Günümüz genç yazarlarının birçoğunun aksine popüler kültürün değil hayallerinin peşinden koşan Tuna Ülker'in ilk romanı. Sıkmayan bir yapısı, akıcı bir dili ve çok güzel bir hikayeye sahip.
Tahta Kolye
Tuna Ülker Sisyphos Yayınları
kitap sayısı: 208
Annesi ile birlikte Çeşme'de yaşamakta olan İnci, vefat etmiş arkeolog dedesinin çalışma odasına girip beşinci yaş gününde çekildikleri fotoğrafın arkasına iliştirilmiş notu keşfettiğinde; kendisini, gerçekleştirdiği taktirde dedesini arafından kurtaracak bir vasiyetin içinde bulur. Bir zamanlar dedesinin en yakın arkadaşı olan adamın torunu ile tanışıp, adı Demir olan bu gence sırrını verdiğinde, düşündüklerinden daha fazla ortak noktaları olduğunu fark ederler. Bir ören yerinde buldukları iskeletin parmağındaki alyansta yazan isim ve kırmızı kadın ayakkabısı onlara bu tehlikenin içindeki iki piyon olduklarını hatırlatırken, İnci'nin beşinci yaş günü hediyesi olan tahta bir kolyenin gizemini çözmek zorunda kalırlar. Onlara eşlik eden arkadaşları değil, bir aşığın oyunu ve fotoğrafları olacaktır.
KİTAP YORUMUM: Kitap İnci'nin ölmüş dedesini rüyasında görmesi ile macera başlıyor. Arkeolog olan dedesi ona rüyasında yardım istiyor. Rüyaların varlığının gerçekliğine inandığım için ilk satırlardan beni kitap kendine aldı. Yine bir günde okuduğum kitabım.
İnci yalnızlığın verdiği şaşkınlık ve dedesine olan özlemi, onun rüyasında gelip yardım istemesi ile ne yapacağını bilememenin şaşkınlığı ile önce kendine yakın bulduğu Demir ile işbirliği yapıyor. Sonra aslında ikisinin de çok ortak noktaları olduğunu keşfediyor.
Aynı mesajlar, aynı kolye, ve yine yol inadına Ali'ye çıkıyordu. Ali bu konunun neresindeydi? Annesi ile ne kadarını paylaşabilirdi? Annesi ve kendisi tehlikede miydi? Demir ne kadar yanında olabilirdi ki?
Bazen yalnızlık dibe vurduğunda en yakınlarımızı yanımızda olmaları gerekirken bulamadığımız da birilerine hem de yeni tanıdığımız birilerine güvenmek zorunda kalırız. İnci bunu yaptı acaba pişman
Bugün sizleri asla vazgeçmeyen, vazgeçmek kavramı literatürlerinde olmayan, İnci ve Demir ile tanıştıracağım İnci, babasının yokluğunda, geçmişinin kırıklarıyla savaşırken, bir yandan da dedesini kaybetmenin acısını yaşıyordu. Annesi ile birlikte işlettiği lokanta tek kaçış noktasıydı.
Hayatına tatlı bir sürprizle giren Demir ile kalbinin ilk çırpınışları yaşayan İnci, dedesinden bulduğu bir not ile hayatını kaosa çeviren olayların ortasında bulur kendisini. Yardım etmesi için güvendiği Demir ile sırların peşine düşerken, açığa çıkan gerçekler ile tehlike de adım adım üzerlerine gelir. İnci ve Demir girdikleri bu zorlu mücadelede dedelerinin isteğini yerine getirebilecek mi? Sırlar, hayatlarının gidişatını nasıl etkileyecek?
İnci ve Demir ile tahta kolyenin gizemini çözerken, arkeolojik alanlarda tehlikeli adımşar atacağınız bu eser ilgililerine tavsiyemdir der hepinize şimdiden keyifli okumalar dilerim. Kitapla Kalın. Evde Kalın. sağlıkla kalın
Tahta KolyeTuna Ülker · Sisyphos Yayınları · 201837 okunma
Kitabımız Çeşme’de yaşayan İnci’nin arkeolog dedesinin ona bıraktığı vasiyeti bulması ile atıldığı macerayı konu edinmiş. İnci bu vasiyeti gerçekleştirirse eğer dedesini araftan kurtaracaktır aynı zamanda da. İnci bu vasiyetten kimseye bahsetmek istemez ama bir yerden sonra ona ağır gelen bu işi yeni tanıştığı Demir’e anlatır ve ikisinin de ortak bir noktası ortaya çıkar; Demir’e de dedesi aynı şekilde bir vasiyet bırakmıştır. Bundan sonra ikisi bu vasiyetleri gerçekleştirmek için birlikte hareket ederler. Bakalım İnci ve Demir bu görevi yerine getirebilecek mi? İnci dedesini araftan kurtarabilecek mi?
