Serüven

Aytül Akal

2021 116. kitabı
Süper Gazeciler -1- İki yakın arkadaş Evren ile Yener birlikte gazete çıkarırlar. Gazetenin, grafik tasarmıyla Yener ilgenirken; yazı işleriyle ise Evren ilgilenir. Yakın arkadaşlar, bir gün çıkardıkları gazetenin trajını arttırmak için gazeteye manşet arıyorlardır. "Ne yapalım da trajı arttıralım?" diye düşünürken akıllarına ünlü biriyle yapılacak röportajın, trajı artıracağı fikri gelir. Ve bunun için ünlü şarkıcı Ali Şen ile röportaj yapmaya karar verirler. Peki bizimkiler ünlü şarkıcı ile röportaj yapabilecekler mi? Öğretmenler odasında biriyle karşılaşırlar. Onu Ali Şen zannederler. Aslında o kişi tarihçinin yeğeninden başkası değildir. Ama Evren ile Yener adamı ünlü şarkıcı zannettiklerinden, ondan röportaj için randevu talep ederler. Adam önce bozulur ama sonra röportajı kabul eder ve onlara randevu saatini söyler. Evren ile Yener röportaj için yola çıkmışken kendisini gazeteye emrivaki davet ettiren Selin'i de yanlarına alarak kendilerini bekleyen maceradan habersiz yola koyulurlar. O da ne? Güpe gündüz gözlerinin önünde röportaj ettikleri adamı kaçırırlar. Kesin bu işte bir iş var? Ne yapmalı? deyip bizim Süper Gazeteciler olayı çözmeye çalışırlar. Hemen ipuçlarının peşine düşerler. Evren, Yener, Selin ve son olarak Elif'in de "Süper Gazete'ye" katılımıyla yavaş yavaş esrarengiz sır perdesi aralanır. Meğersek tarihçinin yeğeni Oğuzcan Selimoğlu estetik operasyonlar geçirerek kendini ünlü şarkıcıya benzetmiş. Bunu da ünlü şarkıcı Ali Şen'in servetini ele geçirmek için yapmış. ### Dijital fotoğraf makinesi, son model ses kayıt cihazı, bilgisayar, yazıcı.. Evet bunlar çocukların Super gazeteyi çıkarmaları için gerekli cihazlar.. Aytül Akal'ın daha önce bir röportajını okumuştum. Yazar orada ilkokul yıllarında gazete çıkardığını, şuan gibi gazeteyi
Süper Gazeteciler-1
2026 15. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2026 02:09
Aytül Akal’ın çok fazla çocuk kitabı olduğu ve henüz hiçbirini okuma fırsatı bulamadığım için serisi olan, ismini de çokça duyduğum bir kitabıyla başlamak istedim. Seversem serinin diğer kitaplarını da okurum diye düşündüm lakin bu kitabı okuma zevkim açısından doyurucu bulamadım. İçindeki bazı olaylar bana saçma geldi. Okuyucu kitlesi çocuklar olduğu için mi böyle kurgulanmış acaba diye düşünürken kitabı okuyan öğrencilerimin de benimle aynı fikri paylaştığını öğrendim. Karakterlerin kitabın en başında kısaca tanıtımının yapılması kitaba olan merak duygumun azalmasına sebep oldu. Evet, bir macera var. Sonra ne olacak diye düşündürmesi de güzeldi fakat gerçek hayatta böyle bir olay, bu şekilde yaşanmaz dedirten şekilde işlenmişti. Söylemek istediğim bir iki şey daha var aslında da kitabı okumayan ve okumayı isteyen kişilerin tadını kaçırmak istemem çünkü söylersem kitap özeti gibi olacak. :) Hep olumsuz şeyler söylemiş gibi oldum. :/ Kitaptaki Evren karakterini kendimle biraz özdeşleştirdim. Yener de tatlı bir karakterdi fakat Evren yetenekli, sosyal, her şeye yetişmeye çalışırken annesinin ondan umduğu akademik başarıya ulaşmak için de mücadele eden bir çocuktu. Bu yüzden Evren’i çok sevdim. Aytül Akal’a başka kitaplarında tekrar şans vermeyi düşünüyorum.
Bir Çocuk Romanı
2024 57. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2024 06:58
Bir çocuk kitabı ile geldim bugün. Çocuk kitaplarını okumayı çok severim. Bu yüzden elime geçtiği her fırsatta muhakkak okurum. Süper Gazeteciler 1Süper Gazeteciler 1 bir çocuk romanı. Bir yetişkine göre biraz basit kaçacak bir kitap (Bazı çocuk kitapları yetişkinleri bile içine alıp sürükler, Küçük PrensKüçük Prens gibi.) fakat kitap yine de sizleri maceradan maceraya sürükleyebilecek potansiyelde. Araştırma, inceleme yönüyle gazeteci olma hevesine katılıyorsunuz. Bir çocuk için harika bir kitap olduğunu söyleyebilirim. 5 seriden oluşmakta. Henüz ilk serisini okudum, diğer seriler de elime geçtiği an muhakkak okuyacağım. Sizler de özellikle ortaokul çağındaki çocuklarınız için rahatlıkla alabileceğiniz bir kitap. Süper Gazeteciler 1Süper Gazeteciler 1 Aytül AkalAytül Akal
2024 108. kitabı
Tüyap’tan bizzat yazarından imzalı olarak almıştım. Bir çırpıda okudum. Ortaokul için çok uygun. Bazı çocuklarım da hemen benden görüp alıp benden önce bitirmişti. Kitapta 7. sınıfa giden dört arkadaşın okul gazetesi için ünlü şarkıcı Altay Şen ile röportaj yapmak üzereyken gelişen ilginç olaylar silsilesini anlatıyor. Seri 4 kitap. Şimdiden 2.sini bile okudum. Yazarı da o kadar tatlı ki sosyal medyamdan ne zaman yorumumu paylaşsam bana cevap verir.
