Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sesli ve Görüntülü - 4 DVD

Ta´lim Tecvid ve Kıraat

Ramazan Pakdil

Ta´lim Tecvid ve Kıraat Gönderileri

Ta´lim Tecvid ve Kıraat kitaplarını, Ta´lim Tecvid ve Kıraat sözleri ve alıntılarını, Ta´lim Tecvid ve Kıraat yazarlarını, Ta´lim Tecvid ve Kıraat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
391 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Ta'lim Tecvid ve Kıraat
KURAN'I KERÎM'İ Daha iyi okumak, telaffuz etmek, kutsal kitabımızı yazıldığı şekilde öğrenmek ve anlamını bozmadan okumak için herkesin kitaplığında bulunması gereken, tavsiye edeceğim bir kitap. Açıklayıcı, harfi harfine sade bir dille yazılmış faydalı bir eser...
Ta´lim Tecvid ve Kıraat
Ta´lim Tecvid ve KıraatRamazan Pakdil · M.Ü.İlahiyat Fakültesi Vakfı · 201440 okunma
391 syf.
·
Puan vermedi
Kur'an, Allah c.c tarafından Peygamberimiz s.a.v'e indirilen, lafzı ile ibadet olunan ve mütevatir nakladilen ilahî kelâmdır. Allah, Kur'an'ı tecvitli telaffuzla indirdi, bize kadar da böyle geldi. Tecvit,bir şeyi güzel yapmak, süslemek, hoş yapmak, anlamına gelir. Kendisinde, harflerin mahreçlerinden ve sıfatlarından bahseden ilimdir.
Ta´lim Tecvid ve Kıraat
Ta´lim Tecvid ve KıraatRamazan Pakdil · M.Ü.İlahiyat Fakültesi Vakfı · 201440 okunma
Reklam
O (tecvid), harflerin her bir sıfattan hakkını ve müstahakını vermek ve her bir harfi aslına götürmektir.
VAKFIN ÖNEMİ Vakf (uygun yerde, uygun şekilde durma) ve ibtidâ (uygun yerden başlama), uyulması ve uygulanması gereken önemli bir husustur, Noktalama işaretlerine, gerekli yerlerde durma ve gerekli yerlerden başlama kurallarına riayet etmeden okunan bir yazı veya konuşmanın ne hale geleceği, nasıl yanlış anlaşılacak anlamlara gelebileceğini hepimiz takdir ederiz. Özellikle iyi anlaşılması, anlatılması ve yaşanması için indirilen Kur’ân-I Kerîm tilavetinde bu vakıf ve ibtida daha da bir önem arzetmektedir. Peygamberimiz (sav) vakıf ve ibtidâya son derece riayet eder, duraklarda durur, uygun yerlerden ibtidâ eder, tecvidine de azami riayet eder, anlaya anlaya tertil ile okurdu. “Tertil nedir?” sorusunu cevaplayan Hz. Ali (k.v.) de: “Tertil , harflerin tecvidi ve vakfları bilmektir.” buyurarak , tertilin yarısının harflerin tecvidi , diğer yarısının da vakf ve ibtidâyı bilmek olduğunu ifade etmişlerdir . Peygamberimiz ( s.a.v ) , “Allah ve Rasûlüne itaat eden doğru yolu bulmuştur . İkisine isyan eden .” deyip duran sonra sözüne devam eden bir konuşmacıya , “ Ne kötü bir hatipsin!” demiş ve konuşmacinın orada durmasının ( vakfetmesinin ) uygun olmadığını, böyle yapmanın kötü bir şey olduğunu ifade buyurmuşlardır . Onun için Kur'ân'ın manasının iyi anlaşılabilmesi için uygun yerlerde vakf ve uygun yerlerden ibtidâ çok önemlidir.
Sayfa 250
KUR'ÂN-I KERÎM'DE VAKF, İBTİDÂ VE VASIL MESELELERİ I. VAKF (اَلْوَقْفُ) A. VAKFIN TANIMI Vakfin lügat manası, “Durmak ve durdurmak" demektir. Terim olarak vakf, “nefes (almak) ile beraber sesi kesmektir." şeklinde kısaca tanımlanmıştır. Ibnü'l-Cezerî de biraz daha uzunca şöyle tanımlar: "Vakf; kıraate devam etmek niyetiyle, âdet üzere nefes alarak, kelime üzerinde sesi bir süre kesmekten ibarettir." Vakfa yakın bir terim de katı' ( اَلْقَطْعُ ) terimidir. Lügatte, "kesmek, ayırmak" anlamına gelen bu kelime, bir tecvid ve kıraat terimi olarak, "kıraatten tamamen ayrılmak niyetiyle kıraati kesmeye, bitirmeye" denir. Bu iki terimin zaman zaman eş anlamlı olarak birbirinin yerine kullanıldığı olur.
