Denemeler

Dergah Yayınları

Yazmak ve Büyü Yapmak
2019 45. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2019 20:59
Düşünce hakikati kavrar. Descartes: "Düşünüyorum şu halde varım." derken bütün maddi varlıkları bir anda yok sayar ve varlığın temelini düşünceye bağlar. Düşünce Zemzem gibidir. Akmaya meyillidir. Eğer ki Hz. Hacer etrafını çevirmeseydi; Zemzem durmayacak ve bir pınar olup akacaktı. Lakin Hz. Hacer Zemzem' in akıp gideceğinden korktu ve "Zem! Zem!", "Dur! Dur" diyerek, onu tutmak için etrafına bir set çekti, onu şekillendirdi. Yazmak da işte Zemzem' e çekilen set gibi düşüncelere bir set çeker. Düşünceleri düzene sokar ve şekillendirir. "İnsanoğlunun en değerli ürünü olan düşünce ve hayalleri tesbit eden yazı, onların zaman ve mekan içinde yayılma ve devam etmelerini mümkün kılar." der Mehmet Kaplan Hoca. Yazmak düşünceye yol açmak ve onu ileriye; bulunan zamandan, mekandan, kişi ve eşyalardan öteye taşımaktır. Mehmet Kaplan 25 yaşındayken yani 1940 yılından vefat ettiği 1987 yılına kadar hemen hemen her sabah düşüncelerini şekillendirmek için yazmaya başlamış. Alain' den öğrendiğini söylediği bu "yazarak düşünme" metodunu da tüm öğrencilerine tavsiye etmiş. İşte bu kitap tüm bu yazarak düşünmelerin eseri. Kitaba adını veren "Sevgi ve İlim" kitabın içindeki doksan üç başlıktan biri. Ama her bir başlığın da anahtar kelimeleri. " İlim ne kadar üniversal ise sanat da aynı derecede üniversaldir. Yalnız akıl için değil kalp için de yol birdir. Geçen gün Victor Hugo' nun 'Les Voix Intérieures' adlı şiir kitabını karıştırırken şu mısraa rastladım: Qu'est-ce que la scince à côté de I' amour? Aşkın yanında ilim nedir ki? Bu mısrayı okuyan her Türk, büyük şair Fuzuli' nin o dillere destan beytini nasıl hatırlamaz? Aşk imiş ve her ne var alemde İlim bir kıyl ü kal imiş ancak! Fuzuli ve Hugo' nun mısralarında beni heyecanlandıran 'üniversal duygular' ın yanı sıra, iki şairin
Sevgi ve İlimMehmet Kaplan · Dergah Yayınları · 2014136 okunma
2022 1. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2022 17:31
Genç Maksim Gorki fırıncı çıraklığı yaparken, Tolstoy'un romanlarındaki canlılığa hayret eder, acaba kağıdın içinde büyülü bir şey mi var diye ışığa tutar bakarmış.Zira kelimeler vasıtasıyla bir dünya hayali uyandırmak işi bir büyüden başka nedir ?
Sevgi ve İlimMehmet Kaplan · Dergah Yayınları · 2014136 okunma

Mehmet KaplanYazar · 34 kitap
18 Mart 1915 tarihinde Eskişehir Sivrihisar’da doğmuştur. Ortaöğrenimini Eskişehir’de tamamladı. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı asistanı, 1939′da lisans, 1942′de doktora, 1943’de doçent, 1952’de profesör oldu. 1958-1959’da Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde dekanlık ve rektör vekilliği görevlerinde bulundu. Kaplan’ın ilk yazıları 1930’ların sonunda Gençlik, İnkılapçı Gençlik dergilerinde göründü. 1943-1946 arasında İstanbul dergisinde yayınlanan inceleme ve eleştiri yazılarıyla tanındı. 1947’den sonra Hareket, Şadırvan, İstanbul, çağrı, Hisar, Türk Edebiyatı gibi dergilerde yazdı. Önceleri incelemelerini metnin anlatım biçimine dayandırırken; daha sonraki yıllarda sanatçının kişiliği, biyografisi, psikolojisi gibi öznel etkenlerle metin arasında bağlantılar kuran bir yaklaşımla edebiyat tarihine yöneldi. Dilin yenileşmesi karşısında tavır aldı. Kaplan’ın yabancı dilleri: Fransızca, İngilizce, Almanca’dır. 23-02-1986 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.