Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Son İbni Sirac'ın Serüvenleri

François-René de Chateaubriand

Son İbni Sirac'ın Serüvenleri Gönderileri

Son İbni Sirac'ın Serüvenleri kitaplarını, Son İbni Sirac'ın Serüvenleri sözleri ve alıntılarını, Son İbni Sirac'ın Serüvenleri yazarlarını, Son İbni Sirac'ın Serüvenleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Varamayacağım tüm yollardasınız siz belli ki.
" Burada, bu denli yüce ruhlu ve yücegönüllü insanlara niçin rastladım? Kendilerinden ayrılınca neler yitirdiğimi daha iyi anlamak için mi?
İbni Hamit yalnızlığın tadını çıkarabilmek için ne yeterince mutlu ne de yeterince mutsuzdu.
Reklam
Çoğu kez bir yurt çiçeğinin kokusu, yurtlarından edilmiş bu soylu insanlara bir tür zehir etkisi yapardı.
Insana öyle gelir ki, gerçek olmak icin askin her zaman san ve onura bağlı kalmasi gerekmeseydi, bu ülkede ask duyguları yiğitlik tutkularını bogardi.
Gününü konusmadan geciren, bir sey görmeyen ve bundan üzülmeyen, bir sey okumamis, incelememis ve karsilastirmamis olan bir Ispanyol, yikim aninda gereken gücü, alacagi kararlarin büyüklügünde bulur.
“Düşün ki, ey Magripli, mumu yakan ateştir; ama onu tüketen de ateştir.”
Reklam
“'Bir kaya oyuğunda biriken deniz suyu dingin ve sessizdir, oysa hemen yanıbaşındaki koca deniz dalgalı ve gürültülüdür,' derdim. İbni Hamit! Sultanın sarayı fırtınalarla alt üst olurken senin de yaşamın bilinmeyen bir toprak köşesinde, sessiz, dingin, tanınmadan geçecektir. Ey genç Hıristiyan kızı! Ben içimden öyle diyorum, ama sen bana fırtınanın kaya oyuğundaki su damlacığını da alt üst edebileceğini kanıtladın."
“Mavi renk ve yaldızlı boyanmış arabesk nakışlardan örülmüş kubbeden gün ışığı bir çiçek örgüsü içinden süzülürcesine geçiyordu.”
“Son derece duru bir gök, temiz ve hoş bir hava, insanın içine öyle tatlı bir uyuşukluk verir ki, yalnızca geçip gitmekte olan yolcu bile bunun etkisinde kalır. İnsana öyle gelir ki, gerçek olmak için aşkın her zaman şan ve onura bağlı kalması gerekmeseydi, bu ülkede aşk duyguları yiğitlik tutkularını boğardı.”
78 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Chateaubriand, Fransız yazar, diplomat ve politikacı. Aynı zamanda Fransız edebiyatında romantizmin kurucusu kabul ediliyor. Döneminde genç okuyucuları oldukça etkilemiş. Fransız Devrimi başladığında süvari subayıymış, kralcılara katılmayı reddedip ABD’ye gitmiş. Ancak burada kürk tüccarları ve yerli halkla biraz zaman geçirdikten sonra ülkesine dönmüş ve kralcı orduya katılmış. Sonrasında yaralanıp terhis edilmiş ve İngiltere’ye gitmiş. Böylece çeviriler yapmaya, kitap yazmaya başlamış. Dini savunan eserler yazmış. Düz yazı şiir yazmada oldukça başarılı olan yazar aynı zamanda siyasetle edebiyatı bir arada yürüten ilk Fransız. Bu özelliğiyle Hugo ve Lamartine gibi isimlere örnek olmuş. Kitabımızın konusuna gelecek olursak, Granada şehrinde geçen bir imkansız aşk hikayesi de diyebiliriz. Granada şehri, İspanya toprakları içerisinde ve ana karakter İbn Hamit mağripli bir müslüman olarak İspanya’da atalarının terk ettiği toprakları görmek ister. Granada’ya gelince Blanca isimli bir kıza aşık olur, Blanca da ona. İkisinin arasındaki engel farklı inanışları. Yazar, İbn Hamit ve Blanca üzerinden gerek din farklılığının kişiler üzerindeki etkisini irdelerken gerekse şeref, onur, vatan sevgisi ve özlemi, milliyetçilik gibi konular üzerinde duruyor. Kişilerin inanışlarına sadakatleri de çok güzel anlatılmış. Oldukça kısa, akıcı, sade diyaloglu, güzel bir eski zaman hikayesi tadında, maalesef ülkemizde pek okunmayan kitaplardan birisi.
Son İbni Sirac'ın Serüvenleri
Son İbni Sirac'ın SerüvenleriFrançois-René de Chateaubriand · Cumhuriyet Kitapları · 2000254 okunma
Reklam
Buradaki bütün yürekler dertlidir. Yaşamın bütün acılarına dayanmayı bizden öğreneceksiniz.
227 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.