Stoacılık

Fol Kitap

Din-Felsefe
2023 12. kitabı
Okunma: 13 Mart 2023 09:06
George Stock 1850’de doğmuş. Oxford’lu filozof mantıkçı ve eski Çağlar uzmanı. Bu biyografi kitabı okumak için inanılmaz merak uyandırmıştı. Kronolojik olarak Stoacı filozofların hayatı ve ölüm yılları ile anlatmaya başlamış. Yunanlıların felsefe okullarına duyduğu ilgi çok güzel ifade edilmiş ve en güzel cümle şu olmuş ‘’ peki daha ergenlik yıllarında seçilen felsefe okulunda ya hata yaptıysan ‘’? Yani bütün bir ömrünü o okulun savunusuna göre yaşayacaksın. Ama 11-12 yaşında nasıl doğru tercih yapabilirsin? Felsefeyi ve stoacılığı oturttuğu zeminden sonra mantık etik fizik açıklamasına yoğunluk vermiş. Yine etkilendiğim bir bölümde bilgeliği anlatırken dört KARDİNAL Erdem’ine ‘’ adalet cesaret ölçülülük bilgelik’’ karşı 4 temel tutku, ‘’Haz, Acı, Arzu ve Korku’’ -bazi iyilerin başına kötü şeyler gelmez Stoacıların gelen her şeyi kabul ederken evrenden geldiğine inanır ve önceki hatasını aramaya başlar. Hem kısa hem de birçok bilgiyle dolu bir eser.
Felsefe-Düşünce
2021 134. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2021 13:27
Stoa felsefesi ile ilgilenenler için hem rahat okunur hem de oldukça bilgi verici bir kitap. Stoa felsefesinin içeriği çok net ve anlaşılır biçimde anlatılmış. Ağır akademik bir dili yok, akıcı bir dili var. Ben çok sevdim, tavsiye ederim.
2024 45. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2024 00:44
Stoacılık felsefesinin merakıyla okumaya başladığım bu eseri genel anlamda dolu buldum. 0'dan başlayanlar ya da merak edenler için gereken temel bilgileri içeriyor. Stoacılık erdem (iyi) konusu üzerinde duran hayatın olumsuzluklarını göğüs germe konusunda işe yarayan bi felsefe. Tutku konusunu gereksiz ve kötü bulmaları konusunda katılmıyorum. İnsan ilişkilerindeki kendine saygı kısmı da ayrı mantıklı. Öğretileri öğrenilmesi gereken bir felsefe stoacılık.
Stoacılık
Puan vermedi·96 syf.·
2023 4. kitabı
İyiye sahip yaşamda erdem, kötüde ise erdemsizlik sergilenir. İlki her zaman doğru, diğeri ise yanlış amaçlara yönelir. Dahası iyiler kendinde yararlı olan yaşama sanatı aracılığıyla yaptıkları her şeyi bilgeliğe, ölçülülüğe ve diger erdemlere uygun bir şekilde, layıkıyla yaparlar. Kötülerin yaptıkları fenalıklar ise bunun tam tersidir. İyi olan muhteşem, olgun, yüce ve güçlüdür. Muhteşemdir, çünkü kişinin isteklerine bağlı ola- rak amaçladığı şeyler onun sayesinde elde edilir. Olgundur, zira bulunduğu her yeri zenginleştirir; yücedir üstelik asil ve iyi insan onun sayesinde yükseklere erişir. Ayrıca güçlüdür o, kişiye hak ettiği dayanıklılığı verir. İyi insan savaş meydanından kaçmaz ya da ortadan kaybolmaz; onun ne birine yakındığı ne de birinin yakınmasına kulak verdiği görülür. Kimseye mani olmadığı gibi hiç kimse de onu engelleyemez. Onu kimse bir şeye zorlayamaz, o da hiç kimseyi zorlamaz. lyi insan ne kötülük yapar ne de kötülüğe uğrar; kötülüğe bulaşmayacağından ne aldatılır ne de aldatır. Hatadan ya da bilgisizlikten muaftir; hiçbir şeyi unutmadığı için onda yanlış hiçbir sam bulunmaz. Mutluluk, talih, kutluluk, zenginlik ve dindarlık en çok onda bulunur; Tanrı'nın sevgilisi olan iyi insan, her şeyi en çok hak edendir. Kral, komutan ya da yönetici olmaya en uygun olan odur; ayrıca o, evi ve serveti yönetme sanatında ustadır. Kötülerde ise bunların karşıtı özellikler bulunur. Nihayetinde erdemli olan bütün iyi şeylere, erdemsiz ise tüm kötülüklere sahiptir.
