Puan

910 üzerinden
917 kişi
2022 55. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2022 08:59
1953 yılında, Viranşehir kökenli bir aşiret ailesinin çocuğu olarak Siverek'te doğdu. Anne tarafı Zaza, baba tarafı Kürt kökenli... Babası koyun tüccarı olan Mehmed'in, beş kardeşi daha vardı. Küçük yaşlarında ailesinden duyduğu sözlü anlatım örnekleri, edebi sanatının temelini oluşturmuştur. İlerde yazacağı romanların kökü, bu çocukluk anılarından beslenmiştir.Satırlarındaki etkileyici altyapının bence en önemli kısmı yaşadığı coğrafyanın zengin kültür harmanı ve öncüsü olduğu bir dili keşfetme geliştirme arzusu... Kürt dilinin gelişim açısından kısıtlı olduğu bir dönemde özgün yanıyla Kürt diline yönelmiş bu alanda modern bir Kürt edebiyatının temellerini atmıştır. Eser,her satırında bir yaşanmışlık hissi...Sarsıcı ve etkileyici...Empati duygusunu yoğun hisettiğim satırlar...Her şeyden soyunuk sadece kahramana eşlik ederek okumanız dileğiyle.
2023 33. kitabı
Mehmed uzun ünlü bir Kürt yazarıdır “sen” Diyarbakır “kadim ve hünerli “şehir.. Diyarbakır’da bir gencin bir gece tutuklanmasıyla başlar hikaye ve onu işkenceli zor günler bekler yalnızlığını ve içini dökebileceği tek varlık Bazen sadece yolu zindana düşmüş bir böcektir dertlerini , kederlerini paylaşacağı bir böcekciği vardır. Diyarbakır ; , ezilen bir halkın başkentidir.ezilen ve emekçi kadınlar , ezilen yok sayılan bir halk ..yalnızlık, işkence ,özlem, güzellikler ve çirkinlikler ,acılar ,iyilikler ve kötülükler herşey var kitapda ..bazı sayfalarda güzel stranlar ve dengbejlere de denk geliyorsunuz anneleri ağıt yakarlar yavrularına ah ..hayran oldum kitaba mehmed uzun dili çok güzel şiir okur gibi okudum kitabı garanti kitap diyorum.
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
2022 40. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2022 00:33
Öncelikle sayın merhum Mehmet Uzun'u bir kez daha yad edip sonsuz teşekkür ediyorum ona. Onun gibisi bulunur mu sanmıyorum. Haksızlıklara boyun eğmeyen , gerçekleri çok güzel tasvir edip özgün üslubuyla çok derinden duygularıma tesir etti. Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli , Yaşar Kemal gibi sevdiğim diğer yazarlarında anlatım tarzını birbirlerine benzettigim ve etkilediğini düşünüyorum. Hepsi haksızlıklara karşı çabalayan değerli, çok sevdiğim insanlar. Çok çok teşekkür ediyorum hepsine . #y:70866
2026 9. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2026 03:32
Sen(Tu) Mehmet Uzun'un otobiyografik bir eseridir. 12 Mart deneminde Siverek'te tutuklanması ve Diyarbakır Cezaevi’ndeki günlerini anlatır. Tutuklanan herkes gibi o da feci işkencelere maruz kalır. Kitabın orijinal dili Kürtçe'dir, bizim okuduğumuz çeviridir.
BAŞLIK ''İNSAN'' OLSUN...
2021 1. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2021 15:28
Tarih her zaman insanın insana,insanın doğaya ve diğer canlılara yaptıkları üzerine dönmüştür. Hiç bir tanrı, hiç bir canavar ve doğa olayı insanların birbirine yaptıklarını,ne insana nede başka bir varlığa yapmamıştır.Biz birbirimizin felaketiyiz kısacası hobbesin dediği gibi ''insan insanın kurdudur'' Biz birbirimizle uğraşarak aslında kendimizi tüketen tek canliyiz bu konuda çok doluyum neyse... Ben incelememe geçeyım ''TU'' (SEN) Kitabını daha önceden orjinal dili olan Kürtçe okumuştum çevirisi de çok güzel,(arada yazım yanlışları olmasaydı daha iyi olurdu ama takılmamak gerek bu tür şeylere.)Yazarın dili ve Kalemine gerçekten diyecek yok Mehmet Uzun okuyanlar bilir çok sıcak çok sade ve çok zengin bir dili var. Kitap bir insanın Diyarbakır zındanında yaşadığı işkenceleri,yanlızlığı ve çaresizliği anlatıyor karanlık bir hücrede sahip olabileceğiniz tek dost olan bir böcekle yapılan sohpeti,işkence gören arkadaşlarının seslerini bastırmak için okunan şiir ve stranları (şarkı) insanların nasılda bir anda vahşileştiğini... Kitap kahramanının ismi yok ama biz şunu biliyoruz ki bu yazılanlar Mehmet Uzunun kendi yaşadıklarıdır keza o da bir söyleşide bunları dile getirerek bizi onaylıyor: “Diyarbakır Askeri Cezaevi benim ilk üniversitem oldu, burada Musa Anter ve Ferit Uzun'un, ki sonradan ikisi de öldürüldü, yardımlarıyla kendi dilimle okuyup yazmayı öğrendim. Ben orada kendi kültür mirasımla ilişkiye geçtim. İşte orada kendi dilimin, Kürtçenin, sözlü anlatım geleneğiyle tanıştım. Ayrıca dünya edebiyatının Türkçe çevirilerini okuma fırsatı buldum. İnsan içerideyse çok okur, ki ben de öyle yaptım. Orada, doğal olarak Kürtçe olan her şey yasaktı ama vardı''... Ben size biraz da yazardan bahsedeyim. Mehmet Uzun, gençlik yıllarımın kitapları gazete kağıtlarıyla
SenMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 20114,768 okunma