Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyolojik Yöntemin Kuralları

Emile Durkheim

Sosyolojik Yöntemin Kuralları Sözleri ve Alıntıları

Sosyolojik Yöntemin Kuralları sözleri ve alıntılarını, Sosyolojik Yöntemin Kuralları kitap alıntılarını, Sosyolojik Yöntemin Kuralları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bilim dünyayı aydınlatabilir, fakat kalplerdeki geceye dokunamaz; kalp kendi ışığını kendisi yaratmalıdır”.
Sayfa 74 - DoğuBatıKitabı okudu
Aynı nitelikte bir ortam söz konusu olduğunda, her birey kendi mizacını izleyerek o ortama kendi tarzıyla adapte olur ve bu tarzı tüm diğerlerine tercih eder.
Reklam
Suç diye bir şeyin olmaması için bireylerin bilinç olarak aynı düzeye gelmesi gerekir; fakat böyle bir eşitlenme durumu mümkün olmadığı gibi arzu edilir bir şey de değildir. Ancak, baskıcı bir sistemin olmaması için ahlâkın homojen olmaması gerekir, ki bu durum toplumun varoluşuyla uzlaşmayan bir şeydir.
Yemin dediğimiz şey başlangıçta hukuki bir tür kanıt iken, zamanla yalnızca tanıklığa dair törensel ve gösterişli bir şeye dönüşmüştür.
Sosyal Olay Nedir?
Değişmez veya değişken nitelikte olan ve bireyin üzerinde dışsal bir zorlama yaratabilen bütün yapma biçimleri sosyal bir olaydır; yahut kendine özgü bir varlığı olmakla birlikte, verili bir toplumun kapsamı içerisinde genellik niteliği taşıyan ve bireysel tezahürlerinden bağımsız olan bütün yapma biçimleri sosyal bir olaydır.
Sayfa 43 - Doğu Batı YayınlarıKitabı yarım bıraktı
..bir dindar kendi dinsel yaşantısındaki inançları ve pratikleri doğduğu zaman hazır olarak bulur: bunların o dindar kişiden önce var olmasının nedeni onun dışında var olmalarıdır.
Sayfa 32 - Doğu Batı Yayınları
Reklam
Bir baskının gönüllü olarak kabul edilmesi ve yaşanması onun bir baskı olması gerçeğini değiştirmez.
İnsanın çevresini kuşatan şeyler arasında yaşayabilmesi için, o şeyler hakkında, kendi davranışını belirlenmesine olanak verecek düşünceler geliştirmesi gerekir. Fakat bu düşünceler denk düştükleri gerçekliklere kıyasla bize daha yakın ve ulaşılması daha kolay olduğundan, biz o düşünceleri söz konusu gerçekliklerin yerine koymaya ve onları kendi kurgularımızın konusu yapmaya doğal olarak eğilimliyizdir.
Bir kurumu, bir pratiği veya ahlâkî bir düşünceyi, sanki bunlar kendi içlerinde ve kendi başlarına kötü ya da iyiymiş gibi, bütün sosyal türler için aynı şekilde değerlendirmek şeklindeki yaygın alışkanlıktan vazgeçmek gerekir.
İlk ve en önemli kural sosyal olayları birer şey olarak değerlendirmektir.
Sayfa 44 - Doğu Batı YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
Bilincimiz belli bir noktaya kadar bu olguları tanımamızı sağlar, fakat bu yalnızca duyular sayesinde sıcaklığı veya ışığı, sesi veya elektriği tanımamız gibidir. Bilincimiz bu olgularla ilgili karmaşık, geçici ve öznel izlenimler sunar, ama açık ve birbirinden ayrı düşünceler, açıklayıcı kavramlar sunmaz.
Sayfa 16 - Doğu Batı YayıneviKitabı okuyor
Gerçeklik hakkında edindiğimiz bilgi hiçbir işimize yaramıyorsa gerçekliği bilmek için çalışmak neye yarar ?
Sayfa 77
Ahlâkla ilgili tasavvurumuz gözlerimizin önünde işleyen kurallara tanık olmamızdan kaynaklanır ve bu kuralları şematik olarak biçimlendirir; ve sonuç olarak, bilimin konusunu oluşturan şey kurallarla ilgili kestirme algımız değil, bizzat o kuralların kendisidir, tıpkı nesnelerin onlara yönelik düşünceler üzerinden değil, bizzat var oldukları şekliyle fizik biliminin konusu olması gibi. Buradan şu sonuç çıkmaktadır ki, bizler yalnızca ahlâkın vardığı son durağı, yani onun bireylerin bilincindeki uzantısını ve yansımasını bizzat ahlâkın temeli olarak kabul ediyoruz.
Eğer suç gerçekten bir hastalık ise ceza bunun ilacıdır.
Sayfa 101
Bilim dünyayı aydınlatabilir fakat kalplerdeki geceye dokunamaz; kalp kendi ışığını kendisi yaratmalıdır..
Sayfa 77
370 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.