Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyasi Denemeler

David Hume

Siyasi Denemeler Sözleri ve Alıntıları

Siyasi Denemeler sözleri ve alıntılarını, Siyasi Denemeler kitap alıntılarını, Siyasi Denemeler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“ Halkın özgür bir yönetimle yönetilmediği bir toplumda sanat ve bilimin gelişmesi mümkün değildir.”
Reklam
Bir insanın varlıklarına el koymak son derece vahşice bir şiddet eylemi olup, monarkın hırs ve açgözlülüğünün o kadar açık bir göstergesidir ki, sivil bir yönetimde buna cesaret etmek çok kolay değildir.
Kölelik, özgürlüğe alışkın bir insan için o kadar ürkütücüdür ki, o özgürlüğü ancak parça parça çalmak mümkündür...
Bir devletin mutluluğu paranın az ya da çok olmasıyla ilgili değildir. Bunu belirleyecek olan yöneticinin uyguladığı siyasettir; çünkü ancak yöneticinin uyguladığı siyaset bir ülkedeki sanayileşme ruhunu canlı tutabilir ve işgücü stoğunu artırabilir ki, gerçek güç ve zenginlik de budur. Parası giderek azalan bir ulus, hiç parası olmayıp da yavaş yavaş artmakta olan bir ulustan daha zayıf ve güçsüzdür.
Bütün uluslarda ve bütün yaşlarda bir askerin karakteri bir rahibin karakterinden farklıdır; bu fark içinde bulundukları, değiştirilemez ve sabit koşullardan kaynaklanır.
Reklam
Despotik güce sahip olmak isteyen bütün hükümdarlar, din adamlarının desteğini almanın ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmuşlardır.
Kitle Psikolojisi
İnsanlar gruplar halinde hareket ettiği zaman, kendi gruplarına hizmet etmek adına onur ve ahlak bağlarını görmezden gelme eğilimi gösterir.
Sayfa 104Kitabı okudu
Özgür bir devlette yöneticileri sık sık değiştirmenin zorunlu bir önlem olduğunu hatırlatmaya bile gerek yoktur; bu değişiklik, yerlerini kendilerinden sonra geleceklere bırakmadan önce yeterince servet edinmek isteyen geçici tiranları daha hızlı ve daha açgözlü olmaya itecektir.
İnsanlar tedavi edemeyeceği şeyi örtbas etmeye çalışır.
Reklam
...büyük fetihler, her özgür hükümetin sonunu getirir; üstelik mükemmel olanlar kusurlu olanlardan daha önce yıkılır.
Sayfa 401Kitabı okudu
Para hırsı ya da kazanma arzusu her zaman, her yerde ve her insanda görülen evrensel bir tutkudur: Merak ya da bilgi aşkının etkisi oldukça sınırlıdır.
Sayfa 167Kitabı okudu
Batıl inancın asıl kaynağı zayıflık, korku, melankoli ve cehalettir.
Bilgeliğin büyük öğretmeni olan tarih her çeşit örneği sunar; her basiretli ve ahlaki kural, gücünü, tarihin aynasının bizlere sunduğu bu örneklerden alır.
Sayfa 422Kitabı okudu
Hırs, fatihi, onun ailesini ve yakınındaki ve kendisi için değerli olan her şeyi böyle yok eder.
Sayfa 300Kitabı okudu
85 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.