Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Silindir Şapka Giyen Köylü

Sadri Ertem
Sadri Ertem, eserlerinde, gerçekçi bakış açısıyla dönemin yenilik hareketlerine, eski, yoz zihniyetin yeninin içine sirayet etmesine seyirci kalmamış, fabrikalarla boğulan köyleri, toprağından edilen köylüleri, yok pahasına çalışan işçiyi konu etmiştir. “Yol, yol... Medeniyetin kan damarı… Tevekkeli değil, yol olmayan yerde medeniyet olmaz demişler. Bu yol biraz sonra buraya dünya irfanını taşıyacak. Bu zümrüt tarlalar dünya altınlarını buraya bir oluk gibi boşaltacak.” Çoluk çocuk aylarca çalıştıkları yol yapımından sonra haklarını alamayıp aç kalan köylüyü anlatırken, dönemin modernleşme sembollerini hicivsel bir yaklaşımla üzerlerine giydirmiş, yeniliğin aslen insana verilen değerle olacağını anlatmaya çalışmıştır. Silindir Şapka Giyen Köylü’de, üzerinden neredeyse bir asır geçmesine rağmen çok tanıdık manzaralarla karşılaşacak, bugünü yaşayacaksınız. Medeniyetin arandığı yerin yanlış, işaret eden ellerin düzenbaz olduğunu görecek ve ezbere bildiğiniz “Namuslu Adam”la karşılaşacak, menfaatleri uğruna insanların inançlarını sömüren, riyakârlarla tekrar yüzleşeceksiniz. “Hacı, keman sesi haramdır diye mektebe baskın ettiydi. Ne yaman, ne yavuz adamdı o... Öyle adam faiz alır mı? Kasabada banka açmak istediler de o, haramdır diye ayak diredi de elhamdülillah memlekete bu afet adım atmadı.”
Yazar:
Sadri Ertem
Sadri Ertem
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: Nisan 2021İlk Yayın Tarihi: Ocak 2022Yayınevi: Vacilando Kitap Yayınları
ISBN: 9786057488077Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
7/10 puan verdi
SİLİNDİR ŞAPKA GİYEN KÖYLÜ (1933) / SADRİ ERTEM
Sadri Ertem eserlerinde yaşadığı dönemin köy ve köylü sorunlarına, işçi sınıfının meselelerine, devletin çarpık düzenine ezilenler zaviyesinden bakmış, görüşleri sosyalizme yakın bir toplumcu gerçekçi yazardır. Hatta bu akımın öncülerinden kabul edilir. Ertem köylüyü, ağayı, yabancı sermayenin işgal ettiği toprakları, yoksulluğu, halkın altında ezildiği vergileri, paranın hükümranlığını anlatır. Toplumun antagonist sınıfları arasındaki uzlaşmaz ilişkileri irdeler. Yazar, yeni kurulan Cumhuriyet’in ve değişimin yanındadır ancak bunların halkın sorunlarına çare olması koşuluyla. Sembolik değişimleri hicveder. Bu öykü kitabındaki ilk öyküsü olan “Silindir Şapka Giyen Köylü” de tam böyle bir kara mizahtır. Hazır yeri gelmişken kitabı almamın başat nedeninin de ismi olduğunu itiraf edeyim. İsimde insanı kendine çeken, gülümseten bir fevkaladelik, bir tuhaflık, bir eğretilik yok mu size göre de? Kitapta 13 öykü yer alır. Kırsal yoksulluk, kent yoksulluğu, adalet sistemi ve bürokrasinin çarpıklığı, siyasal baskı, otoriterizm gibi temaları işler. Zaman zaman kahkaha attıran ancak daha çok yüzde buruk bir tebessüm bıraktıran öykülerdir bunlar. Halkın, küçük adamın sessiz öfke tezahürü gibidir öyküler.
Silindir Şapka Giyen Köylü
Silindir Şapka Giyen KöylüSadri Ertem · Vacilando Kitap Yayınları · 202155 okunma
Reklam
128 syf.
