Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Senaryo Yazım Teknikleri ve Öyküleri

Senaryo Kitabı

Öktem Başol

Senaryo Kitabı Gönderileri

Senaryo Kitabı kitaplarını, Senaryo Kitabı sözleri ve alıntılarını, Senaryo Kitabı yazarlarını, Senaryo Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eskilerde Türk sinemasında, öykünün başında bir dansöz, ortasında bir kavga, sonunda da bir mezar varsa o filmin tutacağı söylenirmiş.
Sayfa 35 - İthakiKitabı okudu
Sinemada gözden kaçan hiçbir şey yoktur.
Reklam
Filmin dramatik yapısı içindeki tüm karakterler kendilerine göre haklı olmalıdırlar. Yani senarist onların hepsine bir niyet, bir eylem planı verebilmelidir.
"Senarist bir film yapımının uzun macerasını ilk başlatan ve projeyi soyuttan somuta dönüştüren kişidir."
Sayfa 114 - İthaki Yayınları
"Şu da bir gerçek ki Amerika'da sendikaya kayıtlı yaklaşık 11000 senaristten sadece bir çeyreği başka bir iş yapmadan yazdığıyla geçinmektedir. Lüks yaşayabilen senarist sayısı ise yüzü geçmez."
Sayfa 61 - İthaki Yayınları
"Senaryo metninin tek sayfalık özetlerden, bugünkü şekline uygun bir hale gelmesi için tam olarak sesli sinemaya geçişi beklemek gerekecektir. 20'li yılların sonlarında senaryo metni, bol diyaloglu, teknik detaylara önem veren, içinde çeşitli kamera hareketlerini de barındıran bir şekilde kendini gösterir. Yönetmenin önem kazanmaya başladığı ve çekim senaryosunun ortaya çıktığı 60'lı yıllarda ise senaryo bugünkü şekliyle gerçek anlamına kavuşmuş, bir yandan dili teknik detaylardan arınırken, bir yandan da dekor, eylem ve karakter tasvirleri netleşmeye başlamıştır."
Sayfa 111 - İthaki Yayınları
Reklam
Billy Wilder: "Yazmak acı çekmektir. Çok alınteri gerektiren yıpratıcı bir çalışma... Ama iyi bir senaryo ve iyi oyunculara sahipseniz, film yönetmek gerçek bir zevktir. Senaryo yazmak birinin yatağını yapmaya benzer. Adam gelir, yatağına atlar, size de evinize geri dönmek düşer."
Sayfa 71 - İthaki Yayınları
Francis Veber: "Bir oğlum var ve eğer elektronik mühendisliği ile senaristlik arasında seçim yapacak olsaydı ikincisini seçmesini önerirdim. Elektronikte işsizlik var, halbuki 'Bir zamanlar,' diye söze başlamasını bilen herkes her zaman iş bulacaktır."
Sayfa 55 - İthaki Yayınları
"Senaryoda amaç; en çok bilgiyi en az sözcükle ve en kısa zamanda okuyana ulaştırmak olmalıdır. Önemli olan sözcüklerle görsellik arasındaki köprünün nasıl kurulduğudur."
Sayfa 54 - İthaki Yayınları
Nina Companeez: "Eğer gençlere verecek bir tavsiyem olsaydı şunu derdim; öncelikle oradan buradan para almak için, eleştirmenlerin hoşuna gideyim diye ya da akıllı ve halkın bütün problemlerini anlamış görünmek için yazmasınlar. Hele arkadaşları ne kadar yaratıcı olduklarını söylesin veya küçük bir entelektüel grubunu hoşuna gitmek için hiç yazmasınlar. Ben onların çevrelerini iyi gözlemleyip, gözlerini ve kalplerini açmalarını öneririm."
Sayfa 49 - İthaki Yayınları
Reklam
Gerard Brach: "Yeni başlayanların en büyük defosu, yeniden yazmaktan hiç hazzetmemeleri, cesaretlerinin çabucak kırılması ve en ufak bir tavsiyeyi izzet-i nefislerine şahsi bir saldırı olarak görmeleri... Bir genç bana senaryosunu getirdiğinde, ona hiçbir şey söylemeye cesaret edemiyorum, yanlış anlar diye korkuyorum, hani sanki nişanlısı hakkında belden aşağı bir şey söylemişim gibi..."
Sayfa 49 - İthaki Yayınları
"Yaşanmışlık, kültür, eğitim ya da izlediği filmlerden gelen tecrübe, senaristin birikimini oluşturacaktır."
Sayfa 48 - İthaki Yayınları
"Özgün olmak demek, Amazon'larda hiç keşfedilmemiş bir çiçeği aramaya gitmek gibi, en özgün konuyu bulmak demek değildir. Özgünlük, sıradan sayılabilecek bir konuya getirilmiş olan şahsi bakış, kişisel dokunuştur."
Sayfa 35 - İthaki Yayınları
"Edebiyat yazarının, kafasındaki kelimelerden, senaristin ise kafasındaki görüntülerden metin yaratan kişi olduğu söylenebilir."
Sayfa 32 - İthaki Yayınları
"Her sanat dalının en büyük ereği, ulaştığı okuyucu ya da seyirci kitlesinin eserle bütünleşmesini ya da özleşmesini sağlamaktan geçer."
Sayfa 31 - İthaki Yayınları
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.