Tanrı'yı Bilmek

Kemal Batak

Tanrı'yı Bilmek Sözleri ve Alıntıları

Tanrı'yı Bilmek sözleri ve alıntılarını, Tanrı'yı Bilmek kitap alıntılarını, Tanrı'yı Bilmek en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Plantinga daha çok Tanrı inancının “rasyonel kabul edilebilirliği” için kötülük argümanını ve ontolojik argümanı özgün bir şekilde yeniden ele almış ve geliştirmiştir.
Sayfa 36 - İz
Tanrı'nın nedeni yoksa o zaman O'nun nedensel koşullarını soran bir sorunun cevabının da olmaması zorunlu doğrudur.
Reklam
"Tanrı gibi bir zatın ya da ona benzer bir şeyin var olmadığını, buna ek olarak çağdaş doğalcılarda olduğu gibi var olan tek şeyin çağdaş bilim tarafından kabul edilen ya da varsayılan varlıklar olduğunu benimseyen ve bizim bilişsel yetilerimizin çağdaş evrim kuramının gösterdiği süreçler yoluyla -tesasüfî genetik mutasyon ve doğal seleksiyon- ortaya çıktı- ğını ileri süren felsefî doğalcılığa (naturalism) baktığımızda, pek çok akademik çevrede dinin oynadığı rolü oynamak isteyen bu görüşün (örneğin, nereden geldiğimizi, nereye gittiğimizi, bizim doğamıza ait ana nitelikleri açıklamak istemektedir.) doğru olduğunu varsayabilir miyiz? Bu inançların doğru olduğunu varsayarsak, bizim inanç üretici süreçlerimizin/mekanizmalarımızın "güvenilir" olması olası değildir. Bu durumda doğalcılığın doğru olduğu inancı da güvenceye sahip olmayacaktır. Bu akıl yürütmenin sonucunda felsefî doğalcılık, "kendisine dayanarak tutarsız" olacaktır." - Alvin Plantinga [Plantinga , Warranted and Proper Function, s.194-237.Tanrı'yı Bilmek Alvin Plantinga'nın Din felsefesinde Tanrı ve epistemoloji Kemal Batak sayfa 355]
Sayfa 355Kitabı okudu
Rasyonelite, rasyonel temellendirilmeye eşitlenemez.
Plantinga Hıristiyan bir felsefeci olarak Hıristiyan topluluğuna seslenmiş ve Hıristiyan felsefesinin seküler felsefeden bağımsız geliştirilmesi gerektiğini savunmuştur. Hıristiyanlar seküler düşünürlerin doğalcılık varsayımından hareket etmeleri gibi kendi varsayımlarından hareket etme hakkına sahiptir.
Sayfa 13 - İz
Reformcu Epistemoloji
Eğer benim diğer zihinlere inancım rasyonelse Tanrı inancım da rasyoneldir. Ancak açıktır ki ilki rasyoneldir; bu yüzden ikincisi de." - Alvin Plantinga
Reklam
Onlar*ın teistik kanıtlarının amacı, Tanrı’nın varlığı konusunda insanları ikna etmek değildir; aksine onların amacı “Tanrı vardır.” önermesinin tanıtsal (burhani) kanıtlar aracılığıyla bilinebileceğini göstermektir.
Sayfa 20 - İz/ * Anselm, Aquinas, Duns Scotus, William Occam
Tüm mesele bu
İnanan bir kişi dünyayı belli bir tarzda görürken, inanmayan kişi dünyayı çok farklı bir şekilde görür.
1. Tanrı realitede değil, fakat zihinde vardır. 2. Realitedeki varlık sadece zihindeki varlıktan daha büyüktür. (öncül) 3. Tanrı'nın realitedeki varlığı makuldür. (öncül) 4. Eğer Tanrı realitede var olsaydı, o zaman O, O'ndan daha büyük olurdu. (1 ve 2'den çıkarsanıyor) 5. (3 ve 4'te) varolan Tanrı'dan daha büyük bir varlığın olması makuldür. 6. Kendisinden daha büyüğü kavranamayan varlıktan daha büyük bir varlığın olması makuldür. (5'te yer alan “Tanrı' kavramından hareketle) Fakat elbette, 7. Daha büyüğü kavranamayan bir varlıktan daha büyük bir varlığın olmasının makullüğü yanlıştır. Bundan dolayı 6 ve 7 saçma ve birbirleriyle çelişiktir. Buna göre şu sonucu çıkartabiliriz: 8. Tanrı'nın realitede var olmayıp zihinde var olması yanlıştır. Öyleyse Tanrı zihinde varsa realitede de var olmalıdır.
Plantinga'ya göre Anselm'in argümanında ilginç olan nokta, eğer o doğru ise, öncüllerinin tümünün zorunlu olarak doğru olmasıdır.
Plantinga, doğal teolojiye ve dolayısıyla delil ve argüman yoluyla kurulan bir inanca gerek olmadığını, inancın “temel” olabileceğini savunur.
Sayfa 36 - iz
58 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.