Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hümanist Bir Perspektif

Sosyolojiye Çağrı

Peter L. Berger

Sosyolojiye Çağrı Gönderileri

Sosyolojiye Çağrı kitaplarını, Sosyolojiye Çağrı sözleri ve alıntılarını, Sosyolojiye Çağrı yazarlarını, Sosyolojiye Çağrı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumsal merdivenin üst basamaklarına tırmandıkça kişinin kendini görme biçiminin nasıl değiştiğini düşünsenize.
Sayfa 79
Geleneksel zihinde bir kimse neyse odur, neredeyse oradadır ve olduğundan farklı bir biçimde tahayyül edilmesi bile söz konusu değildir. Buna karşın modern zihin, hareketlidir, kendinden farklı yerlerde hayat süren başkalarının yaşamlarına vekâleten dahil olur, işini ya da yerleşim yerini kolayca değiştirebileceğini tahayyül edebilir.
Sayfa 65
Reklam
Sosyoloji için temel problem suç değil hukuk, boşanma değil evlilik, ırk ayrımcılığı değil ırka göre tanımlanan tabakalaşma, devrim değil hükümettir.
Sayfa 52 - İletişim
"İnsanların kendi yaşantıları hakkında sorumluluk almalarında, toplumdaki durumlarının farkında olmalarında ve bir güç yaratmalarında sosyoloji yardımcı olur."
Kişi, belirli kimselerle birlikte olmayı seçmekle içinde yaşamak istediği belirli bir dünyayı seçmektedir.
Kendisine ilahi emirle verilen otoriteye dayanarak var olan yerleşik düzene meydan okuyan peygamberler, karizmatik lidere en tipik örnektir.
Reklam
Denebilir ki sosyolojinin ilk hikmeti budur - hiçbir şey göründüğü gibi değildir.
Sayfa 32 - İletişim Yayınları / PDF
Onun dikkatinin temel odağı, insanların yapıp ettiklerinin nihai önemi değil insan davranışının sonsuz zenginliğinin bir başka örneği olarak bizatihi eylemin kendisidir.
Sayfa 32 - İletişim Yayınları / PDF
Sosyolojik perspektif, insan yaşamına dair geniş, açık ve kendini sınırlanmış hissetmeyen bir düşünsel bakış sunar.
Bir kimsenin yolunu çizip kararlar verdiği temel koordinatlar hala çoğunluğu yabancılar, bunların da bir çoğu mezarlarında yatmakta olan başkaları tarafından belirlenmektedir.
Reklam
Denebilir ki sosyolojinin ilk hikmeti budur – hiçbir şey göründüğü gibi değildir.
Ve insani dayanışmanın doğasına dair sosyolojik anlayış, hem totaliter hem de demokratik rejimlerin hizmetinde bir biçimde kullanılabilir.
Sayfa 19 - İletişim Yayınları / PDF
sosyolojik içgörülerin ahlaken şok edici koşullan ortaya çıkararak veya kolektif yanılgılardan kurtararak ya da toplumsal olarak arzu edilen sonuçların daha hümanist bir biçimde elde edilebilir olduğunu göstererek pek çok insan grubunun hayatını daha iyi kılmaya hizmet ettiği örnekler görmek memnuniyet vericidir.
Sayfa 18 - İletişim Yayınları / PDF
Disiplinin adını bulan, on dokuzuncu yüzyıl erken dönem Fransız düşünürü Auguste Comte, sosyolojiyi bir ilerleme öğretisi, bilimlere hizmet eden teolojinin sekülerleşmiş ardılı olarak düşünmüştü. Onun gözünde sosyolog, insanlığın refahı için üretilen bütün bilgi dallarına etki eden bir roldeydi.
Sayfa 17 - İletişim Yayınları / PDF
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.