2025 4. kitabı
Normalde Aytül Akal'ın kitaplarını severim ama bu bana hiç hitap etmedi. 10 14 yaş arası çocuklara yazıldığı söyleniyor ama çocukların kaçırma ve cinayet ihtimali olan olaylara karışıp polise gitmek yerine gazetecilik adı altında bu işi çözmeye uğraşmaları, ailelerine hiçbir şey dememeleri o yaş grubu için yanlış algılanabilir. Kitap başta eğlenceliydi sonradan olayların seyri çok değişiyor, ergenliğe dikkat çekilmesi güzeldi ama bazı yerlerde çok abartıldı gibi. Erkek karakterler de karıştırmaya çok müsait, çok benzer yazılmış. Ayırt ediciliği daha fazla olsun isterdim sanırım.
Spoiler İçerir!
2026 13. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2026 21:42
Hiç güzel değildi. Öncelikle evrenin annesinden nefret ettim , hiç bir şeyi beğenmeyen insanları hiç sevmem. Altı üstü küçücük çocuklar tarafından yapılan küçücük bir gazete hiç bir ünlü bunlarla konuşmaz bile bu konudan hiç gerçekçi değil. Ünlülerin benzeri olan insanlar her zaman isterlerse çok kolay ünlenirler. Burasıda gerçekçi değil. Üstelik kaçırılma olayı olduğunda hangi insan polise gitmez? Tabiki "Süper Gazeteciler" nasıl bir insan gözleri önünde röportaj yapıcakları adamın kaçırıldıpını kimseye söylemez. Hem de sedat amca denilen şoför hiç sorgulamadan çocukların dediği her şeyi yaptı üstelik üstelik polis gibi taksi kovaladılar. Kimin taksi kovaladığı nerde görülmüş. Hem siz gazetecisiniz dedektif değil madem öyle isminizi "Süper Dedektifler" olarak değiştirin daha iyi.
2024 26. kitabı
Kitap okumaktan sıkılan, zorla okuyan ortaokul öğrencisi çocuğunuz varsa kesinlikle bu tür kitaplarla devam edin derim. Çok sürükleyici, macera dolu bir kitaptı. Ben bile elimden bırakamadım. Oğlum sürekli 'anne kaçıncı sayfadasın; şu sayfaya gelince haber ver bana; şu sayfada çok ilginç şeyler oluyor, mutlaka okuman lazım' gibi cümlelerle ben bitirene kadar etrafımda dört döndü. Çocukların bir kitap için böyle heyecanlanmaları nadir görülen durumlardan olduğu için ben sonuçtan çok memnunum.
İnceleme
2017 7. kitabı
Bu kitabın her birini okudum. Hepsi de birbirinden maceralı...Üstelik fazla ayrıntılı da değil. Fazla ayrıntılı kitapları sevmiyorum bu yüzden özellikle bu kitabı seçtim. Her birini 2 ' şer kez de okudum.Yazara bize böyle güzel ve maceralı kitaplar sunduğu için teşekkür ederiz...
Süper gazeteciler
2021 1. kitabı
"Çooook güzel bir kitap." -Dört arkadaşın gazetelerini yazarken yaşadıkları serüveni anlatıyor.Eğlenceli,macera dolu ve sürükleyici.Herkes okumalı.
Roman
2024 30. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2024 01:07
Gazetecilik zor zanaat... Bunu yedinci sınıf öğrencileri yapıyorsa daha da zor fakat bir o kadar kıymetli bir zanaat... Evren ve Yener, kendi çıkardıkları gazeteleriyle insanlara ulaşmaya çalışan iki öğrencidir. Gazete çıkarmak da mesleği icabı zor ya, hikaye de bu ya, değişik bir konunun peşine düşerler, sonunda ünlü bir şarkıcının röportajını yapmayı planlarlar... Ancak bu iş kolay başlar, zor biter... Dublörümsü bir kişi, gerçek şarkıcının yerine göz diker, çocukların gazetecilik hayallerini bir anda alt üst eder... Heyecanla okudum desem yeri var. Akıcılığı bir yanda dursun, hikayenin girişinden gelişmesine ve elbette sonucuna kadar değişik hislere kapıldım... Korktum, üzüldüm, kızdım, panikledim, öfkelendim... Ve sona geldikçe bir çocuk romanının bu karmaşa içindeki hisleri yönetimine hayran kaldım...

Aytül AkalYazar · 177 kitap
1952 yılında, İzmir'de doğup büyüdüm. 1971 yılında İzmir Amerikan Kız Koleji'ni bitirdim. 1999'da uzaktan eğitimle Washington International University'den mezun oldum ve 'Eğitim' dalında yüksek lisansımı yaptım. Çok küçükken başladım yazı yazmaya. Yazmak bir tutkuydu benim için. Çocukluğumdan bu yana, çeşitli dergilerde yazılarım ve röportajlarım yayınlandı. Yetişkinler için şiirler içeren ilk kitabım 'Kent Duygusu' 1981 yılında yayımlandı. 80'li yıllarda çocuklar için yazmaya başladım. İlk masal kitabım 'Geceyi Sevmeyen Çocuk' 1991 yılında yayımlandı. 1995'te iki yazar arkadaşım Aysel Gürmen ve Ayla Çınaroğlu ile birlikte, çocuk edebiyatına nitelikli yapıtlar kazandırmak amacıyla, daha sonraları Tudem Yayınları içinde yer alan Uçanbalık Yayınları'nı kurduk ve çocuk kitaplarımızı yayımlamaya başladık.