Kötülüğün Psikolojisi

Şeytan Etkisi

Philip Zimbardo

Şeytan Etkisi Gönderileri

Şeytan Etkisi kitaplarını, Şeytan Etkisi sözleri ve alıntılarını, Şeytan Etkisi yazarlarını, Şeytan Etkisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Geriye dönüp bakıyorsunuz ve ben bunu yapmazdım, diyorsunuz. Fakat o durumun içinde hiç kalmadıysanız o durumdayken ne yapabileceğinizi nereden bilebilirsiniz? Bilemezsiniz."
Fransız sosyal kuramcı Serge Moscovici'ye göre kemikleşmiş çoğunluk görüşü ile karşı çıkan azınlık görüşü arasındaki zıtlaşma olumlu sosyal değişime yol açabilecek olan yenilik ve devrim için temel birincil şarttır. Birey, toplumun iki tarafıyla da bilgi alışverişindedir; yani bir yandan normlara, rollere ve statü gerekliliklerine uyum sağlar fakat bir yandan da bu normları yeniden şekillendirmek için toplum üzerinden eyleme geçer.
Reklam
Genelde bize iyi hizmet eden amiller ve ihtiyaçlar, gücünü farkedemediğimiz durumsal etkenler tarafından aşırı uyarıldıklarında, çok güçlendiklerinde veya manipüle edildiklerinde bizi yoldan çıkarabilirler. İşte bu sebeple kötülük kolay yayılır. Ufak bir yoldan dönüşle, yaşam patikasından küçük bir kaçamakla, dikiz aynamızdaki bir bulanıklıkla baştan çıkarır ve bizi felaketlere sürükler.
İnsanın kendi gönlünden öte karanlık bir zindan var mıdır? Insanın kendinden öte kim bu kadar zalim bir gardiyan olabilir? -Nathaniel Hawthorne
Yapılmış olanın "nedenini" anlamak “ne" yapıldığına gerekçe olamaz. Psikolojik analiz "gerekçelendirme" değildir. Ahlaksızca veya yasa dışı davranışlarda bulunan kişiler ve gruplar, ortaklıkları ve suçlarından dolayı sorumlu ve hukuki olarak muhatap tutulmalıdır.Fakat cezalarının boyutuna karar verirken onları bu davranışa yönlendiren durumsal ve sistemsel etkenler de göz önünde bulundurulmalıdır.
Hafızamız hatalardan ders alıp bildiklerimizin üzerine daha iyi gelecekler inşa etmemize olanak tanır. Fakat hafızayla beraber kin, intikam, öğrenilmiş çaresizlik ve depresyonu besleyen travma takıntılı düşünceler de gelir. Benzer şekilde muazzam dil ve simge kullaımm becerimiz başkalarıyla kişisel ve soyut olarak zamanın ve mekânın ötesine geçen bir şekilde iletişim kurmamıza imkân veriyor. Fakat dil ile beraber dedikodular, yalanlar, propaganda, kalıpyargılar ve baskıcı kurallar da gelir. Fevkalade yaratıcı dehamız sınırsız edebiyata, dramaya, müziğe, bilime ve bilgisayar ve internet gibi buluşlara imza atmıştır. Fakat aynı yaratıcılık işkence odalarına,işkence taktiklerine, paranoid ideolojilere ve Nazilerin etkin kitle imha sistemine de saptırılabilir. Tıpkı aşk-nefret, gurur-kibir, özgüven-kendini doğrulama gibi, türümüze has özelliklerimizden herhangi biri zıddının ihtimalini de içinde barındırır.
Reklam
922 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.