8/10 puan verdi
İçerisinde muhtelif hikayelerin olduğu cumhuriyet döneminde yazılan eski ve yeni Türkiyeyi kıyaslayan bununla birlikte bulundurduğu karakterler ile toplumsal eleştirileri içinde bolca barındıran bir eser. Kısa ve okuması zevkli
Silindir Şapka Giyen Köylü
Silindir Şapka Giyen KöylüSadri Ertem · Vacilando Kitap Yayınları · 202155 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Merhaba! Bugün, çok merak ettiğim yazarlardan biri olan Sadri Ertem'in öykülerinin toplandığı "Silindir Şapkalı Köylü" isimli kitabı okudum. Dönemindeki toplumsal ve siyasal problemleri çok net bir şekilde sunan toplumsal gerçekçi bir yazar Sadri Ertem. Daha önce kendisinin hiçbir eserini okumamıştım ancak "Çıkrıklar Durunca" isimli eseri hakkında bir makale okumuştum ve o makaleden sonra Ertem'in eserlerini de çok merak ediyordum. Okurken bir yandan o dönemin insanlarına üzülürken, bir yandan da aslında birçok şeyin hiç de değişmediğini görüp kendimize de üzüldüğüm bir kitap oldu benim için. Sadri Ertem, kendi zamanında halkın içinde bulunmak zorunda olduğu durumu çok net görebilmiş ve edebiyatı da bu halkın çektiği çileleri, yolsuzlukları ve belirli kurumlardaki yozlaşmayı yansıtabileceği bir ayna olarak kullanmış. Sait Faik, Ertem hakkında şöyle bir şey söylemiş: "O ümitli idi. Bir ara haksızlığın, namussuzluğun, istismarın, yalanın, riyanın, dalaverenin birer birer yıkıldığı bir dünya görür gibi olmuştu. Yine bir ara galiba hafif bir ümitsizliğe de kapılmıştı. Ben, ‘Sadri üzüldüğün zaman çok güzel üzülüyorsun, yüzüne mânâ doluyor’ dedim. Bu sözüm çok hoşuna gitmiş. ‘Demek ki insan üzüldüğü zaman insana daha çok benziyor’ demişti." Çok merak ediyorum, acaba Ertem şimdi yaşasaydı nasıl bir hikaye kaleme alırdı?
Silindir Şapka Giyen Köylü
Silindir Şapka Giyen KöylüSadri Ertem · Vacilando Kitap Yayınları · 202155 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Kitapta, köy ve köylünün sorunlarını ,köylünün topraklarından koparılışını, ağalık sistemini, yoksulluğu, paranın gücünü ,dinin ve paranın insanlar üzerindeki etkisini, menfaat uğruna inançların nasıl sömürüldüğünü işleyen öyküler bulunuyor. Kitap, yayınevinin yazarın öykülerinden yapmış olduğu seçkilerden oluşuyor. Bazı öykülerde bahsedeceğim. “Silindir Şapka Giyen Köylü “biraz hiciv taşırken, yazarın cumhuriyet sonrası ülkenin değişimlerini işlediği öykülerindendir. “Köylünün Ölümü” öyküsü yoksulluğu, köylünün ezilişini, devlet dairelerindeki çarpıklığı anlattığı öykülerindendir.”Mütahassıs”,”Sukut Eden Dava” öyküleri de devlet dairelerindeki çarpıklığa dikkat çeker.”Çamurdan Köfteler “ yazarın sıklıkla anlattığı yoksulluğu konu eden öykülerindendir ve kitap içinde çok etkilendiğim bir öykü oldu. Ağalığı gerçekçi bir üslupla simgeler de kullanarak anlatan “Domuz Pınarı” öyküsü mekân açısından kitapta bulunan öykülerden farklıdır. “Kocasının Sesi “ öyküsü arka planda yoksulluğu barındırsa da konu açısından kitaptaki öykülerden ayrı bir yerde durur. Edebiyatımızdaki birçok öykü arasında mana bakımından bende faklı bir yer edindi.
Silindir Şapka Giyen Köylü
Silindir Şapka Giyen KöylüSadri Ertem · Vacilando Kitap Yayınları · 202155 okunma
Reklam
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Kitap insanı yer yer üzen, yer yer güldüren en çok da düşündüren çeşitli hikayelerden oluşuyor. İçerisindeki yirmi hikayenin on altısını okudum. Son dördünün de yine aynı kalitede olduğunu sanıyorum. Hikayeseverler için muhteşem bir eser. Ben beğendim. Size de tavsiye ederim.
Silindir Şapka Giyen Köylü
Silindir Şapka Giyen KöylüSadri Ertem · KAPRA YAYINCILIK · 202255 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.