Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Boyunca Tevhid Mücadelesi ve Hz. Peygamberin Hayatı

Ebu'l A'lâ el-Mevdudi

Tarih Boyunca Tevhid Mücadelesi ve Hz. Peygamberin Hayatı Gönderileri

Tarih Boyunca Tevhid Mücadelesi ve Hz. Peygamberin Hayatı kitaplarını, Tarih Boyunca Tevhid Mücadelesi ve Hz. Peygamberin Hayatı sözleri ve alıntılarını, Tarih Boyunca Tevhid Mücadelesi ve Hz. Peygamberin Hayatı yazarlarını, Tarih Boyunca Tevhid Mücadelesi ve Hz. Peygamberin Hayatı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlham'ı kendi başına hidayet yolu sayan ve peygamberlerin vahyine göre doğruluğunu ölçmeyip buna kendi uyan ve başkalarının da uymasını isteyen kişinin hareketleri şeriat açısından tasvip edilemez.
Sayfa 57 - Pınar YayınlarıKitabı okuyacak
Rasûller sadece Allah'a iman edilmesini bildirmek için gönderilmedi. Peygamberler yanlarında uyulması ve yaşanması gereken bir nizamı da getirmişlerdi. Bu şartlarda, onlara inanıp başkalarına tâbi olmak düpedüz tutarsızlıktır. Peygamber'e geldiklerine inanıldıktan sonra başka kanunlar bir yana bırakılmalıdır. Peygamberin getirdiğine uyularak yaşanmalıdır. Eğer yaşanmıyorsa, inanmanın anlamı kalmaz.
Sayfa 47 - Pınar YayınlarıKitabı okuyacak
Reklam
Peygamberlik ve Ezeli Anlaşma
Nebi'ler, Kitaplar ve Hakk'a davet edenler, insanlar için yepyeni bir şey getirmez, aksine onlarda daha önceden varolanları keşfedip tekrar ortaya çıkarırlar.
Sayfa 32 - Pınar YayınlarıKitabı okuyacak
Bugünkü Hıristiyanlık ve Aziz Paul
Hz. İsa'ya tabi olanlar önceleri kendisinin sadece Allah'ın peygamberi olduğunu biliyor, Músevi Şeriatına göre hareket ediyor ve akideler ile talimat ve ibadetler bakımından kendilerini Yahudiler veya İsrailoğullarından ayrı saymıyorlardı.Hz. İsa'ya tabi olanlar ile Yahudiler arasında sadece bir fark vardı: Bunlar Hz. İsa'nın peygamberliğine iman
Sayfa 452Kitabı okudu
Allah tarafından, dünyanın her köşesine ve her devirde gönderilen peygamberlerin dini İslâm'dı. Ve hangi dilde olursa olsun, dünyaya nâzil olan Allah'ın kitabı insanlara İslâmiyeti öğretti. Gerçek dinin değiştirilip, başka din ve nizamlar haline sokulan inanç ve kuralların ortaya çıkmasının sebebi de, insanların kendi menfaatlerini ön plâna çıkarıp başkalarının haklarına tecavüz etme hevesleriydi.
İnsanın Allah'a kul olmayıp, kendi nefsine uyması ve Allah'ın emirlerini bir kenara iterek ahlâk, cemiyet ve medeniyetleri için başka başka temel ve ilkeler aramaları bütün kötülüklerin kaynağı olup başlı başına bir fesattır.
Reklam
(Yahudilerde) Din ve Irk Taassubu Yahudi inançlarına göre, ticaret ve iş'te doğruluk ve dürüstlük ancak kendi irk ve dinlerinden olanlarla muamele yapıldığı zaman söz konusu olabilirdi. Yahudilerin başka din veya ırktan olanlarla ticaret ve iş muamelesi sırasında dürüstlüğe hiç gerek yoktu. Bu sebeple, Yahudiler, başka milletlerin para ve mal-ü
Sayfa 442Kitabı okudu
Hz. Muhammed (s)in peygamberliğinden önceki ortam
Hint toplumunda en aşağı kast (tabaka)'ta olan "Sudr"ların hayatının hiçbir değeri yoktu. Zaten Hindu inançlarına göre Şudrlar, Brahma denilen hayvanın ayaklarından doğduğu için hiçbir sevgiye ve saygıya lâyık değillerdi. Toplumun en üst kademesindeki Brahmanlar için Şudrların kanını akıtmak helâldi. Hindu'ların dini kitaplakındaki Veda'ları Şudr'ların okumaları şöyle dursun, yalnızca yoldan geçerken okunuşunu kulaklarıyla dinlemeleri bile büyük bir günahtı. Vedalar okunurken bunları dinlemiş olan bir Şudr'un kulaklarının sıvı kurşunla doldurularak öldürülmesi sadece caiz değil, gerekli idi de. Hindu'lar arasında “Jal Parva” denen bir gelenek vardı. Buna göre, anne ve babalar, doğan ilk çocuklarını kutsal saydıkları Ganj nehri sularına bırakıyor ve bundan son derece büyük bir dini saadet ve zevk duyuyorlardı
