Bir Kuantum Romanı

April Yayıncılık
Orijinal Adı:
Superposition

2020 10. kitabı
Müthiş müthiş müthiş... D&R da gezerken kapağı hoşuma giden ve hiç araştırmadan aldığım bir kitaptı. Gerçekten hiçbir beklentim olmadan başladığım ve bitirdiğimde herkese önerdiğim birkaç bilim kurgu kitabından biri oldu. Bilim kurgu deyip geçmemek lazım içinde bolca macera, gerilim, polisiye, cinayet de içeriyor. Kitabımızın kapağında “Bir Kuantum Romanı” yazması zaten ne okuyacağımızı az çok açıklıyor ama asla gözünüzü korkutmasın çokça terim kullanılmasına rağmen o kadar anlaşılır yazılmış ki kitap su gibi akıp gidiyor.
2017 13. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2017 20:49
Mükemmel bir polisiye okumak istiyorsanız ama yetmez bilim kurgu da olmalı diyorsanız okumanız gereken kitap tam olarak Süperpoze'dir. Başlarda kuantum fiziği ile ilgili bilgileri okurken anlamak için üstüne düşünmeniz gerekir ama anlamaya başladıktan sonra su gibi aktığını ve muazzam bir keyif aldığınızı göreceksiniz. Uzun zamandır bu kadar keyif alarak okuduğum bilim kurgu veya polisiye olmamıştı. Çok mutluyum okuduğum için. İkinci kitabı Süpersimetri'de umarım bir an önce yayınlanır.
2018 23. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2018 13:45
Kitap muhteşemdi, ona birazdan geleceğim. Ama öncelikle, APRIL Yayıncılık siz ne yaptınız öyle? O kadar çok basım/dizgi hatası vardı ki, yayınevi olarak beni büyük hayal kırıklığına uğrattınız. Bunu söylemeden yoruma geçemezdim, çünkü normalde böyle özensizliklere puan kırarım. Ama kitabı o kadar sevdim ki, tam puan hak eden bir kitabın basım hatası yüzünden puanını düşürmeyi içim elvermedi. Evet, artık yoruma geçebilirim. Kapakta da belirtildiği üzere bu kitap bir kuantum romanı. Yani bilmeyenler için kuantum dünyasına sıfırdan giriş yapıyor. Ama bunu ders verir gibi değil, bir polisiye-maceranın içinde merak unsurunu bolca kullanarak yapıyor. Tıpkı "Sophie'nin Dünyası"nda felsefeye girişin, merak unsuru içeren hikayeyle harmanlanması gibi. Bilimsel konulara çok aşina olmadığım halde, Superpoze'nin ne olduğunu gayet net anladım. Dili yalın, bilimsel verilerden bahsederken bile okuru yormuyor. Gerçekten harikaydı, hatta umarım ikinci kitabı da basılır. Ama bu kez basım hataları olmadan, lütfen. Tavsiyemdir. =)
2018 21. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2018 01:45
Superpoze aslında bir silah terimi, kovboy filmlerinde çift namlulu uzun tüfekler görmüşsünüz, işte onlara süperpoze deniyor. Kitap adını buradaki "çift olmak" teriminden almış. Bildigimiz gibi en ufak parçamız atom oluyor fakat atomun da parçaları var, yani atomlarında kendilerine ait özel bir dünyası var, bu dünyada yaşayan elementlere parçacık diyoruz ve bu parçaçıklar hiç akıllı, efendi şeyler degil, ne yapıcakları hiç belli olmayan varlıklar, kitap da tam olarak bu noktadan yürümüş. Sen eski bir atom fizikçisi olan jakop'sun ama artık bıkmışsın lanet olsun atomunuda, fizik profosorlügüne de demiş, istifa edip ailenle huzur içinde yaşıyorsun. Bir gün işten eski bir arkadaşın seni ziyarete gelip atomu parçaladım jakop diyor, yav he he diyip adamı gönderiyorsun ama adam ertesi gün vurularak ölü bulunuyor, üstüne üstlük silahta senin parmak izin, ayakkabı izin vs. ne ararsan var, resmen kartvizitini bırakmışsın oysa sen hiçbirşey yapmadın, özetle "masumiyet özür degildir" kuralına göre hiçbirşey yapmamış olmana ragmen artık mapus hayatı yaşayacak yada