Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sokrates'ten Önce ve Sonra

Francis MacDonald Cornford

Sokrates'ten Önce ve Sonra Sözleri ve Alıntıları

Sokrates'ten Önce ve Sonra sözleri ve alıntılarını, Sokrates'ten Önce ve Sonra kitap alıntılarını, Sokrates'ten Önce ve Sonra en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Önsöz
Atina'nın düşüşünden beri kimi zamanlar öğrendiğinden fazlasını unutan bir dünya da Sokrates'in ruhu hala yaşamaya devam etmektedir.
Şu itiraf edilebilir ki eskiler, modern dünyaya bazen bütünlüklü bir yaşam felsefesinde düşünmek kadar hissetmeye de yer olduğunu hatırlatmalıdır.
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
Aslında bilimin yolu, taraftarlarının bir teolog gibi inatla bağlı olduğu ıskartaya çıkar­tılmış kavramların enkazıyla kaplıdır. Protagoras şöyle demiştir: 'Tanrıların ne var olup olmadığını ne de biçimlerini kesin olarak bilemiyorum. Pek çok şey kesinliği engelliyor - meselenin anlaşılmazlığı ve insan yaşamının kısalığı'.
Sokrates ardından birilerinin, Perikles'in arkadaşı filozof Anaksagoras'ın dünyanın bir "Akıl" tarafından düzenlenmiş olduğunu anlatan bir kitabını yüksek sesle okuduğunu duydu. Bu onu çok umutlandırdı. Her şeyi düzenleyen bir Aklın elbette ki onları "en iyi için" konumlandıracağını düşündü.
Sokrates Anaksagoras'ı okurken,bu Aklın eyleminin uzaydaki hareketi başlatmakla sınırlı olduğunu ve sonrası için Anaksagoras'ın alışılmış mekanik nedenlere döndüğünü gördü. Bununla birlikte,dünya bu sistem içinde herhangi bir iyi amaç için tasarlanmamıştı!
Russell:”Platon ve Aristoteles’in dehalarına rağmen düşünceleri daha sora büyük zararlara sebebiyet vermiş olan kusurlarla doluydu. Onlardan sonra düşüncenin göcünden ve dinçliğinden bir azalma görüldü ve popüler bâtıl inançlar artmaya başladı.”
Reklam
Atlar ya da öküzlerin de elleri olsa ve resim veya heykel yapabilselerdi, tanrıları atlar at gibi, öküzler de öküz gibi betimlerlerdi.
Sayfa 23 - ksenofanesKitabı okudu
Ruhsal dünyayı yeniden keşfetmek için felsefe, bir süreliğine, dışsal Doğadaki maddi varlıkla ilgili araştırmalarını bırakmak ve gözlerini içeriye, insan ruhunun doğasına çevirmek zorunda kalmıştır. Bu, Sokrates tarafından Delphoi kitabesindeki 'Kendini bil' emriyle başarılmış bir devrimdir.
Sayfa 34
Yalnızca insan olarak Sokrates değil, onun kişiliğinde felsefenin kendisi de dış dünyadan iç dünyaya yöneldi. O zamana kadar felsefenin gözleri çevredeki Doğanın değişen görünümüne mantıklı bir açıklama bulmak için dışarı çevrilmişti. Şimdiyse başka bir alana- insan yaşamının düzeni ve amacına- ve bu alanın merkezinde de bireysel ruhun doğasına çevrilmişlerdir. Sokrates öncesi felsefe: Doğanın Keşfiyle,Sokrates felsefesi ise: İnsan Ruhunun Keşfiyle başlar.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.