Şipşak Nietzsche

Peter Zudeick
Eylül 2014
Doğan Kitap
Sıralamalar

Nietzsche Zibidi Değil :)
·260 syf.·
2020 26. kitabı
'Nietzsche kim? Ha şu ''Tanrı öldü!'' diyen zibidi mi?' diye soranlar varsa çevrenizde ya da siz de onlardan biriyseniz bu kitap tam size göre.. :) Nietzsche'yi sadece ''Tanrı öldü!'' cümlesiyle tanımak ve üstüne üstlük bir de yanlış algılamak düşünce dünyası için gerçekten üzücü bir durum. Sosyal mesajımızı verdiğimize göre incelemeye geçebiliriz. :) Düşünürler üzerine yazılan kitapları, her zaman düşünürlerin eserlerinden sonra okumanın taraftarı olan bir okuyucu olsam bile, sanırım söz konusu bu kitap olunca hafif yan çizebilirim ki evet çizdim. :) Kütüphanede kitabı ilk gördüğümde; 'Şipşak Nietzsche ne kadar şipşak olabilir ki?' demiştim. Gerçekten şipşakmış :) Şaka bir tarafa ciddi şekilde eğer Nietzsche ile ilgili kronolojik bir çizgide bir şeyler öğrenmek istiyorsanız ve bunu felsefe tarihi içerisinde harmanlanmış bir biçimde görmeyi tercih ediyorsanız harika bir eser. Özellikle Nietzsche'nin psikolojik çözümlemeleri de bu kitabın içerisinde yer alıyor yani Zudeick arada bir esprili bir üslupla Nietzsche'yi iğnelerken bazen de onun söylediği sözlerin asıl sebebinin altını çiziyor. Araya sıkıştırılmış şiirler, alıntılar ve kitabın sonuna Nietzsche'nin eserlerinden en sevilen sözleri eklemiş olması ayrıca dilinin daha akıcı olmasını sağlıyor. Yazarın tarafsız olduğunu söyleyemem ama tarafsız olabilmek için ciddi bir çaba harcıyor ki bu da alkışı hak edecek düzeyde. Özetle :) Nietzsche'yi merak mı ediyorsunuz? Ama eserleri size ağır mı geliyor? Ve hızlıca onun hakkında 'doğru' bilgiler mi öğrenmek istiyorsunuz? Tanrı'nın ölüm hikayesi ilginizi mi çekiyor? Bu kitap tam size göre! Ufak bir alıntı ile bitirmek istiyorum: ''Nietzsche 5 Ocak'ta Basel'e, Jacob Burckhardt'a uzunca bir mektup yollar: 'Sevgili sayın profesör, sonunda Baselli profesör kimliğinde
Felsefe
2026 32. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2026 15:18
Nietzsche yine bildiğimiz gibi. Ya da bilmediğimiz gibi. Onu anlamak güç. Zaten yazar da Nietzsche’nin kendinin pek anlaşılmak istemediğinden bahsediyor. Ona göre onu basit beyinler anlayamaz. Anlayacak olanlar henüz doğmamıştır. Peki nasıl bu kadar popüler oldu? Bir yazar olarak pek başarılı olduğu söylenemez. Kitaplarını ilk çıkardığı günden beri satış rakamları hayli komik. Ders verdiği üniversitede bile ne öğrencileri ne de diğer hocalar onun kitaplarını ciddiye alıyorlar. Ve tüm bunlara rağmen o, bu kitapların anlaşılılmadığı için satılmadığından dem vuruyor. Ve yazmaya çağdaşlarına ve eski filozoflara savaşmaya devam ediyor. Başta bir filolog olarak işe başlasa da ilerleyen zamanlarda bir feylesof hissediyor kendini. Kadınlara düşkün olduğu ve genelevlerden çıkmadığı da rivayetler arasında. Hatta son günlerinde nörolojik belirtiler göstermesinin genç yaşlarında yaşadığı frenginin uzun dönem etkileri olduğu söyleniyor. Yazar tüm bunlara kesinlik olarak bakamıyor. Ancak hastalığın seyri ilerleme sıralaması ve son dönemdeki belirtiler bu hastalığa uyumlu görünüyor demekle yetiniyor. Nietzsche hastalandıktan sonra kardeşi Elizabeth özellikle Antisemitik kocası yüzünden onun yazılarının telif haklarını satın alıyor ve nazif propagandasında bunların kullanılmasını sağlıyor. Esasında Nietzsche sağlığında birkaç Antisemitik dergiye karşı tavrını ortaya koymuş ve kesinlikle milliyetçilikten uzak durmuştur. yaramaz çocuk nietzsche‘nin okuduğum onca kitabından sonra bu kitapla Nietzsche okumalarıma son vereceğim. Bir çok şey söylemiş ancak tam olarak ne söylemiş yazar da bunu söyleyemiyor. Maalesef Shoppenhauer’in kadınları aşağılayıcı tavrından kurtulamamış. Ve yıllar boyunca aforizmaları’nı her yerde görmeye devam edeceğiz. Ne kadar popüler olsa da bazı konularda ilkel
Felsefe
Puan vermedi·260 syf.·
2019 13. kitabı
Adının ‘şipşak’ olmasına karşın pek de şipşak olmayan bir kitap Şipşak Nietzsche. Doğumundan başlayarak aile ve iş hayatı, okul yılları, arkadaşlık ilişkileri de dahil olmak üzere yaşadığı tecrübeler, bu tecrübelerin onu nasıl değiştirdiğini ve bu değişimlerin fikirlerine yansıyan dönüşümlerini gözlemleyebiliyoruz. Üstelik tüm eserlerinin arka planında yatan olayların analizlerine yer verilmesi, bu kitapları okuyacak olanlara bir rehber niteliğinde olabilir. Nietzsche hiç okumamış ancak okumak isteyen biri için başlangıç kitabı olabileceğini düşünüyorum. Aksi takdirde bu kadar gelgitleri olan, düşünceleri hızlı değişen birinin yanlış anlaşılma ihtimali oldukça yüksek. Nitekim kızkardeşi de bu durumu kullanmış ve ölümünden sonra en büyük Nazi karşıtını ‘ari ırkın’ fikir babası konumuna yükseltmiş. Üstelik bunu, Nietzsche’nin her fırsatta Almanlar’dan hoşlanmadığını sert bir dille ifade etmesine rağmen başarmış. Kitap Nietzsche okurken sıkça dönülüp bakılacak nitelikte güzel bir kitap olmuş. Tabii ki adına ve felsefesi üzerine yazılan yüzlerce kitaba karşın tek bir kitapla Nietzsche hakkında tüm bilgilere ulaştığınızı söyleyemem. Ancak hayatına ve eserlerine genel bir bakış, bir çerçeve sunması açısından faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum.
2020 140. kitabı
#kitapyorumum #sipsaknietzsche #PeterZudeick Kitap sadece Nietzsche'nin biyografisi değil aynı zamanda Şen Bilim,Iyinin ve Kötünün Ötesinde, Insanca Pek Insanca gibi birçok kitaplarının da özeti mahiyetinde. Papaz bir babanın oğlu olan Nietzsche, dinle ilgili sorgulamalarına babasının ölümü üzerine beş yaşında başlar. On yedisine geldiğinde ise önyargılar ve boyunduruk altına aldığı için Hıristiyanlığı eleştirir. Ilerleyen yıllarda ise Tanri'yi, dünyayı ve insanları sorgulamaya devam edecektir. Toplumsal ilişkilerinin bozuk olmasının sebebini, kendini onlardan daha iyi olarak gören Nietzsche'ye göre eğer bir şey olmak isteniyorsa bu tam ve kurallara uygun olmalıdır. Otuz beş yaşındayken filoloji bölümünde ordinaryus profesörlüğe kadar yükselir. Fakat bu yetmeyecektir ona. Burdaki görevinden de ayrılır. Amacı felsefeyi seven ideal bir filozof portresi çizmektir. Yazdığı kitaplar zaman zaman alaşağı edilse de ,Nazi propagandasi yapmakla itham edilse de savunduğu fikirleri söylemekten/yazmaktan çekinmez. Aslında daha çok söylenecek şey var ama kendisi bir kadınları asaladigi, değersiz ve aptal gördüğü için yorumumu burda sonlandırmayı tercih ediyorum. Iyi okumalar.