Kitap hakkında demek istediğim bazı şeyler var. İlk olarak kitap çok kolay okunan bir dile sahipti, bu yüzden hem çok kısa bir sürede hem de yorulmadan okudum. Kitap evet bazı noktalarda eksikti bazı noktalarda ise bu detaya gerek var mıydı diyebileceğim yerlere sahipti ama yine de bence başarılı bir eserdi. Çünkü yazarımız sayesinde Çeşme hakkında birkaç bilgiye sahip olduğum kadar o yaşta herkesin yazmaya çalıştığı sırf aşkla dolu kitaplardan ziyade aynı zamanda işin içine birazcık polisiyenin birazcık gizemin girdiği bir eser olmuş. Tuna Ülker
Kitabın konusu ve olay örgüsü insanı adeta olayların içine çekiyor. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen hayran kalmamak mümkün değil. Dili sade ve akıcı, okurken asla sıkılmıyorsunuz. Tavsiye ediyorum...
.....Tahta Kolye.....
Annesi ile Çeşme’de yaşayan İnci, bir yıl önce dedesini kaybetmiştir ve acısını hala içinde yaşamaktadır. Rüyasında gördüğü üzere, vasiyetini yerine getirmek, arkeolog olan dedesinin odasını karıştırmaya başlar. Bu sırada da Demir’le tanışır ve ona güvenmeye başlar. Fakat Demir ile aralarında başka bir türlü bağ olduğunu hisseder. Demir de yakın zamanda dedesini kaybetmiştir ve dedeleri aynı kadına aşık arkadaştırlar. İnci dedesinin bıraktığı izleri takip ederek, daha bir çok şeyi keşfedecek, hatta bir cinayeti çözecektir.
Kitap, oldukça akıcı ve sade bir dille yazılmış. Hafif gerilimin olduğu, gizem barındıran bu kitapta, yer yer tarihi ve mitolojik kısa hikayelere de yer verilmiş. Temposu hiç düşmeyen, sürükleyici bir anlatım tarzına sahip. Çeşme’nin ve İzmir’in de anlatıldığı kitap, olay örgüsü ve kurgusu açısından harikaydı. Ayrıca romanda, Atatürk anıtına hayranlığını da anlattığı bölüm mükemmeldi. Biraz aşk, biraz gerilim, bol bol gizem barındıran bu kitap, herkese tavsiyemdir. Keyifli okumalar
“Doğup büyüdüğüm şehrin ve Türkiye’nin özgürlüğünü borçlu olduğu Mustafa Kemal’in yüzüne bakarken gururlandım. Onun kurmuş olduğu Cumhuriyet’in bayrağı altında, onun 1926 yılında çıkardığı Medeni Kanun’un sayesinde, hür ve güçlü bir kadın olarak bu dünyada yaşıyordum.”
_____________
#okudumbitti #bloghemsire#tahtakolye @sisyphosyayinlari @tunaulker7
Tuna Ülker ~~ Tahta Kolye
✏ Senden yapmanı istediğim küçük bir iyilik var ve ben artık bunu kendi başıma yapacak halde değilim. Küçük bir kızken, sana oyuncaklarını koyman için yaptığım sandığı bulmanı istiyorum. Benim icin anlamı çok büyük, sevgili kızım...
✏ İnci annesi ile birlikte Çeşme de yaşamaktadır.Dedesinden kalan restaurantı isleterek geçimlerini sağlamaktadırlar. Bir yıl önce vefat etmiş dedesi İnci için çok önemlidir. Arkeolog olan dedesinin küçükken kazı alanlarını ve mitolojik hikayeler anlatmasını severek dinlemiş ve farketmeden birçok bilgi öğrenmiştir. Çalışma odasına girdiğinde bir doğumgünün de çekilmiş dotografin arkasındaki notu görünce kendisini dedesinin gerceklestiremedigi ve onun yapmasını istediği bir vasiyetini içinde bulur. Bu dönem de yeni bir arkadaşla tanısmistir. Demir İstanbul'dan aile ile birlikte yeni vefat etmis dedesinin evine taşınmıştır. İnci ip uçlarını birleştirmeye çalışırken bunalmış ve bunu Demir ile paylaşmıştir. Sonunda ikisinin bu olay ile ilgili ortak birçok noktalarının olduğu anlaşılmıştır. Bu iki gencin hem kalbi birbirleri için çarpmayın başlamış hemde üzerlerine bırakılan ağır vasiyeti yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bu yolculuk uzun ve meşakkatli olacaktır.
✏ Ben kitabı tüh ya orda değil miymiş? , hadi hızlı gidinyine yanlış çıktı bak diye diye okudum. Temposu hiç düşmeyen elinizden bırakmak istemiyeceginiz bir kitap. Arkeoloji, mitoloji azcık aşk, biraz gerilim, ufak bir de cinayet seviyorsanız mutlaka tavsiyemdir okumalisiniz. Olay örgüsü ve kurgusu ustaca kakaleme alınmış ve aynı zamanda tarih ile ilgili.bilgiler insanı sıkmadan araya serpiştirilmiş.
Kitapla kalın
Tahta KolyeTuna Ülker · Sisyphos Yayınları · 201837 okunma
1998 Samsun, Vezirköprü doğumludur. Yazar, ortaokul ve lise öğrenimini Samsun’da tamamlamış ardından Ege Üniversitesi, Turizm Rehberliği bölümünü okumak üzere İzmir’e yerleşmiştir. Küçüklüğünden beri kitap okuyup hikayeler yazan Ülker, ilk romanı Tahta Kolye’yi Çeşme’de yazmıştır.