Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siborg Manifestosu

Donna Haraway

Siborg Manifestosu Hakkında

Siborg Manifestosu konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
8.2/10
8 Kişi
41
Okunma
9
Beğeni
1.043
Görüntülenme

Hakkında

Yirminci yüzyılın sonlarına, bizim çağımıza, bu mitik çağa geldiğimizde, hepimizin makine ile organizmanın teorik bir zeminde ifade edilen ve fabrikasyon misali uydurulmuş birer melez olduğumuzu vurgulamak gerekir; kısacası, hepimiz siborguz. Siborg, hem ‘tahayyül’ün hem de ‘maddi gerçeklik’in yoğunlaşmış bir imgesidir. ‘Batı’nın bilim ve siyaset geleneklerinde (ırkçı, erkek-egemen kapitalizm geleneği, ilerleme geleneği, doğayı kültür ürünleri kaynağı olarak sahiplenme geleneği, benliğin başka benliklerin yansımalarından yeniden üretilmesi geleneği) organizma ile makine arasındaki ilişki, hep bir sınır muharebesi şeklinde cereyan etmiştir. Bu türdeki bir sınır muharebesinin paylaşılamayan toprakları da üretim, üreme ve tahayyüldür. Benim argümanım, sınırların karışmasını sevinçle karşılamakta ve bu sınırların oluşturulmasında sorumluluk üstlenmektedir. Benim argümanım ayrıca, sosyalist-feminist kültür ve teoriye, postmodernist, natüralist-olmayan bir tarzda ve cinsiyetin olmadığı bir dünya -belki doğuşun olmadığı, belki sonu da olmayan bir dünya- tahayyül eden ütopik gelenek dahilinde, katkıda bulunma çabasını temsil eder. İkisi sarmal dansla birbirlerine sarılmışlarsa, ben tanrıça olmaktan ziyade siborg olmayı yeğlerim.
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 80Basım Tarihi: 2006İlk Yayın Tarihi: 1985Yayınevi: Agora KitaplığıOrijinal Adı: A Cyborg Manifesto: Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century
ISBN: 9789944916455Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 68.4
Erkek% 31.6
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Donna Haraway
Donna HarawayYazar · 3 kitap
Donna J. Haraway, California Üniversitesi, Tarihi Bölümü ve Feminist Çalışmalar Bölümü'nden emekli bir Amerikalı Profesördür. 1990'ların başında "feminist, oldukça gevşek bir postmodernist" olarak tanımlanan bilim ve teknoloji çalışmaları alanında önde gelen bir akademisyendir. Haraway, "Bir Cyborg Manifesto: Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century" (1985) ve "Situated Knowledges: The Science" gibi bilim ve feminizm sorularını bir araya getiren çok sayıda temel kitap ve makalenin yazarıdır. Özellikle Konumlanmış Bilgiler ve Cyborg Manifesto yayınları, HCI topluluğu içinde araştırma ve sistemlerin tasarlandığı konumsallığı çerçeveleme konusunda tartışmalara yol açtı. Aynı zamanda, post-hümanizm ve yeni materyalizm hareketleriyle ilişkili çağdaş ekofeminizmde önde gelen bir akademisyendir. Çalışmaları insanmerkezciliği eleştirir, insan dışı süreçlerin kendi kendini örgütleyen güçlerini vurgular, ve etik kaynaklarını yeniden düşünerek bu süreçler ve kültürel uygulamalar arasındaki uyumsuz ilişkileri araştırır. Haraway, Hawaii Üniversitesi ve Johns Hopkins Üniversitesi'nde Kadın Çalışmaları ve Bilim Tarihi dersleri verdi. Haraway'in çalışmaları hem insan-makine hem de insan-hayvan ilişkilerinin incelenmesine katkıda bulunmuştur. Çalışmaları primatoloji, felsefe ve gelişim biyolojisinde tartışmalara yol açtı. Haraway, 1990'dan 1996'ya kadar feminist teorisyen Lynn Randolph ile ortak bir alışverişe katıldı. Haraway 1999'da Society for Social Studies of Science'ın (4S) Ludwik Fleck Ödülü'nü aldığı Modest_Witness adlı kitabının görüntülerini ve anlatımını oluşturdu. Haraway, seçkin katkılarından dolayı Society for Social Studies of Science'ın John Desmond Bernal Ödülü'ne bilim ve teknoloji çalışmaları alanında layık görüldü.