Peter ZudeickYazar · 1 kitap
Peter Zudeick, Almanya’nın Solingen kentinde doğup büyüdü ve meslek yaşamına polis olarak başladı. Daha sonra Köln’de edebiyat, pedagoji, felsefe ve tiyatro eğitimi aldı. 1976 yılında Kölner Stadt Anzeiger gazetesine stajyer olarak girip, politika servisinde gelecekteki mesleğiyle tanıştı. 1980 yılında radyoya geçerek muhabir ve moderatör olarak çalıştı. 1982’de parlamento muhabiri oldu. Peter Zudeick 1985 yılında beri Almanya’nın önde gelen radyo istasyonları ve gazeteleri için serbest gazetecilik yapıyor, televizyon programları hazırlıyor. Çalışma alanları siyasi röportajlar, yorumlar, analizler, araştırmalar ve edebiyat üzerine söyleşilerdir. Alman hr 2 televizyon kanalında siyasetçilerin ağızlarından çıkan çarpıcı sözleri hicvederek özetlediği haftalık programı, gördüğü büyük ilgi üzerine CD olarak da satışa sunuldu. Son dönem yazdığı kitaplarda Almanya’yı giderek yoksullaşmaya sürüklediklerini savunduğu siyasi yöneticileri eleştiren Peter Zudeick, eserlerinde Plato ve Marx vb. gibi tarihe yön vermiş kişilikleri günümüz yöneticileriyle kıyaslıyor.