19 Kasım 2019
İngilizce
Ciltli

2024 32. kitabı
Okunma: 12 Mart 2024 00:00
Sinir bozucu, edepsiz, tuhaf bir yazar Michel Houellebecq. Bu bir övgü :) Biz feminizm derken onun gudubet erkek anlatıcıları cinsiyetçi fantezilerini arşa çıkarıyorlar, bizler faşizmi eleştirirken onlar insanları hayvanlar gibi sınıflandırabiliyor ülkelerine göre. Kutsallaştırdıklarımızı yererken, yerdiklerimizi yüceltebiliyorlar. Bunu da sevimsiz bir şekilde yapıyorlar. Okurun suyuna gitmemesini seviyorum. Bu arada Houellebecq anlatıcılarına benzer bir kişilik sanırım, sansasyonları bu izlenimi verdi. Serotonin, son yayımlanan kitabı. Orta yaşlı gudubet anlatıcısı Fransız Tarım Bakanlığı’ndaki işini bırakıyor, sevgilisine haber vermeden onu terkediyor ve arabasına atlayıp antidpsnıyla yola çıkıyor. Geçmişe dönüşlerle ilişkilerini detaylı bir şekilde öğreniyoruz, fazla detaylı biraz porngrfk. Daha porngrfk versiyonunu Temel Parçacıklar’da var. Bunu belirtiyorum çünkü iki sayfa cinsellik geçen kitabı beğenince kadın düşmanı mısınız diyen hassas erkek okurlarımız var:) Konuya döneyim, anlatıcının varoluşsal ilişki sorunları çerçevesinde (bu çerçeve baskın) endüstriyel hayvancılık- tarım meselesine de eğilmiş Houellebecq. Kitabın adını da baz alarak endüstriyel mutlu insan üretimi de bir diğer meselesi diyebilirim. Çiftçi protestoları Fransa’da devam etmekte, kitap 2019’da yayımlanmış. Arkakapakta bu protestoları öngördüğü yazıyor. Houellebecq külliyatı içinde değerlendirirsem ilk okuyacağınız kitabını olmasın bence. Harita ve Topraklar ya da İtaat ile başlayın. Genel değerlendirecek olursam, gudubet anlatıcısından hiç haz etmesem de sevdiğim bir kitap oldu:) Sinir olduğum için seviyorum! Profilimde öne çıkanlarda HouellebecQ köşesi var, okuduğum diğer kitaplarının paylaşımlarına bakabilirsiniz.
2024 38. kitabı
Okunma: 17 Mart 2024 20:20
Michel Houllebecq, kendisini tanıma şansım olsaydı muhtemelen birçok konuda fikir ayrılığına düşeceğim, hatta nefret etmesem de hiç hoşlanmayacağım bir yazar. Aaa neden öyle söyledin sevgili Elvan, ne kadar kabasın Kaba değilim canım, istersen sen de benim gibi internette yazarı biraz araştır, sonra konuşalım. Zira bu konuda yalnız değilim, kendisini sevmeyenlerin sayısı bir hayli fazla, tıpkı çok seveninin olduğu gibi. Uçlarda yaşayan ve yine uçlarda yazan biri Michel Houllebecq. Ama şimdi yazarlık konusunda da hakkını vermeliyim, kalemini çok çok sevdim. Eğilmiyor, bükülmüyor, şirin görünmeye çalışmıyor. Metinde, yazarın kendisine benzediğini düşündüğüm anlatıcının yaşam öyküsü rahatsız edici detaylarla dolu, özellikle p.rnografik unsurları sinematografik olarak anlatması her okurun kaldırabileceği bir durum değil. Ama yazar bunları metni dikkat çeksin diye yapmıyor, kurguladığı karakterin yaşamını olduğu gibi yansıtıyor. Fransız Tarım Bakanlığı’nda ziraat mühendisi iken bir anda işini ve birlikte yaşadığı kadını bırakıp kendini bir otel odasına atan Florent- Claude Labrouste’nin antidepres.nlarla tahammül edebildiği yaşamı, bizlere modern zamanların kaybolmuş ruhlarını çağrıştırıyor. Kırklı yaşlarını sürmekte olan anlatıcımız, sık sık geçmişini hatırlıyor ve o dönemde kaybettiği aşkının günümüze yansıyan derin acısını hissediyor. “Yalnızlık içinde mutlu olabilen biri miydim? Sanmıyorum. Genel olarak mutlu olabilen biri miydim? Bence bu soruları sormasak daha iyi.” Nihayet otel odasından ayrılıp geçmişinde kalmış insanları arıyor. Bunlardan biri de yıllardır görmediği aristokrat üniversite arkadaşı Aymeric. Onu görmek için Normandiya’ya gidiyor ve orada mevcut tarım politikaları nedeniyle rekabet edemeyen, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış Fransız
