Son Ayı büyük beklentilerle başladığım ama bitirdiğimde içimde bir eksiklik hissi bırakan bir kitap oldu. Konusu aslında çok güçlü: iklim krizi, doğanın tahribatı, yalnızlık ve dostluk… Hepsi bir araya gelince insan “Bu kitap sarsıcı olacak” diye düşünüyor. Ama benim için ne yazık ki öyle olmadı.
Kitabın en büyük sorunu, duyguların yüzeyde kalmasıydı. Ayıyla kurulan bağ çok özel ve derin olması gerekirken, bana oldukça hızlı ve kolay gelişmiş gibi geldi. Ana karakterin yaşadıkları ve iç dünyası da beni çok ikna etmedi. Üzüntüsü, yalnızlığı, cesareti… Hepsi vardı ama sanki biraz şablon gibiydi. Derinleşmesini beklediğim anlar çabucak geçildi. Özellikle bu kadar önemli bir mesajı olan bir kitapta, karakterlerin daha etli kemikli olmasını isterdim.
Özellikle çocuklar veya daha genç okurlar için bu bir artı olabilir. Ancak yetişkin bir okur olarak bana biraz fazla “yumuşatılmış” geldi. İklim krizi gibi sert ve acı bir gerçek, daha çarpıcı bir anlatımı hak ediyormuş gibi hissettim. Kitap kötü değil. Niyeti çok temiz, mesajı çok doğru. Ama benim için fazla güvenli bir alanda kalıyor. Risk almıyor, sarsmıyor, yaralamıyor. Oysa böyle konular insanın içini biraz acıtmalı.
Son Ayı, kalbi doğru yerde olan ama duygusal derinliği benim için yetersiz kalan bir kitap oldu. Daha çok genç (yaşlandık) okurlara hitap ettiğini düşünüyorum. Benim beklentim daha fazlasıydı ve maalesef onu bulamadım.
Genç Timaş’ın en tatlı kitaplarından biri oldu benim için ‘Son Ayı’. O kadar güzel o kadar hoştu ki.. En en en başta şunu söylemeliyim ki çizimlere bayıldım, harikaydı. Okurken çoğu yerde çizimlere bakmaktan kendimi alamadım, kitabı okumayı unuttum bile diyebilirim.
Meteorolog babasıyla birlikte yaşayan April, küçükken annesini kaybetmiştir. Babası da bu durumdan dolayı kendini işe çok vermiş ve April’i hep ihmal etmiştir. Bir gün babasına kutuplarda bir iş çıkar ve babasıyla birlikte altı ay boyunca kutuplardaki bir adada yaşamak zorunda kalır. April, babasıyla bu adada tek başlarına kalacakları için heyecanlıdır, babasının onunla ilgileneceğini düşünür fakat olaylar hiç de tahmin ettiği gibi gelişmez. Babası işiyle ‘fazla’ ilgilenir. Kocaman bir ada.. April tek başına.. bu adada daha önceden kutup ayılarının yaşadığını fakat artık nesillerinin tükendiğini, kalanların da başka bir adaya göç ettiğini öğrenir.. ta ki adada kalak ‘Son Ayı’ ile karşılaşana kadar.
Hayvan-insan arasındaki ilişkiyi o kadar güzel anlatmış ki Hannah Gold.. bizim vahşi diye tabir ettiğimiz ve yanına hiç yaklaşmadığımız bir kutup ayısının, içinde neler neler yaşadığını, ufacık bir kızla arasında geçen dostluğu öyle güzel yazmış ki.. April küçücük bir kız ama kalbi kocaman, asla pes etmemesiyle, ayıya olan yaklaşımıyla beni mest etti diyebilirim.
Aslında kitap sadece bunlardan ibaret değil, küresel ısınmaya, buzulların erimesine ve çevre kirliliğine de dikkat çeken harika bir kitap.
