Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sembolik Mantık El Kitabı 3

Teo Grünberg

Sembolik Mantık El Kitabı 3 Gönderileri

Sembolik Mantık El Kitabı 3 kitaplarını, Sembolik Mantık El Kitabı 3 sözleri ve alıntılarını, Sembolik Mantık El Kitabı 3 yazarlarını, Sembolik Mantık El Kitabı 3 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Thomas Kuhn'a göre bilimi bilim yapan ayırt edici bir özellik, bilim adamları topluluğunun temel kavramlar ve ilkeler üzerine anlaşmalarıdır. Ancak bu türlü anlaşmalar süresiz değildir. Kuhn'un olağan bilim dediği süreç ile sınırlanmıştır. Nitekim bilimsel etkinlikler ne denli başarılı olurlarsa olsunlar gene de birtakım aykırılıkların (anomaliler) ortaya çıktığını görüyoruz. Bu durumda normal bilim süreci bir bunalım dönemine dönüşüp bilim adamları topluluğunda temel kavramlar ve ilkeler üzerindeki anlaşma ve görüş birliği zayıflayarak yerini gittikçe artan anlaşmazlık ve çatışmalara bırakır. Kuhn'un olağandışı bilim dediği bu süreçte bilim adamları topluluğunda eskiler ile uyuşmayan yeni temel kavramlar ve ilkeler (yani yeni bir paradigma) ortaya konulur. Temel kavramlar ve ilkeler olağan bilimin yöntemleriyle değerlendirilemediğinden, eski ile yeni paradigmalar arası seçim olağan bilimde yapılamaz. Bu aşamada bilim ile felsefe ve genellikle serbest kurgu (spekülasyon) arasındaki sınır kalkmıştır.
Seni gidi mantıkcı seni
Bilimdeki tartışmalarda soruşturmacının bilim adamı, yanıtlayıcının doğa, soruların gözlem ve deney biçiminde olduğunu daha önce belirtmiştik. Şimdi doğaya sorulan sorular olarak gözlem ve deneyin mantıksal yapısını ele alıyoruz. Bu mantıksal yapı hakkında klasik ve modern olmak üzere iki ayrı görüş vardır.
Reklam
18. Doğa Bilimlerinin Mantıksal Temelleri
Gözlem: Çıplak duyu organlarıyla veya duyu organlarının gücünün artıran aletlerle olup biten doğa olaylarının ve nesnelerin varlığı ile nitelik veya niceliğini bilimsel titizlikle saptama işlemi demektir. Çıplak duyu organlarıyla yapılan gözleme dolaysız gözlem, mikroskop ve teleskop gibi gözlem aletiyle güçlendirilmiş duyu organlarıyla yapılan gözleme dolaylı gözlem denir. Bu ayrımlara göre doğa bilimlerinin konusu olan nesneler üçe ayrılır: (i) dolaysız gözlemle saptanabilen nesneler, (ii) yalnız dolaylı gözlemle saptanabilen nesneler, (iii) ne dolaysız ne de dolaylı gözlemle saptanamayan nesneler. (...) Bilim ve gözlem aletlerinin gelişmesi sonucunda gözlemlenemeyen nesneler, gözlenebilir nesneler durumuna geçebilir.
Sayfa 242Kitabı okudu