Sultan Galiyev Bütün Eserleri

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Rus Sönürgeciliği ve Tatar-Türk Toplumunda Milli Bilincin Oluşması
19. yüzyıla gelindiğinde Tatar tüccarlarının etkinliklerinin iyice artmasıyla birlikte bir “Tatar Rönesansı” ortaya çıktı. Ancak bu Tatar Rönesansı’nın önemli bir özelliği, kiliseye karşı girişilen Batı Rönesansı’nın tam tersi biçimde dinin toplum hayatındaki etkisinin daha da artması oldu. Nedenine gelince, Rus olan her şeye karşı duyulan büyük nefret ve Rusların 18. yüzyıl boyunca Tatarlara uyguladıkları dinsel baskı sonuç olarak Hristiyanlık ile ilgili bütün düşünceleri yok saymaya ve onlara karşıt olarak dinsel kimliğin güçlendirilmesine yol açtı. Tatar toplumu, Ekim Devrimi öncesine kadar da bu dinsel tutuculuğun etkisinde kalmıştır.
Sayfa 17 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Ekim Devrimi ve Tatarlar
Rus Çarı Korkunç İvan 1552’de nerdeyse yüz elli yıldır Moskova’nın korkulu rüyası durumunda bulunan Tatar Hanlığı’nın başkenti ve Altın Ordu devletinin mirasçısı olan Kazan’ı işgal etmişti.
Sayfa 15 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sultan Galiyev 8 yaşından on beş yaşına kadar babasının görev yaptığı okulda ilköğrenimini yaptı. İlk dini bilgilerinin yanı sıra Arapça, Osmanlıca ve Farsçayı bu dönemde öğrendi.
Sayfa 19 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Ekim Devrimi Öncesinde Tatar Toplumu
Tatarlar 1552’de Ruslar tarafından işgal edilen ve sömürgeleştirilen bir ülkede yaşamaktaydılar. Bunun doğal sonucu olarak Müslüman coğrafyanın geri kalan toplumlarından neredeyse elli yıl önce ezilen dünyanın ve sömürgeleştirilen Türk halklarının sömürgeci ülkelere karşı mücadele etmesi gerektiğini ileri süren ilk teoriler de Tatar toplumu içinde filizlenmekteydi.
Sayfa 14 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Tatar-Türk Toplumunda Milli Bilincin Oluşması
Milli direniş çizgisi sonuçta Milli Komünizm ideolojisini ortaya çıkarmıştır.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.