Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ma'ruzat

Sultan Abdülhamid'e Arzlar

Ahmed Cevdet Paşa

Sultan Abdülhamid'e Arzlar Gönderileri

Sultan Abdülhamid'e Arzlar kitaplarını, Sultan Abdülhamid'e Arzlar sözleri ve alıntılarını, Sultan Abdülhamid'e Arzlar yazarlarını, Sultan Abdülhamid'e Arzlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
296 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitap Osmanlı'nın son dönemine ışık tutuyor Ahmet Cevdet Paşa gerçek bir Osmanlı alimi hem tarihçiliği hem ilim adamlığı hem de mecelle'yi hazırlayan bir hukukçu olması hasebiyle gerçekten son döneme şahitlik etmiş büyük bir mütefekkir Osmanlı'nın son yüzyılda içinde bulunduğu durumu gerçekten güzel bir şekilde tasvir etmiş açıklamış insan kitabı okuduktan sonra nasıl oldu da Osmanlı Devleti bu kadar yıllar ayakta kaldı diye gerçekten hayret etmeden duramıyor Sultan Abdülmecid Sultan Abdülaziz dönemleri Sultan Murat Han dönemi ve II Abdülhamit hane kadarki dönemi içeriyor ve gerçek bir tarih vesikası olmuş zevkle okunacak bir kitap
Sultan Abdülhamid'e Arzlar
Sultan Abdülhamid'e ArzlarAhmed Cevdet Paşa · Babıali Kültür Yayıncılığı · 201034 okunma
Kozanoğlu Çadırcı Mehmet Ağa'nın Padişahtan isteği!
(Kozanoğlu) Çadırcı Mehmet Ağa ansızın Mısır askeri üzerine hücum ederek onları tamamen darmadağın etmişti. O dönemdeki hükümlere göre Çadırcı'nın bu muzafferiyeti devletçe takdir edilmiş ve beğenilmiş ise de, Mısırlılar o bölgeden çekildikten sonra Çadırcı şımarıp, hatta kendisine bazı padişah istekleri sunulduğunda "Emmim oğlu (padişah) bunca memleketleri avucuna almış, bir avuç Kozan'ı da bana çok görmemelidir" diye küstahane cevap vermiş olduğu rivayet edilmektedir.
Sayfa 137 - Babıali Kütür YayıncılığıKitabı okudu
Reklam
İstanbul’da Fransız ve İngiliz elçiler nüfuz yarışına çıkmıştılar. Reşit Paşa İngiliz politikası taraftarıydı. Al ve Fuat Paşalar Fransız politikalarını savunurdu. Fuat Paşa Fransız sefaretine adeta hadim (Hizmetkar) idi.
Çağrı Yayınları MARUZATKitabı okudu
Birgün mutassıp hocalardan birisi zurefadan bir zata (zarif bir kişiye) “Lutilik (oğlancılık) azaldı, lakin zenparelik de azalsa alem düzelse” deyince o zat "Hocaefendi biz şimdi Hz. Ömer zamanına gidemeyiz. Sen Emeviye ve Abbasiye devletlerinin tarihlerini okusan, bu zamanın kadrini anlar ve şükrünü ifa ederdin.” Cevabını vermiş
Zendostlar (zampara) çoğaldı, mahbublar (sevilen erkekler) azaldı. Kavm - i Lut sanki yere battı. İstanbul’da öteden beri delikanlılara ma’ruf ve mütad olan aşk - u alaka, hali tabisi üzerine kızlara müntakii oldu... Kubera (kibarlar) içinde gulamparelikle (kulampara/oğlancı) meşhur olan Kamil ve Ali Paşalar ile onlara mensup olanlar kalmadı. Ali Paşa da ecanibin (yabancıların) itirazatından ihtiraz (çekinme) ile gulampareliğini ihfaya (gizlemeye) çalışır idi.
Kadın efendilerde ısraf aldı başını gitti….Mesela bir tacirden yüzbin guruşluk mal alırsa elli bin guruş da nakit alıp ikiyüz elli bine senet verirlerdi…
Reklam
*Ali Paşa Hariciye Nazırlığına geçtikten sonra, Ermenilere ziyade itibar etti ve tahriratı hariciye odasına (dışişleri yazışma odası) Ermenileri doldurdu……. Hariciye dairesinin umur-ı nazikesi (önemli yerleri) Ermenilerin elinde kaldı…
Çağrı Yayınları MaruzatKitabı okudu
Fakat bundan sonra İstanbul'da İngiliz ve Fransız elçile- ri nüfuz yarışına girdiler. Reşid Paşa eskiden olduğu gibi İngiliz politikasında devam etti; Âlî ve Fuad Paşalar da Fransız politikası tarafında yer aldılar. Rıza Paşa ise Fransız elçiliğinin adeta hizmetçisi idi. Bu arada Fransız İmparato- ru Rusya İmparatoru ile barışmıştı ve İstanbul'da Fransız nüfuzunun İngiliz nüfuzunun üstünde olmasını istemek- teydi. Bu sebeple Fransız elçisi daima Reşid Paşa aleyhinde bulunuyordu.
Avrupa'nın en güzel bölgesi olan Rumeli, Osmanlı Devleti'nin elinde iken Avrupalılar, Osmanlı Devleti'ni, Av- rupa Devletleri'nden saymazlardı. 1853 Kırım Savaşı'ndan sonra Osmanlı Devleti, Avrupa Devletleri'nden sayıldı ve Avrupa Devletleri'nin hukukuna erişti.
"11 Şubat 1857 pazar günü ,inşası tamamlanan Fethiye isimli kalyonun denize indirilmesi kararlaştırılmıştı ve protokole mensup üst düzey devlet adamları açılış için davet edilmişlerdi.Bundan evvel bunun gibi gemilerin denize indirilme törenlerinde bütün meclis üyeleri,Âmedî kalemi memurları ve çeşitli seviyedeki kâtipler hazır bulunurdu.Bir
Sayfa 19 - Babıali Kültür Yayıncılığı
73 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.