Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrı'yı Bilmek

Kemal Batak

Tanrı'yı Bilmek Gönderileri

Tanrı'yı Bilmek kitaplarını, Tanrı'yı Bilmek sözleri ve alıntılarını, Tanrı'yı Bilmek yazarlarını, Tanrı'yı Bilmek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Plantinga'ya göre Tanrı'ya inanan bir kişi "O niçin vardır?" sorusunu sormaz; çünkü bu soru teizmin içinde asla sorulmaz, teizmin dışında ise bu soru anlamsızdır.
Sayfa 50 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022Kitabı okuyacak
Plantinga Teslis gibi, Enkarnasyon gibi Hıristiyan teizmine ait inançları benimsese de bunlar hakkında akıttığı mürekkep bu tür tanrısal tezahürlerin içeriğinden çok formuna, epistemolojisine yöneliktir. Onun projesinin amacı, Hıristiyan inancının epistemolojik statüsünü araştırmaktır. Örneğin o, Hıristiyan Tanrı inancının niteliklerinden olan Teslis'i, Enkamasyon'u alıp, içeriğini çeşitli itirazlara karşı savunmaz. Bu, onun felsefesinin temeline aykırı bir tutumdur. Çünkü Plantinga, Hıristiyan imanına karşı geliştirilen itirazları pozitif bir argüman sunmadan savunan negatif apoloji yanlısıdır. Öte yandan böyle bir girişim daha baştan bu ve buna benzer inançların -örneğin Kutsal Kitap inancı gibi- epistemik statüsünün derecesinin aşağıya çekilmesi anlamına gelir. Daha somut konuşacak olursak, onun söz konusu kitapta, örneğin, Teslis inancına ayırdığı sayfa, bir iki sayfadan öteye geçmez. Buna da bir itiraza cevap sadedinde değinir. Aslında bu genel metodoloji Plantinga karşıtlarının elini kolunu bağlayan bir niteliğe haizdir. O daha çok bu tür inançların epistemik statüsünü bilişsel mekanizma ile ilintili olarak tartışır.
Sayfa 29 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022 • GirişKitabı okuyacak
Reklam
...Tanrı'nın varlığının lehindeki ve aleyhindeki argümanlara bakmalıyız. Onun varlığının lehindeki argümanlar ontolojik, kozmolojik, teleolojik ve moral argümanlardır. Bilindiği gibi ilki, kendisinden daha büyüğü kavranamayan bir varlığın var oluşunu inceler. İkincisi, ilk neden ya da ilk muharrik argümanıdır. Üçüncüsü, dünyada
Sayfa 24 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022 • GirişKitabı okuyacak
Plantinga'nın Aydınlanma düşüncesiyle en derin görüş ayrılığı, özellikle Tanrı inancı ve Hıristiyan inancı noktasında, "ne kadar delil o kadar rasyonalite" bağlamındadır. O, kanıtın, delilin rasyonalite için zorunlu olmadığını düşünür.
Sayfa 23 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022 • GirişKitabı okuyacak
Plantinga'nın amacı, Hıristiyanların kendisinin ele aldığı konularda -epistemoloji, bilgi, rasyonalite, gerekçelendirme, güvence vb- nasıl düşünmeleri gerektiğini berraklaştırmaktır.
Sayfa 22 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022 • GirişKitabı okuyacak
İnanç ve inançsızlık arasındaki diyalogda, inanç delil tarafından "masumiyeti kanıtlanıncaya kadar suçlu" olarak görülmüştür.
Sayfa 22 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022 • GirişKitabı okuyacak
Reklam
"Her ne kadar benim öğüdüm özel olarak Hıristiyan felsefecilere yöneltilmişse de ister Hıristiyan, ister Yahudi, ister Müslüman olsun Tanrı'ya inanan tüm felsefecilerle ilgilidir."*
Sayfa 19 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022 • Giriş *Advice to Christian Philosophers, PlantingaKitabı okuyacak
...filozofların da ilgilendiği konular hakkında başarı kriteri, Hıristiyan olmayan felsefi dünyada etki uyandırmak değildir. Hıristiyan felsefeci ilk olarak Hıristiyan topluluğunun; ikinci olarak da felsefi topluluğun üyesidir. Bu yüzden olsa gerek Plantinga'nın en belirgin niteliklerinden biri teistik, Hıristiyan ve evangelik inançları kabul etmede gösterdiği sarsılmazlıktır.
Sayfa 18 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022 • GirişKitabı okuyacak
Plantinga'ya göre Hıristiyan düşünürlerinin ilgi göstermemesi gereken 'acaba amaçsallığı doğalcı perspektiften nasıl anlayabiliriz?' türünden problemler vardır. İnanan bir kişi dünyayı belli bir tarzda görürken, inanmayan kişi dünyayı çok farklı bir şekilde görür. Bu yüzden Hıristiyan felsefeci her şeyden önce Hıristiyandır. Ancak ikincil olarak felsefecidir.
Sayfa 17 - İz Yayıncılık - III. Baskı, 2022 • GirişKitabı okuyacak
Daha da açıkçası , ona göre, bir kişinin doğru olarak kabul ettiği şeyler, rasyonel olarak varsayacağı şeyleri etkiler. Örneğin, bir kişi Tanrı'nın “varlık temeli” ne dayanarak var olacağına ikna olmuşsa, bu onun Tanrı'nın varlığı için neyi delil olarak benimseyeceğini, Tanrı hakkında rasyonel olan ne tür inançlar oluşturacağını büyük oranda etkiler. Onun dinî epistemolojisinin “salt agnostisizm”i ya da “metodolojik doğalcılığı" çok zor duruma soktuğu ya da kötü bir tarafgirliğe ittiği de söylenebilir.
59 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.