Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Radikal Düşünürlerin Gözünden

Şiddetin Eleştirel Tarihi

Brad Evans

Şiddetin Eleştirel Tarihi Gönderileri

Şiddetin Eleştirel Tarihi kitaplarını, Şiddetin Eleştirel Tarihi sözleri ve alıntılarını, Şiddetin Eleştirel Tarihi yazarlarını, Şiddetin Eleştirel Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Merhaba elinizde Sean Michael Wilson Brad Evans Şiddetin Eleştirel Tarihi: Radikal Düşünürlerin Gözünden kitabı varsa paylaşabilir misiniz?
Şiddetin Eleştirel Tarihi
Şiddetin Eleştirel Tarihi
Butler, bizim davranış biçimlerimizle bize yapılan muamele arasındaki kıvılcımdan doğan etik sorumluluktan söz eder. Yani şiddete maruz kaldığımızda nasıl davranmaya başladığımızdan... Bu şiddete yanıt verme anımız, aynı zamanda bir karar verme ve etik bir sorumluluk anıdır. Misilleme yapmak yerine şiddet içermeyen, işbirliğine dayanan, uluslararası ilişkilerin ideallerin rehberliğinde yürütüldüğü bir şekilde toplumsal dönüşümün bir parçası olmak çok daha sorumluluk sahibi bir tavır değil midir? Elbette bu türden politikalar, içinde yaşadığımız dünyada olanaksızmış gibi görünüyor. Ne var ki mesele tam da bu. Şiddete şiddetle yanıt vermek alışılageldik bir tepkidir. Ancak yeni bir politik tahayyül tarihin gidişatını değiştirebilir. Bunu yapmaktan aciz olduğumuzu mu söylüyoruz? Eğer öyleyse şiddetin kaçınılmaz ve şiddet döngüsünün de kırılmaz olduğunu kabul etmiş olmuyor muyuz? Sağcı hıristiyanlar neden hep "göze göz"ü tercih ederler de, hiç "öteki yanaklarını çevirmez"ler? Butler, şiddete başvurmamanın her durumda illaki faydalı olduğunu söylemez. Her bir durumda şiddet iddiasını ele alıp üzerine düşünmemiz gerekir. Aklımızda tutmamız gereken, şiddete şiddetle cevap vermenin, şiddeti bir norm olarak yaygınlaştırdığıdır. O halde şiddete başvurmamak, normalleştirilmiş şiddetin yanı sıra şiddetin içindeki öfkeye karşı da bir mücadeledir.
Sayfa 115 - Dipnot YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Pek çok insan kendilerine zorla yutturulan cehalet ve aptallık hapının insanlığın temel durumu olduğunu düşünür. Chomsky ise bunun tam aksini düşünmektedir: "Cehalet, güçlünün fayda sağladığı politik bir silahtır. Bu, düşüncenin önünü tıkayıp muhakemeyi zayıflatarak, rıza imal etmek ve muhalifleri susturmak için kullanılan sınıf savaşının bir unsurudur."
Sayfa 107 - Dipnot YayınlarıKitabı okudu
Bize göre medya, seçkinlerin tahakkümünü sürdürmek için kitlesel bir uzlaşı yaratmaktadır. Böylelikle seçkinlerin iktidarı çoğu zaman açık bir baskıya başvurmak zorunda kalmaz.
Sayfa 98 - Dipnot YayınlarıKitabı okudu
Savaşı erkekler yapar. Çoğu erkek savaştan hoşlanır; çünkü erkekler için "savaşmak, biraz onur, biraz zorunluluk ve biraz da tatmindir." Çoğu kadınsa bunu hissetmez ya da bunlardan keyif almaz.
Sayfa 87 - Dipnot YayınlarıKitabı okudu
Kant'a göre, her insan eyleme başladığı andan i̇ti̇baren bi̇r yasa koyucudur. Pratik aklını kullanarak, hukuki̇ bi̇r i̇lke olabi̇lecek ve olması gereken i̇lkeleri̇ bulur.
Sayfa 31 - Dipnot YayınlarıKitabı okudu
Reklam
James Baldwin'in yerinde uyarısıyla, "Adaletin olup olabilecek en korkunç düşmanı, güçle ittifak yapmış bir cehalettir."
Sayfa 7 - Dipnot YayınlarıKitabı okudu
Judith Butler
Kamusal yas, “biz” ve “onlar”ı yeniden üreten politik bir eylemdir.
Sayfa 114 - DipnotKitabı okudu
Noam Chomsky
Hakikati dile getirip yalanları teşhir etmek ve yerleşik kanaatlere meydan okumak entelektüellerin sorumluluğudur.
Sayfa 107 - DipnotKitabı okudu
Foucault’ya göre BİYOPOLİTİK, hayatın “GÜVENLİK, TOPRAK ve NÜFUS” üçgeninde politik bir şekilde stratejikleştirilmesiydi. Biyopolitika düşüncesi, geleneksel güvenlik modelleri adına, bizi insani gelişmişliğin bu üç unsuruna öncelik vermeye zorlar.
Sayfa 68 - DipnotKitabı okudu
Reklam
Kötülüğün Sıradanlığı
Sıradan hale gelen, düşünmekten kaçınmaydı, yani hukukun, siyasetin ve otoritenin bize dayattığı eylemlere karşı yeterince eleştirel bir mesafe almayı başaramamaktı.
Sayfa 30 - DipnotKitabı okudu
Otoriter sistemler kamusal pedagojiyi, kitlelerin çoğunluğunu toplumsal sorunları ele almanın yegane yolunun yaşanan kötü durumdan savunmasız grupları sorumlu tutmak olduğuna ikna eden bir ideoloji biçimi olarak kullanır.
Sayfa 9 - DipnotKitabı okudu
Eleştirel bir kurucu kültür ve bu kültürün gelişmesine olanak sağlayan kamusal alanlar olmaksızın, düşüncenin fiili olarak reddedilmesiyle geliştirilen bir tür simgesel şiddet, insanların eleştirel bir perspektifle düşünmesini ve bilgi sahibi olup sorumlulukla hareket etmelerini güçleştirir.
Sayfa 7 - DipnotKitabı okudu
James Baldwin
“Adaletin olup olabilecek en korkunç düşmanı, güçle ittifak yapmış bir cehalettir.”
Sayfa 7 - DipnotKitabı okudu
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.