Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrıların Doğası

Marcus Tullius Cicero

Tanrıların Doğası Gönderileri

Tanrıların Doğası kitaplarını, Tanrıların Doğası sözleri ve alıntılarını, Tanrıların Doğası yazarlarını, Tanrıların Doğası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her şeyden önce devletimizin yararına insanlarımıza felsefe öğretmeliyim
Fragmanlar
Cicero insanların tapındıkları şeylerin uydurma şeyler olduklarının farkındaydı. Çünkü dinsel inançları yıkacak güçte birçok şey söylediği halde böyle bir tartışmanın resmen tanınan dinsel inançları ortadan kaldırmaması için bunların açıkça tartışılmaması gerektiğini söyler.
Sayfa 293 - ALFAKitabı okudu
Reklam
Diogenes hep der ki ahlaksızların huzur içinde olmaları ve talihlerinin yaver gitmesi Tanrının bütün gücünü ve hâkimiyetini çökertir. Denebilir ki iyi insanlarında ara sıra iyi akıbetleri oluyor. Evet oluyor ama biz bu akıbetleri hiç düşünüp taşınmadan Tanrıya yorarız öyle değil mi?
Sayfa 286 - ALFAKitabı okudu
Mevkiler elde ettiğimizde, mal mülk açısında zenginleştiğimizde yada rastlantı eseri başka iyilikler elde ettiğimizde veya herhangi bir kötülüğü berteraf ettiğimizde Tanrıya şükrederiz. Acaba iyi bir insan olduğu için Tanrıya hiç şükreden olmuş mudur?
Sayfa 285 - ALFAKitabı okudu
Telamo Tanrının insanları önemsemediğini tek bir diziyle şöyle özetlemiş: Tanrı eğer insanlar ile ilgilenseydi iyilere iyi, kötülerede kötü şeyler olurdu; ama böyle olmuyor.
Sayfa 278 - ALFAKitabı okudu
Tanrı insana akıl verirken kötü niyet de vermiş oldu. Kötü niyet kurnazlıktır, hileli ve aldatıcı düşüncedir. Tanrı hileyide bahşetti o halde ve bunun gibi diğer kötü davranışlarıda. Çok az insan kurnazlığı iyiye kullanır ve zaten onlarda çoğunlukla kötüler tarafından ezilir. Bu yetiyi ahlaksızca kullananların sayısı sınırsızdır. Sanırsın bu tanrısal armağan insanlara iyilik yapsınlar diye değilde hile yapsınlar diye sunulmuş.
Sayfa 275 - ALFAKitabı okudu
Reklam
Şimdi birisi çıkıp şunu sorabilir: Bu muazzam düzen kim için kuruldu? Ağaçlar ve bitkiler için mi? Ama bu gerçektende çok saçma. Yoksa hayvanlar için mi? Konuşma yetisinden ve akıldan yoksun hayvanlar için Tanrının bu kadar zahmete katlanması olacak iş değil. Peki dünya kimler için var edildi? Şüphesiz aklını kullanan canlılar için. Sahiden hiçbir şey akıldan daha iyi ve üstün olamaz. Bu yüzden dünyadaki her şeyin insanlar için var edildiğine inanabiliriz.
Sayfa 203 - ALFAKitabı okudu
Gökyüzündeki hareketlerin ne kadar düzenli, yıldızlardaki düzenin ne kadar muayyen, her şeyin birbiriyle ne kadar bağlantılı ve uyumlu olduğunu görüp de bunlardaki düzenleyici aklı reddeden ve bizim aklımızla kavrayabileceğimizin ötesinde bir akılla gerçekleştirilen bu şeylerin tesadüfen olduğunu söyleyen birine kim insan diyebilir ki?
Sayfa 179 - ALFAKitabı okudu
216 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.