Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Topraklarında Bir Rus Ajanı Kafkasyalı Mehdi Kulu Şirvani

Sınırdaki Casus

Ahmet Yüksel
Bağdat’tan Payitahta Kafkasyalı Bir Casus… Mehdi Kulu Şirvanî… Tarih araştırmalarında bugüne kadar ismine rastlanmamış, kitaplarda yer edinememiş Kafkas kökenli bir Rus vatandaşı... Böyle bir araştırmaya konu olması hem bir hakikatin hem de bir tesadüfün eseri. Hakikat; tarihin artık sadece devletlerden veya o devletlerin dümeninde oturanlardan ibaret olmayışı. Tesadüf; Osmanlı Arşivi’nde “Sivas” anahtar kelimesiyle yapılan taramalar sırasında karşılaşılan bir vesikanın eseri. Bahse konu vesika, Bağdat’ta yaşayan Mehdi Kulu adında birisinin I. Dünya Savaşı’nın devam ettiği hengamede Rus casusu olduğu gerekçesiyle Sivas’a sürgün edildiğini haber veriyordu. Genişletilen taramalar neticesinde gün yüzüne çıkarılan diğer vesikalar ise sürgüne zemin hazırlayan daha nice faaliyetlerini… Mehdî Kulu Şirvanî kimdi? Neden ve ne zaman Bağdat’a gidip yerleşmişti? Osmanlı karar alıcılarını “Sivas’ın soğuğuna tahammül edemeyip ölecek olursa memleket bir hainin vücudundan kurtulur” dedirtecek denli bir nefreti nasıl üzerine çekmişti? İmparatorlukların temelinden çatırdamaya başladığı, sınırların süratle değiştiği ve güç dengelerinin alabora olduğu bir devirde sürgün edilmeyi gerektirir ne gibi casusluk faaliyetleri yürütmüştü? Osmanlı-Rus ilişkilerinin alabildiğine gergin olduğu ve tarafların birbirine üstünlük kurma gayretinin tavan yaptığı bir dönemeçte Mehdi Kulu’na nasıl bir rol biçilmişti ve o, rolünü tarihin sahnesinde kusursuz sergileyebilmiş miydi? Sorular uzun, ömür kısa… Sahi, 19. yüzyılda Şirvan’da başlayan bir yaşam 20. yüzyılda payitahta nasıl uzanmış, nerede ve ne zaman sonlanmıştı? Osmanlı istihbarat tarihine kazandırdığı önemli çalışmalarıyla tanınan Doç. Dr. Ahmet Yüksel, elinizdeki eserde, Mehdi Kulu’nun Kazımiye’den Necef’e, Samara’dan Urfa’ya ve Kayseri’den İstanbul’a uzanan takibi zor hayatını inceleyerek bu ve benzeri sorulara cevap arıyor. Bu sırada dönemin nabzını tutmayı ihmal etmediği gibi Mehdi Kulu etrafında gelişen olayların, Osmanlı makamlarıyla Rusya’nın diplomatik temsilcileri arasında emperyal seviyede yaşanan gerilimin bir numunesi olduğunu ortaya koyuyor. Gizli Teşkilatlar Serisi’nin yeni kitabı Sınırdaki Casus: Osmanlı Topraklarında Bir Rus Ajanı Kafkasyalı Mehdi Kulu Şirvani, okuyucuyu bir casusun peşinden tansiyonu yüksek sınırlar arasında gezdirerek literatüre ciddi bir katkı sağlıyor.