2025 88. kitabı
Houellebecq’e bu kez bir itirazla geliyorum. İnsan hep aynı yüzle çıkıyor karşımıza: hayattan kopmuş, depresif, yalnız bir Batılı erkek. Bu figür artık Houellebecq evreninin değişmez sesi haline gelmiş. Üstelik bu kez, anlatının içinde çok fazla yeni düşünce de yok. Roman, kırklı yaşlarında bir tarım mühendisi olan Florent-Claude’a odaklanıyor. Hayatla bağını yitirmiş bir adam bu. Genç Japon sevgilisi Yuzu’nun pornografik videolarını bulduktan sonra onu sessizce terk ediyor; işinden ayrılıyor ve yaşamını yavaş yavaş dağıtıyor. Bir süre sonra geçmişten bir dostunu, iflas etmiş bir çiftçiyi ziyaret ediyor. Bu dost da tıpkı Florent gibi sistemin dışında kalmış, umudunu yitirmiş biri. Hikâye boyunca hem bireysel hem toplumsal bir çöküş duygusu hâkim; herkes bir tür tükenmişlik içinde yaşıyor. Houellebecq modern insanın içini kemiren umutsuzluğu anlatıyor, ama bu kez eleştirisi daha derinden değil, yüzeyden geçiyor. Romanın merkezinde basit bir fikir var: insan sade bir hayatla mutlu olabilir. Olabilir, evet. Ama üç romanın sonunda, artık bunun biraz da olabildiğini göstermesine ihtiyaç duyuyor insan. Karakterlerinin yorgunluğu, okuru da yormaya başlıyor. Kadın temsilleri yine tartışmalı. Kadınlar, anlatıcının bakışında çoğu zaman arzu nesnesi ama bu durum romanın karakteriyle uyumlu. Yazarın kişisel düşüncelerini doğrudan okumak zor; yalnızca romanlarından yola çıkarak onu “kadın düşmanı” diye etiketlemek doğru olmaz. (Kendisini henüz araştırmalara girişemedim, yazarım bir kanıya varırsam:) ) Kısaca bitireyim: Serotonin, karanlık bir dünyanın fotoğrafını çekiyor ama bu kez kadraj biraz dar. Öte yandan Houellebecq’e başlamak için uygun bir kitap olabilir; dili daha sade, akışı daha rahat, genç okurlar için daha anlaşılır. Yine de doğru zamanı yakalamak önemli. Çünkü

Michel HouellebecqYazar · 5 kitap
Son yıllarda Fransa'da tartışmasız en çok okunan yazar olan Michel Houellebecq, 1956 yılında Réunion Adaları'nda doğdu. Büyükbabası ve babaannesi tarafından Crecven-Brie'de yetiştirildi. Ziraat mühendisliği okudu, 1978 yılında da yazmaya başladı. Şu anda İrlanda'da yaşıyor. Houellebecq'in Rester vivant, Le sens du combat, Renaissance adlı şiir kitapları, Interventions adlı deneme kitabı, Temel Parçacıklar ve Kuşatılmış Yaşamlar, Plateform adlı romanları vardır. Yazar ayrıca, Georges Pompidou Merkezi'nde gerçekleştirilen hareketli ve sesli enstalasyonun kitapçığı olan Opéra Bianca'ya, H. P. Lovecraft adlı biyografiye, Lanzarote adlı bir anlatı-fotoğraf kitabına imza atmıştır. Ülkesinin dışında çağdaş Fransız romancılar kuşağının önemli bir temsilcisi olan Houellebecq'in romanları yaklaşık otuz dile çevrilmiş, dünyanın pek çok yerinde büyük bir ilgiyle karşılanmıştır; Kuşatılmış Yaşamlar ise, artık bir kült kitap haline gelmiş durumdadır.