2022 10. kitabı
Okunma: 27 Mart 2022 16:02
İlk dönem Stoacılığı hakkında güzel bilgiler bulundursa da Roma Stoacılığı veya ünlü isimleri hakkında neredeyse hiç değinmemiş olması açısından eksik buldum.Birde yazarın önsözünde de belirttiği üzere Aristotales'in Peripatetik Okulu'na bağlı olmaktan ötürü fazla yanlı değerlendirmelerde bulunuyor.Stoacı felsefeye girizgah yapmak isteyen birisini baştan soğutma ihtimali olduğu için başlangıç eseri olarak bundan başlamanızı önermem.Ama dediğim gibi içinde diğer kitaplardan pek değinilmeyen detaylar verdiği için bir göz atmakta fayda var.
2025 5. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2025 11:04
Bu kitap 87 sayfadan oluşan çok ince görünmesine rağmen gerçekten hem antik Çağ filozoflarıyla ilişkilendilimesi hem de stoacılığı anlatmasıyla hem etik hem fizik hem de mantık alanlarını özetlemesi ile çok tatlı ve derin bir eser olmuş teşekkürler hazırlayanlara...
2023 5. kitabı
Stoa ve stoacılık kavramlarının basit ve akıcı bir dille anlatıldığı, giriş seviyesinde okunulabilecek bir kitap. Erken dönem Stoacılığın anlatıldığı bu kitap sayesinde stoacılık hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz
StoacılıkSt.George Stock · Fol Kitap · 2021197 okunma
bomo sum, humani nihil a me alienum puto
2024 2. kitabı
İnsanlık tarihi için yeni bir bakış mı dersin doğa tanrı derken insanin mükemmeliyetçi lik sancısı ederken güneş nebulası gibi tuhaf ve bir o kadar da ilginç tespitler de bulunulması mı dersin... ben demem aga müslüman adamız sonuçta.
2026 774. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 13:56
Kitap benim için oldukça hayal kırıklığı yaratan bir okuma öyküsü sundu bana. Stoacılık gibi derin ve hayatın içine dokunan bir felsefeyi anlatmasına rağmen kitap bunu ilham verici ya da düşündürücü bir şekilde değil, daha çok akademik bir özet gibi sunuyor. Eser, modern okuyucuya hitap etmekten ziyade kuru bir ders notu havasında ilerliyor ve bu da metni yer yer sıkıcı hale getiriyor. Kitabın en büyük eksiklerinden biri, Stoacı düşünceyi pratik yaşamla ilişkilendirmekte başarısız olması. Okuyucu olarak Stoacılığı günlük hayata nasıl uygulayacağını görmek isterken daha çok tarihsel ve teorik bilgi vermekle yetinen bir kitap buldum. Bu nedenle anlatılan fikirler ilginç olsa bile etkileyici veya dönüştürücü bir deneyim sunmuyor; yalnızca yüzeysel bir giriş niteliğinde kalıyor. Genel olarak kitap, Stoacılığa yeni başlayanlar için fazla mesafeli ve ruhsuz olacaktır; zira konuya hâkim olanlar için fazla yüzeysel hissettiriyor. Kısa olmasına rağmen akıcı değil ve anlattığı düşüncelerin gücünü okuyucuya hissettirmeyi başaramıyor. Stoacılığı gerçekten anlamak ve sevmek isteyen biri için bundan çok daha güçlü, çağdaş ve etkili kaynaklar tercih edilebilir. Birini buraya bağlantı olarak bırakıyorum :) felsefe.gen.tr/stoacilik-nedir...
2021 98. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2021 00:18
Kaptanlık nasıl ki bir yön bulma sanatıdır, doktorluk ise bir sağlık sanatı; Stoacılara göre ise felsefe bir yaşama sanatıdır. Stoa felsefesi; doğaya uygun bir yaşamı, insanın yaşayabileceği en uygun yaşamla özdeşleştirir. İnsan doğası gereği düşünen bir hayvan olduğundan akla uygun yaşamak doğasının bir gereğidir. Aklı geliştirmek için düşünmek gerekir. Düşünmek ise erdemdir bir stoacı için. Stoacılar tarafından felsefe; mantık, etik ve fizik olarak üçe ayrılır. Mantıklı düşünmeye zorlanan akıl, etiğin eşiğini geçtikten sonra fizik/madde ile bir bütünlük içersin de yaşayabilir. Bu bağlamda kitap, stoa felsefesine genel bir bakış olarak nitelendirilebilir. Zenon, Seneca, Cicero, Epiktetos ve diğer stoacı düşünürler hakkında detaylı bilgi sahibi olamayacak olsanız da en azından bir fikriniz olabilir.