Çok akıcı ve çok güzel bir kitaptı. Sayfalar ellerimin arasından akıp gitti. Bir oturuşta bitirilebilecek bir kitaptı. Son sayfalar gözlerimi doldurdu..
10 yaş ve üzeri herkesin okumasını tavsiye ediyorum bu kitabı, gerçekten mükemmeldi..
Sonunda kitabı bitirdim ve inceleme yapabilirim.
Öncelikle incelemeye geçmeden önce söylemek istiyorumki kitap güzeldi.
Kitabımızda annesi 7 yıl önce ölmüş ve karısını hâlâ unutamamış bir adam var ve bu adam karısını unutamamasını kızı April'ede yansıtıyor.
April ve babası babasının işi sebebiyle 6 ay boyunca vakit geçirecekleri Ayı Adası'na gidiyorlar...Zaten buralarda kitap 80,90lara gelmiş oluyor diye hatırlıyorum...
Vardıklarında April babası ile arasının biraz daha düzleceğini umut ederek ayı adasına varıyorlar.Vardılarında ilk başlarda April kendi kendine buz gibi adada dolaşıyor.Ve bir gün dolaşırken gözüne bir silüet çarpıyor ve o silüet bir anda kayboluyor o günden sonra April her gün o silüeti bulmaya çalışıyor ve bu silüetde bir kutup ayısı silüeti.Kitabın kalanında April ve Ayı dost oluyorlar.Ve April bu adada kalmış tek kutup ayısını diğer kutup ayılarının olduğu bir yere götürmek istiyor.Bu altı aylık sürecin sonuna yaklaştığımızda April deniz kenarında bir kayık gibi birşey buluyor.Ayıyla birlikte babasından habersiz gitmeye başlalıyorlar ama zaten bu o kadar uzun sürmüyor bir süre sonra dalgalar kayığı deviriyor ve... Bence bu kadar konu yeter.
Kitabın anlatım dili güzeldi ama ben okurken bir tık fazla sıkıldım onun haricinde güzel.Yazarın teşekkür notunu çok beğendiğimi belirtmek isterim.
Kitap en en beğendiğim kitaplara girmez ama güzel bir kitap.10-15 yaşa öneririm 🩷.
Son AyıHannah Gold · Genç Timaş Yayınları · 20221,566 okunma
Çocul Kitabı olarak yazılmış ama her yetişkinin , özellikle çocuklarla ilgilenen bir mesleği olan her yetişkinin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çocukların düşüncelerini , duygularını anlamamız açısından güzel bir deneyim.
Son AyıHannah Gold · Genç Timaş Yayınları · 20221,566 okunma
Öğrencilerimle beraber bu ay ki kitabımız "SON AYI" eseri, gerçekten kitap etkileyici ve farkındalık oluşturan bir eser. İklim değişikliği, insanların vurdumduymaz ve doğayı hor kullanışını ele alan ve anlatan kitabımız, bu konuları ele alırken bir kız çocuğunun ve bir hayvanın hikayesi ile öyle güzel harmanlıyor ki hiç sıkmadan bu farkındalıkları okuyucuya aktarıyor. Çocuk kitabı denebilir ama bence özellikle yetişkinlerin de okuması gereken bir kitap.
Sevginin, merhametin, mücadelenin ve tek başına da olsan güzel ve doğru olanın peşinden gitmenin ne kadar önemli ve huzur verici duygular olduğunu aktaran bir eser.
İnsanoğlu gerçekten kendine zarar veren, kendi yuvasını harap eden bir varlık. Bu dünyada daha rahat bir hayat yaşamak istiyor ama rahat edeceği dünyanın düzenini, düşmanca bir tavırla altüst ediyor. Kendi kendi ile çelişiyor ama bunun farkına bir türlü varamıyor.
Hepimiz April Wood gibi sadece kendi imkanımız ölçüsünde, yapmamız gerekeni, doğru olanı tercih ettiğimizde dünya çok daha güzel bir yer olacak, zaten güzel de bu güzelliğe halel getirmemiş oluruz.