bu olayı çözeceksin. Kitabın konusu bu, bu haliyle tam bir polisiye, hemde hızlı bir polisiye, ilk sayfayı açtıgınız andan itibaren kitap öyle coşkulu, öyle hızlı ilerliyor ki sıkılmak im-kan-sız. Hayatımda ilk defa bilim-kurgu/polisiye tarzı bir kitap okudum ve aşırı eğlenceli geçti. Bu güzel polisiye üzerine, "bilim" kısmı harika şekilde entegre edilmiş, bilgilerin bir kısmı kurgu, yani gerçek olması imkansız(şimdilik) fakat bir kısmı da kuantumun doğası geregi tamamen bilimsel. Bilimkurgu olarak sizi heyecanlandırabilecek ne varsa(farklı dünyalar, sınırsız güç, paralel evren vs) bu kitapda gayet eglenceli olarak bulunuyor. Hem iyi vakit geçireyim hemde "daha önce hiç bu açıdan bakmamıştım" demek istiyorsanız,
SüperpozeDavid Walton · April Yayıncılık · 2016717 okunma
Uzun zaman sonra bitirilen ilk romanın ufak bir incelemesi. :)
2022 1. kitabı
David Walton tarafından yazılan bu bilim-kurgu romanını büyük keyifle okudum. Dürüst konuşayım fizik konusunda detaylı bilgiye maruz kaldığım zaman duyduklarımın tek bir cümlesini dahi anlamıyorum ama bu romanda kuantum fiziği anlaşılır bir dille okuyucuya anlatılmış. Bu da Süperpoze'nin keyifle ve merakla okunmasını sağladı benim tarafımdan. Klişeden uzak kurguya sahip bir kitap. İlerlerken finali, yazarın sanki yaratıcılığı bitmiş de bitsin diye yazılmış sonlardan olacak diye endişelenmedim değil. Ama bu endişemi boşa çıkardı David Walton. Sonu da beni yeterince tatmin etti. Edebi dili elbette yok. Heyecan, suç ve bilim-kurgu içeren bir kitap. Shakespeare'in Romeo ve Juliet'i değil :) Bu uygulamada uzun süredir "ben daha ebedi şeyler okuyorum! bu okuduğun sana hiçbir şey katmaz! onu değil bunu oku!" savaşı olduğu için bundan da bahsedeyim dedim :) Herkes istediğini okusa ve saygılı eleştirilere açık olsa daha keyifli bir ortam içinde yer alırız değil mi?
Bilim-Kurgu
2024 42. kitabı
Okunma: 29 Mart 2024 16:13
Schrödinger'in kedisinden kuantum dolanıklığına şahane bir bilimkurgu! Olayların kurgusu ve bilimsel bir temele oturtulmuş olması büyük bir zevkle okumamı sağladı, fazlasıyla tatmin ediciydi.
Bilimkurgu
2018 8. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2018 22:26
Kuantum fiziğini oturup açıklamaya çalışsam kuracağım cümleler bilimsel verilere dayalı olmaz, fakat bildiğim ve ilgimi çeken bir konu olduğu da bir gerçek. Süperpoze'yi rafta ilk gördüğümde üzerinde "Bir Kuantum Romanı" yazması zaten beklentimi yüksek seviyelere çıkarmıştı fakat beklentimi de geçecek bir kitap olacağı aklıma gelmemişti. İlk sayfalarında kendine yer bulan hafif bilimsel açıklamalara dayalı diyaloglar beni ilk başta korkuttu. Ama, kuantum fiziğine dayanan bir romandan bahsediyoruz, elbette açıklayıcı bir dili olmalı. Aksi halde anlatılmak istenen asla yerine ulaşamayabilir. Dil kullanımı da ayrıca dikkat isteyen bir konu. Bilgi verir gibi ağır paragraflar yerine diyalogların tercih edilmesi daha oturaklı bir okuma sunuyor. Diyalogların günlük hayatın gidişatında kurulmayacak saçma sapan diyaloglar olmaması da inandırıcılığı artırıyor. Yani şu ana kadar her şey harika. Dışardan bakınca bir cinayet romanı gibi gelebilir Süperpoze. İçinde bundan çok daha fazlasını barındırdığı bir gerçek. Aslında klasik bir hikaye kurma aşaması var; birdenbire eskilerden gelen bir dost ve ardı arkası kesilmeyen belalar. İlk başta çapraz kurgu olduğunu düşündüğüm bölüm ilerlemelerinin de sonrasında çok daha farklı olduğunu anladıktan sonra