Churchill, Stalin, Roosevelt, Mussolini ve Hitler

Phillips Payson O'Brien
11 Ekim 2025
Timaş Yayınları

2025 53. kitabı
#kitabiistan_ Stratejistler / Phillips Payson O’Brien Churchill,Hitler,Stalin,Mussolini ve Roosevelt… II. Dünya Savaşı’nın kaderini belirleyen beş lideri tek kitapta bir araya getiren yazar Phillips Payson O’Brien bu kitapta bizlere yalnızca tarih anlatmıyor; karakterlerin dünyayı nasıl şekillendirdiğini de tüm çıplaklığıyla gösteriyor. Strateji uzmanı Phillips Payson O’Brien,her lideri önce küçük bir biyografiyle tanıtıyor,sonra bizi savaşın perde arkasına haritaların,karar odalarının ve gizli hesapların içine çekiyor. Churchill’in inadı ve hitabeti,Stalin’in paranoyası,Roosevelt’in aklı ve diplomasi yeteneği, Mussolini’nin kontrolsüz adımları, Hitler’in yıkıcı ideolojisi… Hepsi, dönemin karanlık kaderini kendi elleriyle yazan beş yıkıcı aktör. Kitap,savaşın yalnızca cephede değil,liderlerin zihinlerinde şekillendiğini hatırlatıyor bizlere. Kısacası,tarihi anlamak istiyorsak,önce o tarihi yazan insanları tanımanın gerektiğini vurgulayan bu kitap,okur olarak, savaşın nasıl bir akılla yönetildiğini değil,aynı zamanda nasıl bir zihniyetle yaratıldığını da gözler önüne seriyor. Sonuç olarak, bu beş aktör arasında en iyi ya da en kötü stratejistin kim olduğu tartışmaya açık olsa da; her biri savaşın gidişatını kendi dünya görüşü, ideolojisi ve zaaflarıyla şekillendirdi. Büyük savaş sona erdiğinde kimileri sahneden silinmiş, kimileri ise hâlâ hayattaydı… Arşivlere ve güçlü kaynaklara dayanan bu kitabın zengin anlatımını okumak gerçekten heyecan vericiydi. Tereddütsüz tavsiye ettiğim bu eserle size şimdiden keyifli okumalar diliyorum. İyi ki kitaplar var. @timastarih #phillipspaysonobrien #stratejistler #timaştarih #savaştarihi
2026 2. kitabı
2026 yılının ilk okuduğum kitaplarından biri 2. Dünya Savaşı tarihiyle bir çok belgesel ve kitap okuma fırsatım olmuştu. Stratejistler kitabı karşıma çıktığında Churchill, Stalin, Roosevelt, Mussolini ve Hitler’in stratejilerinin 1. Dünya savaşıyla beraber nasıl oluşmaya başladığını, nasıl doğduğunu 2. Dünya savaşında stratejilerinin etkilerini ve çöküşe nasıl hazırladığını bir çok kaynaktan alınarak objektif bir şekilde okuyucuya aktarımı güzel hazırlanmış bir kitap okuyuculara tavsiye niteliğindedir.
2025 46. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2025 16:23
Merhabalar. Bugün Stratejistler kitabının yorumu ile geldim. Tarihe ilginiz varsa çok seveceğinize emin olduğum bir kitap Stratejistler. Dünya tarihinin en önemli iki olayını bize tüm gerçekliğiyle ve liderlerin gözünden anlatıyor. Çok kapsamlı, dolu dolu bir çalışma. Kitabın genel başlıkları Birinci Dünya Savaşı, İki Savaş Arası Dönem ve İkinci Dünya Savaşı... Aslında hepimizin bildiği konuları liderlerin hayatları üzerinden anlatılıyor olması bu kitabı diğer çalışmalardan farklı kılmış. Kitapta dünya tarihini olumlu-olumsuz şekilde etkileyen 5 liderden bahsediliyor. Peki kim bunlar? Stalin, Hitler, Churchill, Roosevelt ve Mussolini. Kitaba bu 5 liderin 1.Dünya Savaşı sırasında neler yaptıklarını ayrı ayrı anlatan bir bölümle başlıyoruz. Her bölümde bu liderlerin hayatları, gençlik yıllarındaki heyecanları, hayalleri, kariyer adımlarını okuyoruz. İki savaş arası döneme geldiğimizde kariyerlerinde nasıl ilerlediklerini, devletlerinin siyasi hayatlarında ne kadar etkili olduğunu, ideolojilerini nasıl oluşturduklarını, karakterlerinde ki değişimi görüyoruz. Son bölüm olan İkinci Dünya Savaşı kısmında ise savaşta hangi lider hangi stratejileri izledi, kim kimi etkiledi, yapılan blöfleri kim yedi, hangileri hayalperestti, hangileri daha realistti bunları okuyoruz. Okurken en çok üzüldüğüm nokta savaşlarda liderlerin kendi çıkarları için milyonlarca insanın canını nasıl hiçe saydığı oldu. Yanlış olduğunu bilse bile gururundan insanların ölmesine müsaade eden liderler okuduk. Güç zehirlenmesi yaşayan, kendini her şeyden ve herkesten üstün görenlerin en sonunda dibi nasıl boyladığına şahit olduk. Tarih okumayı bu yüzden seviyorum. Kimler kimler gelip geçiyor.. Ayrıca yazar her lidere tarafsız davranmış. Hepsini olabildiğince objektif bir şekilde anlatmış. Kitabın kaynakça