Kitap İncelemesi | Seyyah-Zeynep Batı
Her sayfası ve hatta her satırıyla insanın içine dokunan bir kitap Seyyah. Okurken sadece bir hikâyeye tanıklık etmiyorsunuz; aynı zamanda kendi içinizde de bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
Yazar, bavul metaforu üzerinden hayatın yüklerini, vazgeçişleri ve seçimleri çok sade ama etkili bir dille anlatıyor. Bazen her şeyi yanımıza almak isterken aslında neyin gerçekten bize ait olduğunu sorguluyoruz. İşte tam da bu noktada kitap, okuyucuya güçlü bir farkındalık sunuyor.
Bu eser bize şunu hatırlatıyor: Hayatta önemli olan sadece bir yere varmak değil; yolda olmak, dönüşmek ve o yolculukta kendimize temas edebilmek. Hem fiziksel hem de ruhsal bir yolculuğun izlerini taşıyan bu kitap, eksiltmenin de bir kazanç olabileceğini zarif bir şekilde anlatıyor.
Seyyah, vazgeçmenin zayıflık değil; aksine bir güç ve farkındalık göstergesi olabileceğini hatırlatan, derin ve düşündürücü bir eser.
SeyyahZeynep Batı · Yediveren Yayınları · 201822 okunma
Kitaba önyargi ile başlamıştım, önceleri marmaray da vakit geçmesi için okurum diyordum, fakat sonra hikayesinin içerisinde buldum kendimi.Yazarin anlatiş, betimleme yetileri belki de kitaba daha çok sevmemi sağladı, biterken hüzünlendim, hatta hikaye de oldukça hüzünlü olmasina ragmen bunca da keyif vermesi düşündürücü.. Okursaniz ayni keyifi alirsiniz umarim.
Konusu güzel ama sıkıcı bir uslupla yazılmış. Sanki aynı anlam içeren cümleler farklı kelimelerle yazılmış. Ama imtihanı çok olduğu için üzülen ve dayanamayan kardeşlerimin okuması gereken bir kitap. İbret alana çok şey anlatılıyor
Seyyah
SeyyahZeynep Batı · Yediveren Yayınları · 201822 okunma
Merak uyandırıcı, akıcı naif bir eser okudum.
Manevi yönüde yüksek olan, betimlemleri, sadeliği ile kolay ve anlaşılırdı.
Severek tavsiye ediyorum.
Konusu ise ;
Başarılı bir doktor olan Bahar, bir uçak kazası sonucu tüm ailesini kaybeder. Mesleğini ve hayatını geride bırakıp seyyaj olarak haayuna devam eder.
Gittiği yerlerde yeni dostlar edinir. Kimi zaman kendi hayatına, kimi zaman onların hayatlarına şifa bulur. Yalnızlığını, acılarını bir köşede tutsada hayata devam eder.
Yeni keşifler, yeni yolcuklar ile sonunda korktukları ile yüzleşir.
SeyyahZeynep Batı · Yediveren Yayınları · 201822 okunma
Ailesini kaybeden bir kadının krndini bulma acılarından soyutlanma hikayesini anlatan güzel bir kitap. Kitabın manevi bir tarafı da var. Ben beğendim açıkcası. Sizlere de tavsiye ederim.
Zamanın birinde kulağıma bir hikâye değdi. Önce kalbime indi, ruhumda gezindi. Sonra kalem konuştu... Ne güzel bir girizgah
Öyle derin bir yolculuktur ki insanın kendi içine yaptığı yolculuktur. Bu yolculuk Bahar'ın kendini bulma hikayesi. O kadar sıcak o kadar samimi bir yolculuktu ki. Yüreğinin götürdüğü yere gitti. Öyle güzel dostluklar kurdu ki. Ruhunu yeniledi. Çıktığımız yolculuk, tanıştığımış insanlar biz yolumuzu bulalım diye karşımıza çıkar. Ve her hikaye bir gün başladığı yerde biter. Ve Her hikaye, yolunu aydınlatan deniz feneri olur.. Bizi biz yapan yola çıkış hikayeleri belki bir gün bir başka yüreğe yol haritası olur. Okuyun okutturun dostlar..
"Sırra vakıf olmak kolaydı ama hakkıyla gönlü mezar bilmek zordu. Herkes sırrı taşıyamazdı."
