Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Küreselleşen Dünyada Gözetim, Toplumsal Denetim ve İktidar İlişkileri

Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu

Uğur Dolgun

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
317 syf.
9/10 puan verdi
Gözetim Toplumu
Günümüz toplumu için söyleyebileceğimiz en önemli gelişme hiç şüphe yok ki teknolojik alan içerisinde gerçekleşmektedir. Adeta hızına yetişilemeyecek derecede ortaya çıkan bilim dünyasının son numuneleri gündeme geldiklerinde adeta nutkumuz tutulur. Peki bu teknolojinin beraberinde getirdiği sorunlar nelerdir? Ya da sorunları umursamadan teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar istifade mi etmeliyiz? Uğur Dolgun bu konuya parmak basarak teknolojik gelişmelerin paralelinde ortaya çıkan "Gözetim Toplumu" kavramını detaylandırmış... Teknolojinin bireysel ve toplumsal gözetimi arttırdığına dair yapılan tespitler fazlasıyla ilginç... Özellikle dünyanın jandarması Amerika'nın yapmış olduğu son teknolojiye dair iletişim, izleme ve gözetim faaliyetlerinin komplo teorisini andırmasına rağmen fazlasıyla gerçekleri yansıttığını söyleyebilirim. Teknolojik gözetimin, sosyolojik etkileri, tarihsel oluşma süreçleri, iktidarla ilişkileri ise dikkate şayan... Velhasıl her şeyin fazlasının zarar olmasından mütevellit Gözetim'inde fazlası zarar imiş :) Bu arada kitabın "1984" ve "Cesur Yeni Dünya" gibi distopik romanlara dair önemli bilgiler içerdiğini belirtmek istiyorum. Adı geçen romanlara dair yapılan tespitler hiç de yabana atılır cinsten değil.
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim ToplumuUğur Dolgun · Ötüken Neşriyat · 201520 okunma
Reklam
317 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Dr. Uğur Dolgun 'un "Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu" bir diğer başlık ile "Küreselleşen Dünyada Denetim ve İktidar İlişkileri" kitabı içinde yasamaya çalistiğimız modern dünyada ne olup bittiğini anlayabilmek açısından bize ayna tutan zihin açıcı bir kitap. Kitabın adından da anlaşılacağı üzere zengin ve farklı bakış açılarına sahip dolu dolu bir eser. Dijital dünyaki insanı her yönü ile ele alınmış. İnsanın bu teslim olmuşluğunun iktidar çevreleri tarafından nasıl elverişli olarak kullanılmaya müsait olduğu örnekleri ile anlatılmış. Özgür olduğumuzu ve yalnız kaldığımızı sandığımız elektronik dünyada aslında sürekli iz bıraktığımız için ha bire takip edildiğimiz, bütün kişisel mahremiyetimizi kaybettiğimiz, yönlendirilmeye ve kanalize edilmeye çok müsait olduğumuzu bilgi toplumu ile gözetim toplumu arasında çok ince bir çizgi olduğunu açıklayan harika bir eser. Bilgi ve iletişime ilgi duyanların kitabı okumalarını tavsiye ederim.
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim ToplumuUğur Dolgun · Ötüken Neşriyat · 201520 okunma
317 syf.
7/10 puan verdi
Bu kitap bana "İyi gelecekte yaşamıyorum." dedirtti. Eserde, bize bilim-kurgu gelen şeylerin "kamu yararı" adı altında bazı büyük devletlerde nasıl vücut bulduğu kanıtlarla aktarılmış. Biz, galiba dünyayı yanlış yerden okuyoruz. "Medeniyet" mevzusu farklı bir tarafa evriliyor. Kitaptan : "14. yüzyıl "Ütopya" ve "Güneş Ülkesi" gibi iyimser ütopyalara yataklık ederken; günümüz, "1984", "Cesur Yeni Dünya" ve "Biz" gibi alabildiğine karamsarlık kokan karşı-ütopyalara sahne olmaktadır. Bunlar, sürekli denetim altında tutulduğunu ve her anınının gözlendiğini bilen modern insanın korku ve çaresizliğini dışa vurmaktadır." sf. 197
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim ToplumuUğur Dolgun · Ötüken Neşriyat · 201520 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.