Sultan Sofraları

Yapı Kredi Yayınları
Türler:
Sıralamalar

2021 278. kitabı
15.ve 16.yüzyıllarda Osmanlı mutfağı hangi yemeklerden oluşuyordu? Padişahların sofralarında hangi yemekler bulunuyordu ve bunlar nasıl pişiriliyordu? Günümüz pişirme tekniklerinden ve beslenme alışkanlıklarından farklı olan bu sofra kültürünün temel özellikleri nelerdir? Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Stefanos Yerasimos Sultan Sofraları adlı bu kitabında bildiklerimizi birkaç yüzyıl gerisine götürüyor. Tek kopyası İstanbul'da Bayezid Devlet Kütüphanesi'nde bulunan, Mehmed bin Mahmud Şirvani'nin derlediği yemek tariflerini içeren yazmadan hareketle, sultanların sofralarında bulunan yekemlerin yapılışını günümüze uyarlıyor.
Sultan SofralarıStefanos Yerasimos · Yapı Kredi Yayınları · 200214 okunma
Osmanlı Tarihine Birde Bu Yönden Bakın!
2023 28. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2023 02:20
Osmanlı genel manada bir cihan imparatorluğu olarak bütün dünyada kabul görmüş bir medeniyet konumunda olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en temelinde kesinlikle mutfak kültürünün yattığını bu kitap ile idrak etmek gayet mümkün. Zaman içerisinde Osmanlı'nın fetihleri veyahut çeşitli olaylar kapsamında şekillenen coğrafi konumu direkt olarak mutfağını etkilemiş hatta bununla yetinmeyip sosyal hayatı şekillendirmiştir. Sadece bu da değil şenliklerde yenilen yemeklerin neler olduğu, şekerin değerini, saray ahalisi ile tebaanın beslenmesinde neden besin farklılıklarının olduğu gibi Fatih'in, Kanuni'in hatta II. Selim'in neler tükettiğini öğrendiğim çok güzel bir kitaptı. Son olarak yabancı elçilerin anlattığı sofra adabını veya yağma usulü ile dağıtılan şenlik yemeklerini öğrendiğimde ufaktan bir "Oha cidden mi?" Diye kendime bir sordum. Kesinlikle yakından uzaktan tarihe ilgisi olanların okuması gerektiğini savunuyorum.
İnsan ve Toplum
Sultan SofralarıStefanos Yerasimos · Yapı Kredi Yayınları · 200214 okunma

Stefanos YerasimosYazar · 8 kitap
Stefanos Yerasimos (d. 1942, İstanbul ö. 20 Temmuz 2005, Paris) Yunan asıllı Türk ve Fransız tarihçi. İstanbul'da 1942 yılında doğan Yerasimos, 1966 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin Yüksek Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. “Paris Institut d'Urbanisme de l'Universite”den şehircilik diploması alan Yerasimos, 1973 yılında Sorbonne Üniversitesi'nde ”Azgelişmişlik Sürecinde Türkiye” konulu doktora tezi verdi. Yerasimos, 1986 yılında ise “Osmanlı İmparatorluğu'nda Gezginler” konulu ikinci bir doktora tezi yazdı. Paris Üniversitesi'nin Şehircilik Bölümü'ne 1972 yılında öğretim görevlisi olarak giren Yerasimos, 1989 yılında aynı üniversiteden profesör unvanı aldı. Yerasimos, 1994-1999 yılları arasında İstanbul'daki Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün müdürlüğünü yaptı. Stefanos Yerasimos, yakalandığı kanserhastalığına 20 Temmuz 2005'de Paris'te yenik düştü. Çok sayıda Fransızca ve Türkçe araştırma ve makaleleri bulunan Yerasimos'un Türkiye'de yayımlanan başlıca eserleri şunlar: “Azgelişmişlik Sürecinde Türkiye” “Türk-Sovyet İlişkileri, 1917-1923” “Türk Metinlerinde Kostantiniye ve Ayasofya Efsaneleri” “Milliyetler ve Sınırlar” “İstanbul: İmparatorluklar Başkenti”, “Süleymaniye” “Sultan Sofraları”