"Insanın su misali bulunduğu ortamda şekil aldığını düşünürsek eğer , etrafınızda bulunmasına müsaade ettiğiniz insanların, huyların ve aslında hikayeleri sizin için ne kadar önemli olduğunu anlamanız çok da zor olmaz."
"Ve en önemlisi gerçek hiçbir zaman gizlenemezdi."
"Gönül ovasına adım atmak gerek. Çünkü bedenimizin mayası olan balçık ovasında açıp saçılmaya, gönül ferahlığı elde etmeye, mânen yükselmeye imkan yoktur.."
"Zamanı geldiğinde nerede koptuysam orada bütünleşecektim."
"Kişi kendinden olanı hemen tanıyordu. Sevda derdine düşen, bu dertle hemhal olanı hemen biliyordu."
SeyyahZeynep Batı · Yediveren Yayınları · 201822 okunma
çok hoş tam tatil modunda okunacak bir öykü kitabı sevdiklerini kaybeden ve kendini yollara yeni yeni hikayelere atan her bir hikayede kendi hesaplaşmasını erteleyip onlarla yoğrulan ama en sonunda iç hesaplaşmasını tamamlamaya dönen bir hatunun hikayesi çok yalın ve açık tamamiyle hayatın içinden bir öykü okunurmu okunur bişeyler katarmı tabikide ders varmı aslında bildiğimiz ama hatırlatılınca dikkat ettiğimiz derecede var sonuç ne olursa olsun sevinç acı hüzün umut her ne olursa olsun insanın önce kendiyle hesaplaşması kendini bulması ve barışmasıyla hayatı daha güzel yaşayabileceğini gösteriyor kızılderililerinde dediği gibi yaşamındaki her halkanın ucunu birbiriyle buluşturacaksın ki yaşam zincirinde zayıf halka kalmasın
SeyyahZeynep Batı · Yediveren Yayınları · 201822 okunma
Ve bir kitabın daha sonuna geldim, seyyah kitabının konusu kısaca şöyle; kalabalık ve mutlu bir ailesi olan başarılı doktor Bahar, bir uçak kazasında tüm ailesini kaybediyor.Artık yapayalnız kalıyor ve evine terk ediyor, seyyah olarak yolculuk etmeye başlıyor yeni insanların hayatlarına ortak oluyor onlarla hemhâl oluyor sonra evine geri dönecebilecek mi?ve onu ne tür süprizler bekliyor? okuyun sizlerde Bahar doktorun hayat serüvenine ortak olun ben çok beğendim kitabı şiddetle tavsiye ederim okumayan kalmasın her daim kitapla kalın.
Herkese Merhaba
Bugün sizlere Zeynep Batı kaleminden Seyyah kitabının yorumu ile geldim
Nisan ayının sıradaki kitabı 2026 yılı basımlı 236 sayfalık bir kitap
•Yine kalbime dokunan çok özel bir yolculuk hikayesiyle geldim. Zeynep Batı'nın ve Münhasır Yayınları'nın ilk kitabını da çok severek okumuştum, kalemindeki o naif dokuyu çok sevmiştim. Seyyah ile bu bağ daha da perçinlendi.
•Hikayemiz, her şeye sahip bir kadının; başarılı bir doktor olan Bahar Şahin’in dünyasının bir anda başına yıkılmasıyla başlıyor. Bahar, kalabalık ve neşe dolu ailesini bir uçak kazasında kaybediyor. Yani yerin üstünde sahip olduğu her şeyi yerin altına uğurluyor. Bu devasa acı, onun mesleğini de elinden alıyor ve Bahar, o güvenli limanından kopup yapayalnız kalıyor.
•Peki, neden seyyah olmayı seçti? Kaçmak için mi? Hayır. Bahar, kapıların ancak derdini sevmeyi öğrendiğinde açılacağına inanarak yola çıkıyor. Kendi ifadesiyle, keşkülünü irfanla doldurmaya, yani ruhunu başkalarının hikayeleriyle iyileştirmeye niyet ediyor. Bir yaprak gibi savrulmak yerine, acısını bir deniz fenerine dönüştürmek için yollara düşüyor.
•Bahar, yıllarını farklı şehirleri ve insanları tanıyarak geçiriyor. Şahit olduğu her hikâyede kendi iç dünyasından bir parça buluyor. Bu süreçte biriktirdiği her hayat, onun karanlığını aydınlatan birer ışık oluyor.