Yazar:
Ahmet Yüksel
Ahmet Yüksel
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Basım Tarihi: Ağustos 2019Yayınevi: Kronik Kitap
ISBN: 9786057635204Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Ahmet Yüksel-Sınırdaki Casus
Tarih denizinde dalgalar arasında kaybolmuş bir casusun, tercümanın hayat hikâyesini anlatan bir eser. Kafkasyalı Mehdi Kulu Şirvani'nin faaliyetlerinden çok, faaliyetlerinin sonucunda Osmanlı ve Rusya arasında yaşanan yazışmalar ele alınmış. Zaten yazar eserin başlangıç ve sonuç kısmında bunu ifade ediyor. Kafkasyalı Mehdi Kulu Şirvani'nin faaliyetleri ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi bekleyerek eseri okumak hayal kırıklığı olur. Bununla birlikte ilave etmek istiyorum ki eser dönemin konsolosluklarının ve konsoloslarının Osmanlı Devleti'ne nasıl lakayt davranışlarda bulunduğunu, kendi vatandaşlarını suçlu olsa dahi himaye edip koruduğunu, ayrıca yıkıcı faaliyetlerde bulunduğunu güzel bir sekilde izah ederek doyuruculuğu sağlamış.
Sınırdaki Casus
Sınırdaki CasusAhmet Yüksel · Kronik Kitap · 201929 okunma
Reklam
136 syf.
6/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Sınırdaki Casus & Ahmet Yüksel + ● 1900'lü yılların başında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan Bağdat'ta Rus Konsolosluğunda görevli Kafkas kökenli Rus vatandaşı Mehdi Kulu'nun casusluk faaliyetlerini konu alan kısa bir kitap. Aslında kaynakların yetersizliğinden mi, konunum casuslukla ilişkilendirilmesinin teferruata dökülememesinden mi bilemem; çok sıkıcı geldi kitap. Bağdat ve yöresinin 1900 ve 1918 tarihleri, savaş öncesi ve savaş esnasındaki gelişen olaylar açısından bir nebze açıklayıcı olmuş. Ancak casusluk ve buna bağlı tarihi bir akış işinde farkındalık yaratan olay göremedim. + Mehdi Kulu, oğulları ve bazı kişilerin çeşitli çalışmaları, hırsızlık, Babıaliye yazılan şikayet mektupları, çekilen telgrafları, yine hırsızlık, sürgün vs vs. Kitapta internet sitelerinden alınan fotoğraflar, bazı önemli bölgelerin fotoğrafları dışında özenilmiş bir çalışma yok gibi. Hatta konuya ilişkin cezbeden bir detay yok. Aynı harita " Mehdi Kulu Şirvani'nin Yaşam Haritası" iki kere kullanılmış. Biri kitabın başında diğeri sonunda... + Özetle kitap 130 sayfa. Bol fotoğraf ve harita... Bol tekrar (mektup, telgraf kayıtları), şikayetler, şikayetlere verilen cevaplar. Netice casusluk veya ehemmiyet içeren bir konu yok. Hatta Mehdi Kulu yaşlanınca asıl casusluğu Osmanlı için yapıyor. Maalesef beğenemedim. Yazarın emeğine sağlık demek dışında olumlu görüş bildiremeyeceğim. + #sınırdakicasus #ahmetyüksel #kronikkitap #kitap #kitapokumakgüzeldir #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #bookstagram #okudumbitti #kitaptavsiyeleri #kitapönerileri #osmanlı #oamanlıimparatorluğu #bagdat #dünyasavaşı
Sınırdaki Casus
Sınırdaki CasusAhmet Yüksel · Kronik Kitap · 201929 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
1902-1918 tarihleri arasında Osmanlı imparatorluğu Bağdat vilayetinde Rus konsolosluğunda görevli olan Mehdi Kulu Şirvani nin gerçekleştirmiş olduğu casusluk faaliyetlerinin Osmanlı vesikalarından çevrilerek aktarılmıştır. Dönemin Osmanlı'nın bahsi geçen bölgelerde yaşamın ve bürokrasinin nabzını anlatan bir kitap. Aslında konu hakkında daha da detaylı bilgi bekliyordum fakat konu hakkında okunması gereken bayağı vesikalar var anlaşılan..
Sınırdaki Casus
Sınırdaki CasusAhmet Yüksel · Kronik Kitap · 201929 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.