Şiro'nun Ateşi

Mahmut Alınak
9.2/10
4 Kişi
19
Okunma
5
Beğeni
1.125
Görüntülenme
"Şiro'nun Ateşi"nin duygusu acı ve direnişse, kelimesi de ateş ve yanmak olmalıdır. Mahmut Alınak'ın kaleminden, yıllar sonra bir daha. Yakın tarihimizi konu alan Şiro'nun Ateşi'nde anlatılan hikâye gerçek… Bu gerçek, metne edebi bir eser olmanın yanında tarihi bir özellik de kazandırıyor. Okudukça irkilecek ve yaşananlara inanmak istemeyeceksiniz. Gulizer, Şiro'nun Ateşi'ni Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda yakmaya gittiğinde, "Mazlumların rızası oldukça zalimlerin zulmü de olacaktır!" diye kükreyen Avdo'nun ölümsüz sesi yankılanıyordu dört bir tarafta. Ankara'da iken Avdo'nun, "İçimde paslı bir çividir," dediği sürgün, aslında pek çoğumuzun ruhuna kök salmış. O paslı çivi, dayanılmaz acılar çektirip yavaş yavaş zehirliyor hepimizi. İşte "Şiro'nun Ateşi", içimize saplanan bu paslı çiviyi söküp atışın ve zincirlerimizi koparıp özgürleşmenin romanı. 20 Şubat 1993 sabahı Sımak Güçlükonak ilçesi, Bana Köyü'nde başlayan ve Ankara'da meclis, siyasi partiler, genelkurmay başkanlığı, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı kapısında süregiden bir trajediyi okuyacaksınız bu kitapta. Sevgi, fedakârlık, insan onurunun yüceliği ve insanlığın granit sertliğinde önüne dikilen zulme karşı duruşu, "Şiro'nun Ateşi"nde bir yaşam biçimine dönüşüyor.
214 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1997
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

214 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Şiro'nun Ateşi, “Yıl 1993, 20 Şubat, gün doğumu. Ankara’nın haritadan silmeye karar verdiği binlerce köyden biri olan Bana köyü, o sabah bir defa daha top sesleriyle sarsıldı.” sözleriyle başlıyor. Çok uzağımızda kalmamış bir zaman diliminde geçen maalesef gerçek bir kesit. Bu gerçeklik benim hikaye dememe de mani oldu anlatıya. Okurken sadece irkilmiyor insan, yaşananlara isyan edip, gerçekte var olmadıklarına, bu insanların bu işkenceleri yaşamadıklarına ikna etmeye çalışıyoruz zihnimizi. Tahminlerimizi zorlayacak derecede insanlık dışı olanlar. Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinin Bana köyünde yaşananları, meclise hatta Cumhurbaşkanlığı kapısına kadar uzanmış haksızlığı, avukat ve politikacı Mahmut Alınak'ın kaleminden okuyoruz. Sade bir anlatımla insan onurunun, zulüm karşısında nasıl yüceldiğini ve yaşam biçimi haline geldiğini anlatıyor. Kitabı okumak çok güç. Her sayfada bizi okumaktan alıkoyacak, aklımızı zorlayacak anlatılar mevcut. Acıyı ve direnişi kanlı canlı karşımıza koyuyor; feryatlar, ağıtlar zihnimizde canlanıp, vicdanlarımızı rahatsız ediyor. Kitabın arkasına yaşananların gerçekliğini belgeleyen fotoğraflar eklenmiş. Bu gerçeklik kitaptan daha fazla etkilenmize, anlatılanlardan daha fazla utanmamıza sebep oluyor. Bu boyutuyla da roman edebi türün yanında tarihi bir özelliğe de bürünüyor. Her ne kadar yalın bir üslupla ve ajitasyondan uzak yazılmış olsa da zor bir eser. Şiro'nun köyde söndürmediği ateşi, Avdo'nun maruz kaldığı aşağılamalar ve işkenceler günlerce aklımızı, içimizi terk etmeyecek.
Şiro'nun Ateşi
Şiro'nun AteşiMahmut Alınak · Jan Yayınevi · 201119 okunma
214 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Haritadan silinmesine karar verilen binlerce köyden biri olan Bana’ nın romanı. Acının ve zulmün çığlıklarındaki gerçekliğe inanmak istemeyeceksiniz.
Şiro'nun Ateşi
Şiro'nun AteşiMahmut Alınak · Jan Yayınevi · 201119 okunma

Yazar Hakkında

Mahmut Alınak
Mahmut AlınakYazar · 10 kitap
Mahmut Alınak (d. 1952; Dolaylı, Digor, Kars), yazar, avukat ve siyasetçi. TBMM'de 18. dönemde Kars, 19. dönemde Şırnak milletvekili olarak bulunmuştur. Kars'ın Digor ilçesinde 1952 yılında dünyaya gelen Mahmut Alınak ilköğrenimini Digor'da, liseyi ise Kars'ta tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi ve bu okuldan mezun oldu. Hayatını avukatlık mesleği ile kazanan Alınak 1987 genel seçimlerinde SHP'nin Kars adayı olarak TBMM'ye girme hakkı kazandı. Dört yıl sonraki erken genel seçimlerinde ise HEP-SHP ittifağının Şırnak adayı olarak seçimi kazandı. Daha sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP) Kars İl Başkanlığı görevini yürüttü. 1994'te milletvekili iken dokunulmazlığı kaldırılan ve Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Leyla Zana ile birlikte tutuklanan Alınak, cezaevinde ilk iki kitabını yazdı. 1997'de kaleme aldığı Şiro’nun Ateşi adlı kitap, DGM tarafından yasaklandı ancak yasak kararına rağmen büyük ilgi gördü. 2007'de yapılan genel seçimlerde DTP destekli bağımsız Kars milletvekili adaylığında istediği başarıyı elde edemedi. 2008'de yapılan DTP genelkurultayında başkanlığa aday olduysa da Ahmet Türk'ün adaylığı üzerine aday olmaktan vazgeçti. Gündem Gazetesi ile Radikal Gazetesi'nin Radikal İki adlı ekinde yazarlık yapan ve serbest avukat olarak çalışan Mahmut Alınak, yaptığı açıklamalarla sık sık gündem oluşturdu. 5 Ocak 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği Kürtçe mektup yüzünden Siyasi Partiler yasasındaki “Türkçeden başka dil kullanmak” yasağına muhalefetten 6 ay hapis cezası aldı ve bu mektup, Demokratik Toplum Partisi’nin bölücülük odağı olduğu iddiasıyla kapatılmasına da delili olarak gösterildi.Ceza, 2010’da Yargıtay 7. Ceza dairesi tarafından bozuldu. 2011 yılının Aralık ayında KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Alınak, cezaevinde iki roman yazdı. Kandıra Cezaevinde bir süre tutuklu kaldıktan sonra 18 Temmuz 2012 tarihinde tahliye edilmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.