Puan

8.910 üzerinden
188 kişi
Kadının Sesi, Toplumun Aynası
2025 29. kitabı
Sevil, kadının özgürleşme mücadelesini yalnızca bireysel bir direniş olarak değil, toplumsal bir uyanışın başlangıcı olarak ele alan cesur bir eserdir. Cabbarlı, kadının sessizliğinin nasıl bir kabullenişe dönüştürüldüğünü ve bu sessizliğin bozulmasının dengeleri nasıl sarstığını ustalıkla gösterir. Sevil’in değişimi; acının, aşağılanmanın ve yalnızlığın içinden doğan bir bilinçlenmedir. Bu yönüyle eser, okura sadece bir hikâye sunmaz; sorgulamaya, yüzleşmeye ve dönüşmeye çağırır. Aradan geçen yıllara rağmen güncelliğini koruması, Sevil’i edebî bir metnin ötesine taşıyarak zamansız ve güçlü bir manifesto hâline getirir.
2025 9. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2025 18:21
Sevil karakteri başta o kadar zayıf ve pasif ki gerçekten sinir bozuyor. Ama sonra yavaş yavaş güçlenmeye başlaması hoşuma gitti; öyle kalmış olsaydı bana bile travma olurdu. Balaş’ın o yapışkan, sümsük hâli ise ayrı bir iğrenç… Neyse. Kitabın sonunda anladığım şu: İnsan önce kendini sevmeli ve değerini bilmeli. Ama bunu da abartıp narsistliğe çevirmemek lazım. Sonuçta kimse Bihter–Behlül tadında bir drama peşinde değil.
SevilCafer Cabbarlı · Xan Nəşriyyatı · 2024621 okunma
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Sevil
2026 3. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 16:02
Cafer Cabbarlı, kitabında sadece bir kadının değil, bir toplumun uyanışını kaleme almış. Kadın hakları, cehaletle mücadele, sınıfsal değişim gibi evrensel sorunlar çok güzel işlenmiş. Bir insanın "ev köleliğinden" kurtulup eğitimli, özgür bir bireye dönüşme süreci bu kadar kısa bir yazıda ancak bu kadar yalın anlatılabilirdi. Azerbaycan edebiyatını seviyorum, gerçekten çok kaliteli ve derin üretilen eserler var.
SevilCafer Cabbarlı · Qanun Nəşriyyatı · 2020621 okunma
S E V İ L
2025 5. kitabı
Sevil pyesi 1928-ci ildə qələmə alınmışdır. Təxminən 100 il sonra mən bu kitabı oxudum. Amma görürəm ki, dəyişən heçnə yoxdur. Hələ də qadın azadlığından bəhs olunur. Qadınlar cəmiyyətimiz içində daha çox mübarizə aparırlar. Çox heyif..
2025 22. kitabı
Sevil pyesi ilə Azərbaycan ədəbiyyatına keçid etdim. Ümid edirəm ki, davamı gələr. Pyes ümidləri tam şəkildə doğrultdu. Əsər qadın azadlığı haqqındadır. O dövrdə qadın azadlığı haqqında əsəri çəkinmədən qələmə aldığı üçün yazıçıya çoxlu-çoxlu təşəkkürlər. Cəfər Cabbarlını hələ məktəb vaxtı keçdiyimiz Oqtay Eloğlu əsəri ilə tanımış və çox sevmişdim. Ən sevdiyim yazarlardan biridir. Bunu bu əsər ilə bir daha anladım. Əsərdə obrazların, xüsusilə, Sevilin dəyişimi göz qarşısındadır. Pyesin əvvəlində o dövrün çox rastlanılan tipik hüquqsuz qadınlarından biri olan Sevilin sondakı dəyişimi, öz hüquqlarını dərk etməsi, özünü əzdirməməsi bu dəyişimlərdən biridir. Əsər çox- çox maraqlı əsərdir. Mənim fikrimcə, hər bir Azərbaycanlı qadının oxuması və örnək alması gərəkən bir qadındır Sevil.