Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi 2 Özgürlük, Güvenlik ve Birey (1300-1789)

Ateş Uslu

Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi 2 Özgürlük, Güvenlik ve Birey (1300-1789) Sözleri ve Alıntıları

Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi 2 Özgürlük, Güvenlik ve Birey (1300-1789) sözleri ve alıntılarını, Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi 2 Özgürlük, Güvenlik ve Birey (1300-1789) kitap alıntılarını, Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi 2 Özgürlük, Güvenlik ve Birey (1300-1789) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Spinoza' nın bu kitapta ele aldığı bir diğer konu, '' her istediğini düşünme ve düşündüğünü söyleme'' özgürlüğüdür.
Sayfa 323 - Spinoza, Teolojik-Politik İncelemeKitabı okudu
Ücretli emekçinin maksimum verimde iş yapması için yemek, ev temizliği ve çocuk bakımı gibi yeniden üretim faaliyetlerinin ücretli işçi olmayan ve emek piyasasında yer almayan kişilerce, yani kadınlarca yapılması gerekiyordu.
Reklam
Unutmayalım ki laiklik din ve devlet işlerinin ayrışmasının yanında yasaların ve siyasal iktidarın meşruiyet temelinin ilahi referanslara başvurulmadan telakki edilmesini ve siyasal iktidarın tüm inanç grupları ve inançsızlar karşısında aynı mesafede olmasını gerektirir.
Bedenin arzu ve gücünün akıl tarafından akıl tarafından denetim altına alınması gerekiyordu. Dolayısıyla Spinoza'ya göre var olma, doğal-bedensel bir hak olsa da bu hakkın doludizgin kullanılması söz konusu değildi; akıl yoluyla denetim altına alınarak kullanılmalıydı. Düşünür, akıl yerine keyfin peşinden gidenlerin hırs, gurur, kıskançlık ve kine sürükleneceklerini de yazmıştı.
Sayfa 323 - Spinoza, Teolojik- Politik İnceleme, bl. XVI, s. 232,234,237.Kitabı okudu
Bu arada, daha önce Mumluk ve Osmanlı topraklarında örneklerine rastlanan kahvehaneler XVIII. yüzyılın ilk yarısında Venedik'te ikinci yarısındaysa İngiltere, Fransa ve Avusturya'nın büyük kentlerinde açılmaya başlamıştı. Bunlar, hızla burjuvaların ve aristokratların siyasete, topluma, ekonomiye ve sanata dair tartışmalar yaptıkları mecralar haline gelmişti.
Sayfa 313Kitabı okudu
Son derece yaygın olan kanının aksine Memlukların Osmanlılara yenilgisiyle birlikte halifelik Abbasilerden Osmanlılara geçmemişti. Son Abbasi halifesi III. Mütevekkil Alellah, İstanbul'a getirilmişti, bu kişinin hayatta olduğu uzun yıllar boyunca(1543'e kadar) I. Selim ve oğlu I. Süleyman halife unvanını kullanmaktan imtina edecekti.
Sayfa 164 - Bkz. Feridun Emecen, Zamanın İskenderi - Şarkın Fatihi: Yavuz Sultan Selim, İstanbul: Yitik Hazine Yayınları, 2010, s.321-327.Kitabı okudu
Reklam
Ülke kulluk etmeyi reddederse zorbalık bir isyana bile gerek olmadan son bulacaktı, oysa halklar azarlanmalarına izin veriyordu. La Boetie'nin kitabının esas konusu, bu ''gönüllü kulluk''tu.
Sayfa 107 - La Boetie, Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev, s. 89.Kitabı okudu
Bahsi geçen kişi: Thomas More
Dönemin pek çok hümanisti gibi o da toplumsal düzeni dönüştürmek için değil korumak için, toplumsal çalkantıları önlemek için halkın refahını arttıracak önlemler alınmasını arzu ediyordu.
Sayfa 104 - Ellen Meiksins Wood ve Neal Wood, İsyan Borusu: Kapitalizmin Yükselişi ve Siyasal Teori, 1509-1688, çev. Fahri Bakırcı, Ankara: Epos Yayınları, 2008, s.51-52.Kitabı okudu
Bu alışılmamış sertlik ve yaygınlık, kentleşmenin Batı Avrupa'da XI. yüzyılda büyük bir ivme kazanarak gelişmesi ve kadınların hem bu kentleşme koşullarında hem de veba salgını koşullarında alışılanın çok daha ötesinde ev dışında ücretli işçi olarak çalışmaya başlamış olmasıyla açıklanabilir.
'' Yasanın bittiği yerde başkasına zarar verecek şekilde yasa aşılırsa, tiranlık başlar.''
Sayfa 337 - Locke, Yönetim Üzerine İki İnceleme, II.XVIII/200-202Kitabı okudu
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.