba başka bir incelemede, ortaokul-lise Türkçe edebiyat dışında ilk gençlikte Orhan Veli, biraz Nazım Hikmet ve tabii Cemal Süreya vardı bir parça hayatımda. Hayat ilerledikçe başkalarını da tanıdım tabii, çoğu hitap etmedi bana ama. Çeviri şiir olayına ise hiç girmemiştim o yıllarda, belki bir “if” vardı okuduğum, ya da ölü ozanlar derneği katkısıyla “Whitman”, ya da birkaç Bukowski şiiri. Tabii şarkılardan geçtiğim şiirler de oldu. Ama bu işe aslen bu yıl girdim. @Thewasteland sayesinde giriştiğimiz #122477182 çeviri şiirler listesi epey bir altyapı sağladı bana. Bundan sonra giriştim ben de bulabildiğim şairleri okumaya. Bu aşamada da kendisinin büyük bir yardımı oldu bana yine. Bu kitap da yine ondan, kendisine ne kadar teşekkür etsem az bu yüzden:) Niye anlattım bu kadar alakasız şeyi incelemede bilmiyorum, ama hala okuyorsanız küfretmeden önemsemiyorsunuz herhalde. Benim incelediğim şairler arasında 2 kişi dikkatimi çekmişti başta. Bunlardan birisi Ahmet Şamlu diğeri ise şu an okumakta olduğunuz incelemenin kahramanı Jacques Prevert. Hatta o dönem de iki üç şiirini paylaştığımı hatırlıyorum kendisinin. Şair bizde garip akımı şiirin duvarlarını yıkmaya başladığı dönemde çoktan sallamış Fransa’yı, hem bizimkiler gibi aylaklık vb. sorunların ötesinde Alman işgali altında, yazdı şiirlerini – ki bazı şiirlerindeki antimilitarist parlamalar gösteriyor bunu bolca- Aslında yazmayacaktım bunların hiçbirini, ne gerek var bu hemen herkesce bilinen şairin hayatını, idealini, etkilerini yazmaya. Şiirleri kendisi yerine konuşuyor zaten, internette en çok bulabileceğiniz şairlerden biri Prevert. Peki ne bekliyorsunuz bir şiirden, sizi
Şiir
Seçme ŞiirlerJacques Prevert · Yön Yayıncılık · 199325 okunma

Jacques PrevertYazar · 10 kitap
Fransız şair ve oyun yazarı Jacques Prevert 4 Şubat 1900 tarihinde Neuilly-sur-Seine'de dünyaya geldi. İlkokulu bitirdikten sonra okulu bıraktı, Paris'in ünlü alışveriş merkezlerinden biri olan Le Bon Marché'de çalışmaya başladı. Yirmili yaşlarında gerçeküstücülük akımına ilgi duydu ve Breton, Aragon, Desnos ve Yves Tanguy gibi bu akıma bağlı şairlerle yakınlık kurdu. 1930 yılında ilk şiirlerinden olan “Souvenirs de famille ou l’ange gardien” (“Aile Anıları ve Koruyucu Melek”) Bifur adlı dergide yayımlandı. Ardından yayınladığı şiir kitapları ile adını duyurdu. Şiirleri Fransadaki okullarda yaygın olarak okutuldu, dünyadaki Fransız dili ile ilgili kitaplarda sıklıkla yer aldı. Yazdığı oyunlarla da büyük ilgi toplayan şairin senaryosunu yazdığı Les Enfants du Paradis (Cennetin Çocukları) filmi bugün hala tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Şiirlerinde genellikle Paris'teki yaşamı ve İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşananları zaman zaman alaycı bir dille işleyen şairin şiirlerinden pekçoğu Joseph Kosma tarafından bestelendi. Jacques Prevert 11 Nisan 1977 tarihinde yaşamının son yıllarını geçirdiği Omonville-la-Petite'de yaşama veda eti ve oradaki kilise bahçesine defnedildi.