Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sünnet Müdafaası

İmam Şafii

Sünnet Müdafaası Gönderileri

Sünnet Müdafaası kitaplarını, Sünnet Müdafaası sözleri ve alıntılarını, Sünnet Müdafaası yazarlarını, Sünnet Müdafaası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Munazara dediğin
Muârız: İhâtalı (kesin) bir delille haram kılınmış bir şeyin, kesin olmayan bir delile dayanılarak mubah kılınmasını caiz kılacak huccetiniz var mı? İmam Şafiî: Evet var. Muârız: Nedir? İmam Şafiî: Yanımdaki bu kişi hakkında ne dersin? Onun kanına ve malına tecâvüz haram mıdır? Muârız: Tabii ki. İmam Şafiî: Peki iki şahid onun bir kimseyi öldürüp
canım Arapça
İmam Şafiî rahimehullah: Arapça’nın özelliklerinden bazıları şunlardır: Âmm ve zâhir bir ifade ile hitap edilip, âmm ve zâhir bir mâna kastedilebilir. Bu hitap tarzında, ilk taraf zikredildiğinde, son kısmın zikredilmesine gerek kalmaz. Bazen de âmm ve zâhir bir ifade ile hitap edilip, tahsîsi söz konusu olan âmm kastedilir. Bu durumda, hitap edilen şey ile sadece bir kısmın kastedildiği anlaşılır. Bazı durumlarda da âmm ve zâhir ifade ile hâs kastedilir. Bazen de zâhir ile hitap edilir ve bundan başka bir şeyin kastedildiği lafzın siyâkından anlaşılır. Kelamın başında, ortasında ve sonunda bunlardan hangisinin murad edildiğini gösteren bir şey vardır.
Er-Risale, s. 52.
Reklam
İmam Şafiî’ye göre, sünnetin tespiti ancak Peygamber aleyhisselam’dan gelen haberler ile mümkündür. (İhtilafu’l hadis, s. 12; Beyhaki, Ma’rife.) Çünkü Allah, sünnete tabi olmamızı istemişse, ona ulaşma yolunu da bize göstermiş olmalıdır. O halde Rasulullah’ı görmemiş olan nesillerin sünneti tespit edip, Rasulullah’ın verdiği emirlere uymaları için, ona isnâd edilerek rivayet edilen haberlerden başka bir yolları yoktur. Bu haberlerin kabulu, Rasulullah’tan gelen sünnetlerin kabulu konusundaki Allah’ın emrine dayanmaktadır. (El-Umm)
İmam Şafiî rahimehullah: Biz ihâtalı bir bilgiye, doğru bir habere ve kıyasa dayanarak hüküm veririz. Bize göre bunlara ulaşma yolları farklıdır. Her ne kadar hepsini de kararlarımızda dayanak olarak alsak bile, bunların bir kısmı diğerlerine göre daha sabittir. Muârız: Ne gibi? İmam Şafiî: Bir kimse hakkında, ikrârına, delile, yeminden kaçınmasına ve karşı tarafın yemin etmesine dayanarak hüküm vermemiz gibi. İkrâr, delilden daha güçlüdür. Delil ise yeminden kaçınmaktan ve karşı tarafın yemininden daha güçlüdür. Her ne kadar bizler bunların hepsiyle aynı hükmü versek bile, bunlara ulaşma yolları farklıdır.
İmam Şafiî rahimehullah: Her halukarda bir söz, ancak Kur’an ve Sunnete dayanarak bağlayıcılık kazanır. Kitab ve Sunnetin dışındaki her şey onlara tâbidir.
İmam Şafiî rahimehullah’dan: Akıl ve edeb sahibine rahat yok oturmakta Bırak memleketi, garib ol, sefere çık Ayrıldıklarına bedel bulacaksın karşılık Ve gayret et, gayrettir hayatın tadı Suyu durgunluk bozar; aksa temizdir, pislenir durursa Avlanamazdı aslanlar ayrılmasa Ve isabet etmezdi ok yayından çıkmasa Arab’ı Acem’i bıkardı tüm insanlar Güneş yörüngesinde çakılıp kalsa. Buhur dalı ağacında bir cins odundur Altın toprak gibidir yerinden oynamasa Kim gurbete çıksa ona arzu duyulur Kim gurbete çıksa altın gibi aziz olur.
Dîvan, s. 220-221.
Reklam
İmam Şafiî rahimehullah ilmin Kur’an, hadis ve fıkha has olduğunu şöyle belirtmiştir: “Kur’an, hadis ve fıkıh ilmi dışında Bütün ilimler mesguliyettir Gerçek ilim içinde “haddesenâ” geçen ilimdir Bunların dışındakilere gelince Şeytanın vesvesesinden ibarettir.”
Dîvan, s. 207.
Arapça konusundaki bilgisi sebebiyle çok sonraları imam Ahmed bin Hanbel rahimehullah imam Şafiî ile ilgili; “Şafiî’nin sözü arapça’da delildir.” demiştir.
İbn Asakir, Tarihu Dımeşk.
İmam Şafiî rahimehullah, doğduğu şehre olan özlemini bir şiirinde şöyle dile getirmektedir: “Ne kadar özledim Gazze topraklarını İstemeden uzaklaştım, gizlemem artık boşuna. Allah yağmurlar göndersin, o topraklar ki Uzanıp sürebilsem elimi Gözlerime sürme çekerdim Dindirebilmek için özlemi.”
Dîvan, s. 272.
Resûlullah'tan gelen sahih hiçbir şey Kur'an'a aykırı olmaz.
Sayfa 125
51 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.