Umarım her daim güzellikleri ve doğru olanı her ne pahasına olursa olsun, yapar ve destek olanlardan oluruz.
Keyifli okumalar, kitapla kalın...
Son AyıHannah Gold · Genç Timaş Yayınları · 20221,566 okunma
𝘏𝘢𝘺𝘷𝘢𝘯𝘭𝘢𝘳ı 𝘪𝘯𝘴𝘢𝘯𝘭𝘢𝘳𝘢 𝘵𝘦𝘳𝘤𝘪𝘩 𝘦𝘥𝘪𝘺𝘰𝘳𝘥𝘶. 𝘖𝘯𝘭𝘢𝘳 𝘪𝘯𝘴𝘢𝘯𝘭𝘢𝘳𝘥𝘢𝘯 𝘥𝘢𝘩𝘢 𝘯𝘢𝘻𝘪𝘬𝘵𝘪𝘭𝘦𝘳.
Bu kitabı çocukken okusaydım muhtemelen çok severdim. Şimdi okuyunca aşırı basit ve mantıksız geldi. Bir insanın vahşi bir hayvan ile dostluk kurması tabii ki mantıksız ama bu kitap fantastik ve ya distopya olsaydı mantıklı olurdu. Ama bu kitap ne fantastik ne de distopik. Konusu ve yazım dili ise sıkıcıydı. Biraz uzun olsaydı beni rs'ye sokardı. Puanı ise sadece belgesel tadında olduğu için verdim. Hayvanları falan seviyorum o yüzden.
Okumasaymışım da olurmuş ✓
Başlandığı gibi biten bir hikaye. Aynı gün bitirmek istediğim için gece ağlayarak kapattım kitabı. Çocuk kitaplarının ruha iyi gelen bir yanı var. Yalnızlıktan kurulan bağ da çok güçlü...
Son AyıHannah Gold · Genç Timaş Yayınları · 20221,566 okunma
Küçük kardeşimin önerisiyle okuduğum bir kitap. Kitapta, pek arkadaşı olmayan ve hayvanlarla çok iyi anlaşan April’ın, babasının işi nedeniyle 6 aylığına gittiği Ayı Adası’nda mahsur kalmış bir kutup ayısıyla arkadaş oluşunu ve onu kurtarma sürecini okuyoruz. Çok tatlı ve sıcacık bir hikâyeydi. Küçükken okuduğumuz masalları andıran hoş, sıcacık bir his bıraktı.
Son AyıHannah Gold · Genç Timaş Yayınları · 20221,566 okunma
Çok güzel bir kitaptı. Hikaye çok naifti. Bir kutup ayısı ve küçük bir kızın arkadaşlığını anlatıyor. Kitap hakkında çok fazla söyleyebileceğim bir şey yok güzeldi. Genç timaş yayınlarının genel olarak çıkarttığı kitaplarda konu bir tık yüzeysel kalıyor ama kitap çok güzeldi. <3 <3
içimi sıcacık yapan bir kitaptı, genç timaş’ın harika bir iş çıkardığını düşünüyorum ve tekrar çocuk olmak istiyorum.
kısacık, bir günde bitebilecek bir kitap olsa da ben otobüsten otobüse okuyarak iki günde bitirdim, müthiş keyif aldım ve öneririm.
Çocukluk hayali olan yazarlığa başlamadan önce film, tiyatro ve dergilerde çalıştı. Bir süre İspanya'nın güneyine yerleşti. Daha sonra kocasıyla tanışıp evlenen Hannah Gold ülkesine döndü ve İngiltere'nin Doğu Midlands bölgesinde yer alan Lincolnshire'da yaşıyor.
2021'de yayınlanan kitabı The Last Bear (Son Ayı) ile 2022 Waterstones Çocuk Kitapları Ödülü ve 2022 Blue Peter Kitap Ödüllü'nü kazanmıştır.
The Lost Whale adlı hikayesi 2022 yılı Mart ayında çıktı.