391 syf.
·
Puan vermedi
·
269 günde okudu
Talim Tecvid ve Kıraat
Ta‘lim Tecvid ve Kıraat Pendik Haseki İhtisas Merkezi’nde senelerce kıraat eğitimi vermiş olan Ramazan Pakdil hocanın bu eseri adından da anlaşılacağı üzere kıraat ve tecvidin temel meselelerini ele almıştır. Öncelikle Tecvid konusuyla giriş yapılan eserde ilave olarak lahn ve sürat yönünden Kur’an’ın okunuş tariklerine de yer vermiştir. İkinci Bölümde ayrıntılı olarak “Harfler” konusu ele alınmıştır. Bu çerçevede mahreç ve kısımları sıfatlar da zikredilen konular arasındadır. Üçüncü bölümde harf ve dudak talimi, dördüncü bölümde medler, beş, altı ve yedinci bölümlerde sırasıyla tenvin-sakin nun, idğam, elif lam takısının durumları, tecvidle ilgili müteferrik konular anlatılmıştır. Sekizinci bölümde vakf ve ibtida konusuna yer ayrılmıştır. Konunun uzmanı olarak tashih edilmesi gereken yerler olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Dokuzuncu bölümde istiaze ve besmele izah edilirken onuncu ve son bölümde kıraatler konusu işlenmiştir. Kitap 400 sayfadır.
Ta´lim Tecvid ve Kıraat
Ta´lim Tecvid ve KıraatRamazan Pakdil · M.Ü.İlahiyat Fakültesi Vakfı · 201440 okunma
Reklam
Tecvid tilavetin süsü, edâ ve kıraatin zinetidir.
Sayfa 39 - İFAV Y.Kitabı okudu
"Bir fem-i muhsinden ahzetmek lazımdır."
Ne kadar çok tecvid kitabınız da olsa, onların ibarelerini anlayacak diliniz de olsa, hatta okuyup ibarelerini ezberlemiş dahi olsanız, bir hocanın (fem-i muhsinin) ağzından duyup öğrenmeden tecvid ilmini hakkıyla öğrenmeniz mümkün değildir.
Tecvid hükmü, farzdır. Bu farziyyet kitap, sünnet ve ümmetin icması ile sabittir.
Sayfa 26 - İFAV Y.Kitabı okudu
Tecvîd; Kur'an'ı Kerim'i, harflerin mahrec ve sıfatlarına uyarak doğru okuma alışkanlığını kazandıran bir ilimdir.
Sayfa 26 - İFAV Y.Kitabı okudu
Reklam
"O (tecvid), harflerin her bir sıfattan hakkını ve müstahakını vermek ve her bir harfi aslına götürmektir. " İbnul Cezeri, Mukaddime, s.7
Sayfa 25 - İFAV Y.Kitabı okudu
Farziyyetinin hududu itibariyle, her müslümanın namazı sahih olacak kadar kıraatini düzeltmesi, yani nazar olarak bilmese de, ameli olarak düzgün ve tecvidli okuması veya daha orijinal ifadesi ile kıraatini lahn-ı celi'den kurtaracak kadar düzgün ve tecvidli yapması farzı ayndır. Kıraatinde tecvidin bütün inceliklerini uygulaması, eski ifadesiyle, kıraatini lahn-ı Hafi'den kurtaracak şekilde tecvide riayeti farz-ı kifayedir. Mağnisi
Bu İlmi bilmek ve onunla amel etmek bakımından, tecvidi bir ilim olarak bilmek farz-ı kifayedir. Bildikten sonra onu uygulamak ve onunla amel etmek farz-ı ayndır. İbnül Cezeri
Furkân Sûresi 32. Ayeti Kerime
"Biz onu, senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu tertil ile (tane tane ayırarak tecvid ile) okuduk. "
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.