Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyolojik Yöntemin Kuralları

Emile Durkheim

Sosyolojik Yöntemin Kuralları Sözleri ve Alıntıları

Sosyolojik Yöntemin Kuralları sözleri ve alıntılarını, Sosyolojik Yöntemin Kuralları kitap alıntılarını, Sosyolojik Yöntemin Kuralları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilincimiz belli bir noktaya kadar bu olguları tanımamızı sağlar, fakat bu yalnızca duyular sayesinde sıcaklığı veya ışığı, sesi veya elektriği tanımamız gibidir. Bilincimiz bu olgularla ilgili karmaşık, geçici ve öznel izlenimler sunar, ama açık ve birbirinden ayrı düşünceler, açıklayıcı kavramlar sunmaz.
Sayfa 16 - Doğu Batı YayıneviKitabı okuyor
Hastalık her zaman feleğimizi şaşırtan ve çözümsüz bir uyumsuzluğa düşüren bir şey değildir; tek yaptığı bizi diğerlerinden farklı bir şekilde uyum sağlamaya zorlamaktır.
Sayfa 81
Reklam
Olayların mevcut halleriyle ve bugüne dek hep oldukları şekliyle baktığımızda, her eğitimin, çocukların kendi başlarına kazanamayacakleri belli bir görme, hareket etme ve duyumsama biçimini onlara empoze etmeye yönelik sürekli bir çabaya dayandığını açıkça görürüz. Yaşamının ilk anlarından itibaren, çocukları yemeye, içmeye ve düzenli saatlerde uyumaya zorlarız; onları düzenli, sakin ve itaatkar olmaya zorlarız. Daha sonra, başkalarının varlığına dikkat etmeye, alışkanlıklara ve görgü kurallarına uyumayı öğrenmeleri için onları zorlarız; ardından çocukları çalışmaya zorlarız, vs. Eğer zamanla bu zorlama kendini hissettirmemeye başlıyorsa, bunun nedeni, zorlamanın yavaş yavaş alışkanlıkların ve içsel eğilimlerinin ortaya çıkmasına yol açmasıdır; bunlar zorlamayı artık gereksiz hale getirir ve kaynağını ondan almak koşuluyla zorlamanın yerini alırlar.
Eğer düşünce özgürlüğünü yasaklayan kurallar ortadan kalkmadan önce birileri tarafından çiğnenmemiş olsaydı bugün sahip olduğumuz düşünce özgürlüğü hiçbir zaman gerçekleşemezdi.
Sayfa 100Kitabı okudu
Acı duygusundan nefret etmez miyiz? Oysa bu duyguyu bilmeyen canlı bir canavara dönüşür.
Önsel düşüncelerden kurtulma çabasının sosyolojide özellikle zor olmasının nedeni , duyguların çoğu zaman işin içine girmesidir. Gerçekten de bizler politik veya dinsel inançlarımız ve ahlaki tutumlarımız karşısında çok hassas davranırız ; fiziksel dünyaya ait şeyler hakkında bu kadar hassas olmayız ; sonuç olarak , bu duygusal nitelik inançlarımızı ve tutumlarımızı kavrama be açıklama biçimimizi etkiler. Bunlara dair edindiğimiz düşünceler , tıpkı omlara yönelik nesneler gibi , bizim için çok değerlidir ve böylece herhangi bir çelişkiyi kaldıramayacak kadar güçlü bir otorite kazanırlar. Bunlara zarar veren her türlü düşünce düşmanlıkla karşılanır. Sözgelimi , vatanseverlik ya da bireysel saygınlık hakkında benimsediğimiz düşüncelerle örtüşmeyen bir düşünce söz konusu olduğunda, o düşüncenin dayandığı kanıtlar ne olursa olsun derhal reddedilir. Böyle bir düşüncenin doğru olabileceği kabul edilemez ; o düşünce hükümsüz ilan edilir ve duygularımız , kendini haklı çıkarma konusunda , kesin olduğuna inandığımız nedenler bulmakta hiç zorluk çekmez. Düşüncelerimiz bilimsel bir sınamayı bile kabul etmeyecek kadar güçlü be etkili olabilirler.
Reklam
Sağlık, bir organizmanın hayatta kalma şansının en yüksek olduğu durumdur; buna karşın organizmanın hayatta kalma şansını azaltan her şey hastalıktır.
Sayfa 79
Bir toplumun siyasal yapısı, onu oluşturan farklı kesimlerin birbirleriyle yaşama yönünde kazandıkları alışkanlık biçiminden başka bir şey değildir. Eğer birbirleriyle geleneksel olarak sıkı ilişkiler kuruyorlarsa, toplumu oluşturan kesimler birbirine karışma eğilimi gösterir; aksi durumda ise birbirinden ayrışmaya yönelir.
Yaygın düşüncelerin aksine suçlu insan artık sosyalleşmesi mümkün olmayan bir kişi, bir tür parazit, toplumun içine düşen yabancı ve denetlenemez bir cisim olarak görünmüyor.
Sayfa 100
374 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.