Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eski çağlarda ateş yakmak güç bir işlen olduğundan, evdeki ocağın sürekli yanar halde ya da küllerinden yeniden canlandırılabilir halde tutulması gerekiyordu. Yanan ocak ve ondan çıkan duman, orada insanların yaşadığının bir göstergesi idi. Bizim kültürümüzde en ağır ilençlerden biri, “Ocağın sönsün!” şeklindedir. İvedi olarak ateş gerektiğinde, bir ateş küreği ile komşuya gidilir ve bir parça ateş alınırdı (“Komşu komşunun külüne muhtaçtır!”).
Kimya Neden Kimya?
Eski Mısır'ın yerli Hristiyan halkı olan Koptların(Kıpti) dilinde "Kara Ülke/Kara Toprak" anlamına "𝑲𝒉𝒆𝒎/𝒌𝒉𝒆𝒎𝒆𝒕/𝒌𝒉𝒆𝒎𝒂"dan geldiği söylenir.Buradaki "kara" nitemiyle olan bağlantı,simyacıların "hasta" metallerden altın ve gümüşe erişmek için,metali çeşitli renk aşamalarından geçirmeleri ve bunda da ilk aşamanın "siyahlaştırma" olması idi.
Reklam
Kimya Neden Kimya?²
●Yunan yazar Plutarkhos (~46-120),Antik Mısır üzerine De Iside et Osiride(İsis ve Osiris Üzerine) adlı eserinde,Mısır ülkesinin,gözün siyahı ile karşılaştırılabilecek koyu renk toprağı nedeniyle "Khemia" diye adlandırdığını belirtir.Buradaki "Kara Ülke"den kasıt,Aşağı Mısır (Kuzey Mısır) olup adını Nil deltasının koyu renkteki
"Simya,evrenin kimi parçalarını geçici varlıklarından kurtarıp yetkinliğe ulaştırmaktır;bu da metaller için altın,insan için uzun ömür,sonra da ölümsüzlük ve ruhun arındırılmasıdır."
Düşümü gerçekleştirmekten korkuyorum, çünkü o zaman yaşamak için bir sebebim olmayacak.
Bir bilimin tarihi,insan düşünce tarihinin de bir cephesidir.Ve onun oluşumu ve gelişimi bağlamında kimya tarihi kadar,dikkate değer ve öğretici yönü zengin olanı yoktur. Justus vun Liebig
Reklam
Hiç kimse kendi yüreğinden kaçamaz.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.