kitabın bende uyandırdığı merak duygusu dalga gibi katlanarak arttı. Elbette bu bahsettiğim unsuru keşfetmeyi size bırakıyorum. Süperpoze, içeriği nedeniyle basit bir roman değil. Fakat kullandığı dil ve hikayenin seçtiği anlatım ile bu zor konu çok başarılı bir şekilde işlenmiş. Ayrıca kuantum fiziği doğru anlatılmadığı sürece çoğu kişiye deli saçması gelebilir. Ama şunu da göz önünde bulundurmak lazım; dünyada varlığından haberimizin olmadığı, gerçekliğinden şüphe duyduğumuz fakat son derece gerçek olan birçok unsur var. Kuantum
SüperpozeDavid Walton · April Yayıncılık · 2016717 okunma
Olasılıkların hepsini aynı anda yaşamak
2023 15. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2023 23:31
Yazı tura attığınız düşünün. Normalde iki olasılık vardır: Yazı ya da tura. Peki ya ikisi de aynı anda gerçekleşebiliyorsa? Yani avucunuzdaki paranın üst yüzeyi hem yazı hem de tura olabiliyorsa? Fizik dersini seven bir lise öğrencisi olarak bu kitabı tesadüf eseri buldum ve gördüğüm anda büyük bir heyecan duydum. Anlamakta tereddüt ederek başladığım süperpoze, gittikçe beni içine çekti. Oldukça sürükleyici olan bu kitap size kuantum fiziğini, elektronların hareketini, basmakalıp öğrendiğimiz tüm o fizik kanunlarını sorgulatıyor. Yazarın kalemine ayrı hayran kaldım. Olayların akışı kusursuzdu, her sayfada farklı bir gerçek ortaya çıkıyordu. Bol ters köşeli ve adrenalinli bir kitap okumak isteyenler için birebir.
Bilim-Kurgu
2025 13. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 11:36
Jacob Kelley, eski bir atom fizikçisidir ve mutlu bir aile hayatı sürdürürken, eski iş arkadaşı Brian Vanderhall geceyarısı kapısına dayanır. Brian, kuantum mekaniğiyle ilgili çığır açan bir keşiften bahseder, ancak sabah ölü bulunur. Jacob, cinayetle suçlanır ve masumiyetini kanıtlamak için kuantum fiziğinin sınırlarını zorlayan bir maceraya atılır. Kitabın temel bilimsel konsepti, kuantum süperpozisyonudur. Süperpozisyon, bir parçacığın aynı anda birden fazla durumda olabileceği kuantum mekaniği ilkesidir (örneğin, bir elektronun hem burada hem orada olması). Brian’ın keşfi, bu ilkeyi makroskopik dünyaya, yani insanlara ve nesnelere uygulayabilen bir teknolojidir. Bu teknoloji, bir varlığın birden fazla “olasılık dalgası” olarak var olmasına olanak tanır. Örneğin, bir kişi aynı anda iki farklı yerde olabilir.
2017 75. kitabı
Uzun zamandır bu kadar sürükleyici bir bilim kurgu kitabı okumamıştım. Sadece bilim kurgu da değil; fantastik, polisiye, dram, gizem, macera, fazlasıyla bilim, distopya gibi bir sürü türün himayesine girebilir. İlk sayfalarından itibaren maceraya başlıyorsunuz ve hiçbir zaman da bitmiyor bu macera. Kuantum teorisinden alt ve üst spin kavramlarını kullanarak ileri geri saran bir macera evreni yaratıyor yazar. Kitabı tek oturuşta bitirmemek için kendimi durdurmak zorunda kaldım ancak iki oturuşta bitiverdi. Gerçekten o kadar sürükleyici ki nasıl bittiğini anlamakta zorlandım diyebilirim. Kitapta kuantum dünyasından gelen kuantum varlıklarıyla kitap karakterlerinin tam dozundaki, hiç sıkmayan savaşlarına tanık oluyorsunuz. Söz konusu kuantum fiziği olsa da yazarın -bana göre- açık bir dille anlatması sayesinde yabancılık çekmiyor, kitaptan hiç kopamıyorsunuz. Bir süreliğine farklı bir dünyanın kapılarını aralamak istiyorsanız ve benim gibi bilimkurgu okumaktan sıkılmıyorsanız kitap aramak için zamanınızı harcamadan bir an önce bu kitaba başlayabilirsiniz.