Gülbahçe Köyü, Konya, Cinci Han...
Teselliyi kitaplarda ararken, asıl huzuru dostluklarda buluyor. Saliha’nın samimiyetinde kaybettiği kızını, Şefkat Hanım’ın bilgece sözlerinde ise kaybettiği annesini hissediyor.
•Uzun ve sancılı yılların sonunda, ruhu biraz olsun sükunete erince asıl büyük sınavı olan evine dönmeye karar veriyor. Ancak onu orada bekleyen sürpriz, tüm yaşadıklarını bambaşka bir anlam zeminine oturtacak türden.
•Seyyah, yaşanan her kışın bir baharı, her
SeyyahZeynep Batı · Münhasır Yayınevi · 202622 okunma
Bugün sizlere içsel bir yolculuk yaşatacak bir kitapla geldim. @zeynep_zeynepbati ’nın yazdığı “Seyyah.”
Zeynep Batı’nın kaleminden dökülen Seyyah, sadece kilometrelerle ölçülen bir seyahati değil, bir insanın ruhunun en karanlık dehlizlerinden aydınlığa çıkış çabasını anlatan, manevi derinliği oldukça yüksek bir eser. Kitabın merkezinde, hayatın tüm somut başarılarına sahipken bir anda en büyük sınavıyla, yani ailesini bir uçak kazasında kaybetmesiyle yüzleşen Doktor Bahar yer alıyor. Bahar’ın bu trajik kayıptan sonra düştüğü boşluk, yazar tarafından öyle naif ve içten işlenmiş ki okurken karakterin dilsiz acısını iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Romanın en vurucu yanı, Bahar’ın bu büyük yasla başa çıkma yönteminin “kaçmak” değil, “varmak” üzerine kurulu olması. O, bir seyyah gibi yola düşerken aslında kendi içindeki o kırık dökük evi onarmaya çalışıyor. Gittiği her durakta karşılaştığı insanların hikayeleri, ona kendi acısının bir son değil, bir dönüşüm olduğunu fısıldıyor.
Anlatım dili, bir nehrin akışı gibi sakin ama derinden ilerliyor. Yazarın tasavvufi ve felsefi dokunuşları, hikayeyi sıradan bir dramın ötesine taşıyarak bir nevi modern zaman şifasına dönüştürüyor. “Derdi sevmek” ve “teslimiyet” kavramları, kitabın sayfaları arasına birer iyileştirici merhem gibi sürülmüş. Bahar’ın dış dünyadaki yolculuğu boyunca tuttuğu notlar ve yaşadığı içsel hesaplaşmalar, aslında her okurun kendi hayatındaki kayıplara ve eksikliklere tutulan bir ayna niteliğinde.
Sonuç olarak Seyyah, hüzün rüzgarlarının insanın kanatlarını kırması için değil, onu daha yüksek bir hakikate uçurması için estiğini hatırlatıyor. Yine de kanatlarımızın hiç bir zaman kırılmaması dileğiyle. İyilikle ve kitapla kalın.
SeyyahZeynep Batı · Münhasır Yayınevi · 202622 okunma
1983 Yılında Bursa’nın İnegöl ilçesinde doğan yazar; editörlük, musahhihlik, yazar koçluğu, senaryo yazarlığı gibi alanlarda aldığı eğitimlerle kalemini beslemeye özen göstermiştir. Yanı sıra; zarafet, iletişimde ustalık, başarı psikolojisi ve manevi danışmanlık eğitimleri alanlarında kişisel gelişimine katkı sağlayacak sertifikalı eğitimlere sahiptir.
En önemli hobisi Mesnevi okumak olan Zeynep Batı‘nın aynı zamanda tam bir kelime sihirbazı olduğu söylenebilir zira eski kelimeleri güzel Türkçemizin zenginlikleriyle harmanladığı cümleler eserlerinde mayalanıp ahenkli bir okuma fırsatı sunmakta.
2019 yılında yayımlanan “Seyyah” ve 2023 yılında yayımlanan “Periler Diyarında Bizim Hikâyemiz” adlı kitaplarının yanı sıra eserleri yirmiden fazla Deneme kitabında yer almıştır.
Evli ve üç güzel evladını en iyi şekilde yetiştirme gayretinde olan Zeynep Batı, halen İstanbul’da ikamet etmektedir.