Sorularla Milli Mücadele Tarihi

Vahdettin Engin

Sorularla Milli Mücadele Tarihi Gönderileri

Sorularla Milli Mücadele Tarihi kitaplarını, Sorularla Milli Mücadele Tarihi sözleri ve alıntılarını, Sorularla Milli Mücadele Tarihi yazarlarını, Sorularla Milli Mücadele Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya, milletimizin hayatına ya hürmet edip onun birlik ve istiklali tasdik edecektir. Ya da son topraklarımızı son insanlarımızın kanıyla sulayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Bandırma vapuru kız kulesi açıklarında İngilizler tarafından arandı. Aranmasını takiben düşman zırhlıları arasından geçerek İstanbul’u terk ederken, Atatürk güvertede arkadaşlarına şunları söylemişti: “Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silah kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, anadoluya ne silah, ne cephane götürüyoruz; biz idealimizi aklımızı ve imanımızı götürüyoruz!” Bu ifadeler son derece önemlidir ve milli mücadele ruhunu yansıtır. Çünkü silahtan önce gerekli olan; karşımızdaki güç ne kadar büyük olursa olsun bir hedef doğrultusunda inanmış olarak mücadele etmeye karar verilmiş olmasıdır. Eğer bunlar mevcutsa silah bulmak o kadar zor olmayacaktır. İşte Mustafa Kemal Paşa bu hususu vurgulamaktadır.
Reklam
Mondros mütarekesinin imzasından kısa bir süre sonra işgallerde başlamıştır. İşgal edilen yerler arasında 13 Kasım 1918 tarihi itibari ile İstanbul’da vardı. Mustafa Kemal Paşa aynı gün cepheden İstanbul’a geliyor ve boğazda demir atmış olan düşman gemilerini görünce tarihe geçen ünlü sözünü söylüyordu: “GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER”
Giyecek hırkası olmayan Mehmet Akif, İstiklal Marşı yarışmasından kazandığı ödülün tek kuruşuna dokunmamış;hepsini fakir Çlçocuk ve kadınlara örgü öğretmek amacıyla bir kuruma bağışlamıştır.
Sayfa 169Kitabı okudu
1. İnönü Savaşı sonrası meclis toplantısında söylemiştir
Namık Kemal: "Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini. Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini!" Mustafa Kemal: "Vatanın bağrına düşman dayasin hançerini, bulunur kurtaracak bahtı kara maderini. "
Sayfa 162Kitabı okudu
1. İnönü Savaşı'nda Yunan kuvvetleri: 427 subay,15816 er,12500 tüfek, 120 ağır makineli tüfek, 72 top iken ; Türk kuvvetleri: 8500 subay ve er, 5500 tüfek, 47 ağır makineli, 28 top.
Sayfa 161Kitabı okudu
Reklam
35 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.