Puan

7.310 üzerinden
1.607 kişi
2026 16. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 20:40
Hüseyin Rahmi Gürpınar, ilk romanı Şık’ta yanlış Batılılaşma ve alafrangalık merakını eleştirir. Yazar, bu konuyu özellikle Şöhret Şatırzade adlı karakter üzerinden gözler önüne serer. Şöhret Şatırzade, Batılı görünmeye çalışan fakat bunu yalnızca dış görünüşte taklit etmekle sınırlı bırakan bir tiptir. Şıklığı sadece süslenmekten ibaret sanır; beli korsalı, yüzü pudralı, giyimine aşırı düşkün bir karakterdir. Kendini çok güzel ve etkileyici biri olarak görse de gerçekte oldukça çirkin ve yapmacık bir tiptir. Ona göre Batı, her yönüyle üstün ve örnek alınması gereken bir dünyadır. Ancak Şöhret, Batı’yı anlamak yerine sadece gösterişine hayran kalır. Şöhret’in yapmacıklığı yalnızca giyimiyle sınırlı değildir. Kendi soyadını bile sonradan değiştirerek Şatırzade yapmıştır. Bunu yapmasının nedeni, insanların kendisini soylu bir aileden geliyormuş gibi görmesini istemesidir. Bu durum onun ne kadar gösteriş meraklısı ve sahte bir kimlik peşinde koşan biri olduğunu açıkça gösterir. Roman, bu yönüyle insanın kendisi gibi olmaktan uzaklaşıp başkası gibi görünmeye çalışmasının ne kadar gülünç ve trajik sonuçlar doğurabileceğini anlatır. Romanda Hüseyin Rahmi Gürpınar, Şöhret’in tam zıttı bir karakter de oluşturur: Maşuk. Maşuk; genç, yakışıklı, çalışkan ve dürüst bir kişidir. Sevmenin, dostluğun ve emeğin değerini bilen bir karakterdir. Zor bir durumda kaldığında Şöhret’e yardım eder. Ancak Şöhret bu iyiliğe karşılık onun evini soyarak büyük bir nankörlük yapar. Bu olay, karakterlerin ahlaki farkını açıkça ortaya koyar. Roman boyunca Şöhret Şatırzade’nin düştüğü trajikomik durumlar ve gülünç sahneler okuyucuyu hem güldürür hem de düşündürür. Hüseyin Rahmi, mizahi bir dil kullanarak yanlış Batılılaşmanın, taklitçiliğin ve gösteriş merakının insanı nasıl küçük düşürebileceğini
Puan vermedi·112 syf.·
2025 165. kitabı
Şık – Hüseyin Rahmi Gürpınar Bu kitap tam anlamıyla dönemin “görünüş deliliği”ni tokat gibi yüzüne vuran bir hikâye. Hüseyin Rahmi öyle güzel anlatıyor ki, insan hem gülüyor hem de “vay be, o zaman da böyleymiş” diyor. Kahramanımız Şöhret Bey, dış görünüşüyle, gösterişle, “şık” olma takıntısıyla kendini rezil eden tiplerden biri. Aslında onun üzerinden yazar o dönemin toplumunu, alafranga merakını, taklitçiliği ve sığlığı eleştiriyor. Ama bunu öyle edebi, ağır bir dille değil; aksine çok canlı, doğal, hatta yer yer komik bir dille yapıyor. Okurken bazen “bu adam hâlâ yaşıyor galiba” diyeceğin kadar tanıdık tipler var. Sosyal medya çağında “şık görünmek” için kendini parçalayanları düşününce, kitabın mesajı hâlâ capcanlı. Benim için “Şık”, sadece bir roman değil; insanın kendini kandırma çabasına, toplumun dış görünüşe takıntısına, içi boş gösterişe dair çok güçlü bir ayna. Hüseyin Rahmi, o ironik diliyle seni hem güldürüyor hem düşündürüyor. Kısacası: “Şık” sadece eski bir dönemi değil, bugünü de anlatıyor. Mizahı ve gerçeği harmanlaması çok keyifli. Gülerek okurken aslında kendimizi sorguluyoruz.
ŞıkHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 20145,9bin okunma
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Şık
2022 1. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2022 15:58
Edebiyatın o ilk safhalarını sevenler olursa, muhtemelen bu kitaba da bayılacaktır. Okurken eğlendiren bir kitap fakat şimdiki zamanla kıyaslamamak gerek. Çünkü kıyaslarsanız muhtemelen kitabın dili size çok kaba gelecektir. Ben çok sevdim, şimdiki zamanla da bağdaştırdığım pek çok şey oldu Şatırzade'de. Bu tarz kitaplarda özellikle hikayeyi anlatırken yazarın araya girip okuyucuyla iletişim kurması da zaten ayrıca hoşuma giden bir şey. Edebiyatı gerçekten sevenlere tavsiyemdir
2025 20. kitabı
Kısa ama oldukça anlamlı bir kitap hem mizahi yönü yüksek, hem de anlatmak istediği çok büyük şeyler var. Zaten ben Hüseyin rahminin kalemine hayranım. Yine yapmış yapacağını dedim. Hatta bir ara kahkahalarla gülerek okudum. Bunu başarabilmek çok büyük bir şey bir yazar için. Yazdıklarının üzerinden 100 yıl geçmiş ve biz hâlâ gülüyoruz hâlâ keyif alıyoruz. Sonradan görme kendini şık sanan bir adamcağızın yaşadığı gülünç olaylar Osmanlı’nın bitiş dönemleri ve hava atayım derken nasıl rezil olunur oynat bakalım tarzında bir kitap. Çok keyif alarak okudum.
Şık Hüseyin Rahmi Gürpınar
2023 1. kitabı
Kitabımızın yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar Ahmet Mithad Efendini roman anlayışıyla bu kitabı yazmış onu benimsemiştir.Eserde Batılılaşmayı yanlış anlayan bir züppe tip vardır o Şöhret Beydir.Gerçketen de diğer insanalrdan farklı giyinir kadınlar gibi makyaj yapar. Bir de Madam Potiş vardır o da kız arkadaşıdır. Düzgün bir kadın değildir. Bizim Şıkın parasında gözü vardır. Hüseyin Rahmi Gürpınar