Halit Refiğ'e Mektuplar

Aralık 2011
Everest Yayınları

2025 34. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2025 10:33
Kitap, yönetmen Halit Refiğ ve dostları arasındaki mektuplaşmalardan oluşuyor Mektupların tarih aralığı 28 Mayıs 1976 ile 11 Ekim 1977. Mektupların sahipleri arasında dikkat çekici bir isim var: Oğuz Atay. Kitabı okuma sebebim de itiraf etmeliyim ki Oğuz Atay'ın mektuplarını okumak idi. Oğuz Atay'ın kitaptaki mektup sayısı tam 13 adet. Oğuz Atay 13 Aralık 1977 yılında vefat ediyor ve kitapta geçen mektupları, Temmuz 1976 ve Ekim 1977 arasında olduğu için hayatının son devrine yani hasta olduğu, tedavi gördüğü zamanlara ait ve mektuplar bu mânada da hususî bir hüzün içeriyor. Ve bazı mektuplardan bir sayfanın orijinal el yazılı hali de kitaba eklenmiş. Oğuz Atay, yazdığı mektuplarda o yıllara ait ülkedeki ve yönetimdeki sıkıntılardan da bahsediyor, tenkitler de bulunuyor. TRT'nin ve Türk Dil Kurumunun o yıllarda da esere göre değil eser sahibinin ideolojik durumuna göre kararlar ve ödüller verdiğini görüyoruz. Velhasıl bu hususta da değişik bir şey yok. Oğuz Atay bilindiği gibi beyninde çıkan tümör sebebiyle hayatını kaybediyor. Kimbilir belki de bu hastalığının nedeni, oldukça hisli ve düşünceli bir insan olmasıdır. Romanlarını okuduğumuzda onun insanî olarak dert ettiği bir çok şey olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde bu vasfını, gerçek hayattan olan mektuplarındaki sözlerinde de görüyoruz. Duyarlı olmak çok güzel bir şey ve tabi bunun da bir bedeli var. Hiç bir şey beyhude değil. Bilhassa Oğuz Atay'ın mektuplarını içerdiği için kitabı tavsiye ediyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim.
Sevgili HalitKolektif · Everest Yayınları · 201117 okunma
2020 39. kitabı
Türk sinemasında önemli bir yere sahip olan Halit Refiğ 'e yazılmış, içinde dostluk, sanat, siyaset, samimiyet ve içtenlik olan mektuplar. 1976-77 yıllarının Türkiye için pek de iç açıcı olmayan o ışıksız döneminde yazılmış mektupların benim için önemli olmasının sebebi, Halit Refiğ'in yakın dostum dediği Oğuz Atay' ın da hayatına dair samimi itiraflarda bulunduğu mektuplarının bulunması. Romanları okunmayan, yayımlanmayan Oğuz Atay, yine filmleri yasaklanan, eleştirilen, beğenilmeyen Halit Refiğ ile bir nevi kader arkadaşlığı yapmış bu mektuplarla. Öyle ki bir dönem ülkelerini terk etmek zorunda kalan bu iki aydın mektuplarda buluşmuş; Oğuz Atay'ın o esprili ve samimi dili, hastalığından bahsederken kullandığı o ihtiyatlı ve mağrur dil, beni ruhumdan yakaladı, içime işledi. Görmezden gelinmenin, susturulmanın, son umut kırıntısına tutunmaya bile izin verilmeyişinin acı tezahürü var bu satırlarda. Sadece Oğuz Atay değil tabiki, dönemin opera, tiyatro ve sinema sanatçılarının karşılaştığı olumsuz durumlar, Türkiye'de ki karışık gündemin sanata olan etkisi var. Özellikle Yıldız Kenter 'in Şehir Tiyatroları ile ilgili yazdıkları, günümüz tartışmalarına da benzer nitelikte aslında. Çok severek okudum.
Sevgili HalitKolektif · Everest Yayınları · 201117 okunma

KolektifYazar · 15907 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.