Sümer-Türk Kültür Bağları

Sümerliler Türklerin Bir Koludur

Muazzez İlmiye Çığ

Sümerliler Türklerin Bir Koludur Sözleri ve Alıntıları

Sümerliler Türklerin Bir Koludur sözleri ve alıntılarını, Sümerliler Türklerin Bir Koludur kitap alıntılarını, Sümerliler Türklerin Bir Koludur en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Son yıllarda ise, Sumercenin gerek Avrupa'da gerek Amerika'da ölü ve yaşayan herhangi bir dile benzemediği savı ortaya atıldı. Fakat şimdiye kadar Türkiye'de ve diğer Türk devletlerinde, elimizde olan bu konuda yapılan çalışma ve araştırmalara göre, Sumer dilinin Türk diline çok benzediği, hatta aynı kökten geldiği görülüyor. Pek çok kelime ses uyumu ve anlam bakımından birbirine eşit. Üstelik yalnız dil bakımından değil, okuduğunuz gibi kültür bakımından da büyük bağlantılar çıktı ortaya.
Sumer adının nereden geldiğini yakın zamanda öğrendiğimde çok heyecanlandım. Türksoy dergisi yazarlarından Hakaslı Sayın Timur Detletov, önce bana gönderdiği e-mail ile, sonra da bizzat evime geldiğinde, Moğolistan'da Sumer/Suber adlı bir dağın bulunduğunu bildirdi. Moğolistan efsanesine göre bu dağ, dünya yaratılırken sudan iki dağ halinde çıkmış. Efsaneye göre Tufan suları bu dağa kadar ulaşamamış. Moğolcada bu dağa Sumerula/Sumer Dağı deniliyormuş. "Ulu Dağ" anlamına geliyormuş.
Reklam
Türkler dağların ruhu olduğuna inanıyorlardı...... Bazı dağların tepelerine mabet yapılır ve bu mabetler oba olarak adlandırılırdı. Kurbanlar sunularak günahtan arınılırdı. Ayrıca insanlar, getirdikleri büyük taşların etrafında dönerek de günahtan kurtulabileceklerine inanırlardı.
Çok uzun açıklaması kitabı okuyun lütfen:))
Anadoluda halk, 6 Mayıs'ta yiyecekleriyle kırlara giderek Hıdrellez kutlar. Nedir bu Hıdrellez?
Tufan denilen büyük felaket, jeologların saptadığına göre Orta Asya dağlarındaki buzulların MÖ 20.000 yıllarında başlayan erime olayı sonucunda meydana geliyor. MÖ 10.000 yıllarında nehirler taşıyor, Turan ovası bir iç deniz haline geliyor. Yükselen Aral Gölü'nün suları Hazar Denizi'ne, oradan Doğu Anadolu'ya kadar gidiyor ve burayı da bir göle çeviriyor.
Sumer'de dingir hem tanrı hem gök anlamına geliyor. Türklerde de Tengiri, Tengir, Tingir, Tanrı şeklinde aynı anlamı taşıyor. Sumer'de göktanrısının adı An/Anu'dur. Türkmenlerde Cuma gününe Anna günü deniyormuş ve bu gün kutsal sayılıyormuş. Ama nedeni bilinmiyor. Sumer'in göktanrısı An ortaya çıkınca, Anna adının buradan geldiği, o yüzden de Cuma gününün kutsal sayıldığı anlaşılmış.
Reklam
28 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.