Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Kürt Diplomatın Fırtınalı Yılları 1865-1951

Şerif Paşa

Rohat Alakom

Şerif Paşa Gönderileri

Şerif Paşa kitaplarını, Şerif Paşa sözleri ve alıntılarını, Şerif Paşa yazarlarını, Şerif Paşa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hêza jinê
Emine Hanım ve eşi Şerif Paşa'nın diplomat olarak İsveç'in başkenti Stockholm'de kaldığı yıllara (1898-1908) ilişkin olarak yeni bilgi kırıntıları Kürtçe kaleme alınan bir yazıda ele alınmıştır. 113 Emine Hanım 1918 yılında kurulan ilk Kürt kadın derneği Kürt Kadınları Teali Cemiyeti'nin başkanlığına getirildiği- ne dair haber, Emine Hanım'ın eşi Şerif Paşa'nın yanında olduğu- nu göstermesi açısından önem kazanıyor.
Rêça lehengekî Kurdistanê
1919 yılinda Svenska Dagbladet adlı bir İsveç gazetesinde yayımlanan bir yazıda, Şerif Paşa'nın gelmiş-geçmiş Osmanlı elçileri arasında en meşhuru olduğu, şimdi Paris'te kaldığı ve Kürdistan'ın çıkarlarını temsil ettiği notu yer almaktadır. Kısacası, Şerif Paşa İsveç'ten ayrıldıktan uzun yıllar sonra da bu ülke halkı tarafından zaman zaman anılacaktır.
Reklam
Askeri bir çevrede yetişen Şerif Paşa'nın tarımla uğraşma planları böylece geçici de olsa suya düşer. Askerlik dışında diplomat, aydın, gazeteci, siyaset adamı ve bir dönem Kürt milliyetçisi olarak sahneye çıkan Şerif Paşa, kısacası hırslı ve azimli bir kişidir. Askeri bir eğitim alan Şerif Paşa, bu azmini bir İsveçli gazeteciyle yaptığı söyleşide: "Bir asker herşey yapabilir"
Pirtûkhez(kitap seven)
Şerif paşa okumaktan hoşlanan birisidir. Evini ziyaret eden bir gazeteci, Şerif Paşa'nın güzel bir kitaplığın bulunduğunu ve çalışma odasının kitaplar ile dolu olduğunu söyler.
Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar ve incelemeler Mehmed Ali Paşa'nın Kürt olduğunu, ailesinin Diyarbakır'dan Arnavutlug'a sürüldüğünü belirtirler. Günümüzün en saygın ve yetkin araştır- macılarından olan Prof. Kemal Mezher Ahmed bazı belgelere da- yanarak Mehmed Ali Paşa'nın Kürt olduğunu söyler. 1949 yılında Mısır'da
Kavalalı Mehmed Ali Paşa Şerif Paşa'nın hayranlık duyduğu bir şahsiyet
Kavalalı Mehmed Ali Paşa (1769-1849), Şerif Paşa'nın hayranlık duyduğu ve kendisine sürekli örnek edindiği simaların başında gel- mektedir. Şerif Paşa'nın eşi Emine Hanım'ın dedesi olan Mehmed Ali Paşa, 19. yüzyılda ünlü bir devlet adamı sıfatını kazanır. Stock- holm'de Şerif Paşa'nın evini ziyaret eden Dagens Nyheter gazetesi muhabiri, Şerif Paşa'nın evinde Mehmed Ali Paşa'nın bir tablosu- nun asılı olduğunu belirttikten sonra, Şerif Paşa'nın yarı şakayla bu resmi göstererek muhabire: "Tüm Avrupa O'nun önünde titredi" (Hela Europa har darrat inför honom) açıklamasında bulunur.43
Reklam
Said Paşa'nın en büyük oğlu Şerif Paşa dışında, Fuat Paşa adında başka bir oğlu daha vardır. Harbiye Mektebi'nin "Zadegan Sınıfında (şehzade ve paşa çocukları için ayrılmış bölüm) okuyan Fuat Paşa Almanya'da eğitim görür." Başarılı bir öğrenci olan Fuat Paşa daha sonra Miralay rütbesine terfi edilir.
Şerif Paşa'nın anne tara- findan dedesi Mareşal Şerif Paşa'dır.
Said Paşa'nın İzzet Bey, Süleyman Paşa ve Safiye Hanım adın- da bazı kardeşleri vardır. Bunlardan Izzet Bey, 1871 yılında İstan bul'da dünyaya gelir. Bir dizi görevde bulunduktan sonra 1919 yi- linda Aydın valiliğine atanır. Bir ara Evkaf Nazırı olan İzzet Bey'in arkasında "bes bin Kürdün olduğu söylentisi ortalıkta yayılır.
Said Paşa, Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra, değişik görevlerde bu- lunur. Bu görevlerden en önemlisi 1882 yılında getirildiği Dışişleri Bakanlığı görevidir. Said Paşa, daha sonra 1883 yılında Berlin Elçil- ğine atanır. 1885 ve 1895 yılları arasında tekrar Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Said Paşa, aynı zamanda 1893 yılından başlayarak ölümüne kadar Şurâ-yı-Devlet Reisliği görevini üstlenir. Diploma- tik alanda yaklaşık olarak 15 yıllık bir kariyere sahip olan Said Paşa. 1907 yılında İstanbul'da vefat eder.30
28 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.