Doğunun ve Batının Hâkimleri

9786052070673

Selçuklular
2024 34. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2024 21:18
Sultan Sencer' i ve Sultan Alparslan' ı sarhoşlukla itham ediyor. Akşamları eğlence masalarından sarhoş olarak ayrıldıkları iddiasını ilk defa bu kitapta gördüm. Genel olarak işlenen olaylar çok sığ kalmış ve kaynakça kısmını da yeterli bulmadım. Bazı kaynakların erişim tarihi kısıtlanmış.
Tarih
2022 10. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2022 00:00
"Türklere, Anadolu'nun kapılarını açan devlete adını veren Selçuk Bey'in babası Demir Yaylı Dukak, Oğuz Yabgu Devleti'nde ordu komutanı görevinde bulunmaktaydı." Selçukluların devlet oluşunun ilk adımı Dukak'ın öldükten sonra ardında bıraktığı oğlu Selçuk sayesinde atılacaktı. Aydın Usta, kronolojik bir tarihi tüm ayrıntılarıyla vermek yerine Selçukluların kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süreç içerisinde meydana gelenleri, anlatılan hikayeleri, anekdotları derleyerek bu çalışmayı meydana getirmiş. Bu nedenle okuması son derece keyifli ve akıcı olan çalışma, Selçuklular hakkında okurun zihninde genel bir çerçeve çiziyor. Çalışma, devletin kuruluşundan göçlerine, Selçuklu meliklerinin arasındaki ayrılıklara, emîrlerin devlet içinde güç kazanıp entrikalara girişmesine, Abbasi halifesi ile Selçuklular arasındaki ilişkilere, Tuğrul ve Çağrı beylerin başarılarına, Alparslan'ın, Melikşah'ın ve oğulları Tapar, Berkyaruk ve Sencer'in mücadelelerine, Selçukluların Türkiye Selçukluları, Irak Selçukluları, Kirman Selçukluları olarak ayrılmasına, Hasan Sabbah'ın batınîlik hareketlerine, Nizamülmülk ve Melikşah arasındaki mektuplaşmalara kadar pek çok anekdot barındırıyor. "Bir Çocuktan Sultana Dönüşmek", "Sultan Alparslan'ın Şehadeti", "Bir Sultanın Evlat Acısı", "Müeyyedülmülk'ün İntikamı", "Öldürmeyen Savaş", "Kurucuların Yıktığı Devlet" başlıklı bölümler ise en can alıcı, en hayret verici bölümler oldu benim için.
2026 16. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 23:11
Prof. Aydın Usta tarafından yazılan "Doğunun ve Batının Hakimleri Selçuklular: Gerçek Hikayeler ve Anekdotlar" eserinde; başta Büyük Selçuklu Devleti olmak üzere, Selçuklu Tarihi hakkında çeşitli hikayelere ve anektodlara yer verilmektedir. Hoca, akademik bir üslup kullanmak yerine herkese hitap edebilecek bir dil kullanmayı tercih etmiş. Anlatılan hikayeler akıcı ve sade bir dille ele alınmış. Hikayelerde, Selçuklu sultanlarının taht için giriştikleri mücadeleleri, aldıkları kararları, Selçuklular zamanında vuku bulmuş önemli olayları kronolojik bir şekilde okuyabilmek mümkün. Selçukluların kuruluşundan yıkılışına değin geçen sürede yer alan gerçek olaylar çok güzel bir şekilde ele alınmış ve okurlara sunulmuş. Kitapta zaman zaman terminolojik kelimeler yer alsa da insanı sıkacak kadar çok değiller. Ben tarih çıkışlı olduğum için bu terminolojik kelimeleri çok rahat bir şekilde anlayabildim, tarihle çok alakası olmayan insanlar kitabın sonunda yer alan sözlük kısmından faydalanabilirler. Ben eseri oldukça beğendim. Aydın hoca, bu anlatım tarzı ile tarihle çok alakası olmayan insanların da ilgisini çekebilecek güzel bir eser kaleme almış. Selçuklu tarihine merakınız varsa kesinlikle alıp okuyun derim.
2020 3. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2020 11:55
Yazar Selçuklular Tarihi konusunda uzman bir isim. Selçuklular hakkında kısa hikaye ve olayların anlatıldığı akıcı bir kitap. Yazar her zaman benim favorimdir.
2022 13. kitabı
Bir çoğu bilinmeyen Selçuklu döneminin kısa kısa hikayeleri anlatılmış kitapta. Dili gayet akıcı, sıkılmadan bir solukta okunabilir tarih severler tarafından. Bazı hikayeleri okuyup günümüzü de görebiliriz bu hikayeler bana ‘Tarih tekerrür eder’ dedirtti. Selçuklu dönemini az da olsa okumak isteyenlere tavsiye ederim.

Aydın UstaYazar · 9 kitap
Aydın Usta 1975’de İstanbul’da doğdu. MSGSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 1996 yılında fakülte birinciliği ile mezun oldu. MSGSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalında açık bulunan araştırma görevlisi kadrosuna atandı. 1999’da Sâmânîler Devletinin Kuruluş Devri adlı teziyle bitirdiği yüksek lisans programının sonrasında Ocak 2000 tarihinde Enstitüde doktora programına başladı. Temmuz 2003de Sâmânîler Devletinin Siyasî ve Kültürel Tarihi (943-1005) adlı teziyle doktora programını bitirdi. Halen MSGSÜ Tarih Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmakta olan Aydın Usta İngilizce ve Arapça dillerine hakimdir.