Sayfa 396Kitabı okudu
Hz. Muhammed (s)in peygamberliğinden önceki ortam
Aristo ve Platon (Eflâtun) gibi ahlâk hocaları ve filozoflar bile hamile bir kadına, vücudunun bir parçası olan cenini veya doğacak bebeği çıkarıp atma ve öldürme müsaadesi verirlerdi. Başka bir deyimle Eski Yunanistan ve Roma'da kürtaj yasak değildi. Babalar, öz evlatlarını öldürme hakkına sahiptiler.
Sayfa 396Kitabı okudu
Tam Bir Şirk Medeniyeti Çağımızın araştırma ve incelemelerinin sonuçları doğruysa, Hz. İbrahim'in ümmeti için şirk sadece dini bir inanç veya putperestlere mahsus bir ibadet şekli değildi. Aynı zamanda bu milletin bütün siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı bunun üzerinde kurulmuştu. Buna karşılık, Hz. İbrahim'in Tevhid ile ilgili daveti sadece putperestlerin ibadet şeklini ve inancını değil, aynı zamanda hükümdarların tanrısal sifatlarını, hakim sınıfın imtiyaz ve üstünlüklerini, rahip ve din adamlarının menfaatini ve kısacası ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal yapısının tümünü etkileyecek nitelikte idi. Hz. İbrahim'in davetini kabul etmek, toplumu temelden değiştirmek demekti. Bu toplum yepyeni temellere oturtulmalıydı. Tevhid'in etkisi toplumun her alanında ve kesiminde görülmeliydi. Böyle büyük çaptaki bir değişiklik ve devrimi kimse kabul etmeye hazır değildi, hele menfaatları en çok etkilenecek olan hükümdarlar, hakim sınıf, din adamları ve en başta Nemrûd benimseyemezdi. Onun için, toplumun her kesimi buna şiddetli bir tepki gösterdi.
Sayfa 354Kitabı okudu
Reklam
Maddi Kalkınma ve Ahlâkî Bozukluk Semûd halkı ve milleti hakkında Kur'ân-ı Kerîm'de birçok yerde ayrıntılı açıklamalar yer almıştır. (Bkz. A'râf; 73-79, Hûd; 61-68, Hicr; 80-84, Neml; 45-53, Zâriyât; 43-45, Kamer; 23-31, Hâkka; 4-5, Fecr; 9 ve Şems; 11). Bunlardan, Âd kavminden sonra şan ve şöhret kazanan milletin Semûd olduğu anlaşılıyor. Nitekim, yukarıdaki A'râf sûresinde aynı ifadeleri bulmaktayız “Âd kavminden sonra sizi hükümdâr yaptığını...” Fakat, maddi kalkınma, zenginlik, rahatlık ve bolluk Âd kavmini nasıl bozduysa, Semûd halkını da kötü yönde etkilemekten geri kalmadı. Yani, bir yandan hayat seviyesi yükselirken bir yandan da ahlâk düzeyi ve insanlık alçaldıkça alçaldı. Bir tarafta, şehirlerde göz kamaştırıcı binalar ve saraylar inşa ediliyor, dağlarda ve mağaralarda kayalara şekiller veriliyor, san'at eserleri ortaya çıkarılıyordu; diğer tarafta ise, toplumda şirk ve putperestlik yerleşiyor, eşitsizlik, adaletsizlik ve zulüm körükleniyor, milletin en kötü insanları iktidar koltuklarından ahkâm kesiyor ve yüksek sınıf büyüklük ve üstünlük kompleksiyle böbürleniyordu. Hz. Sâlih'in Hakka daveti ancak aşağı sınıftakilerin bir bölümünü etkileyebildi. Yüksek sınıftakiler ise bunu hakaretle reddettiler.
Sayfa 347Kitabı okudu
ÂD KAVMİ Tanımlama Ad Kavmi, Arabistan'ın en eski ve en tanınmış kavimlerinden biri idi; küçük büpük herkes adını biliyordu. Şan-ü şevketi ve ihtişamı dillere destândı. Haklanda savzsız efsaneler vardı. Ayrıca, bu kavmin felâkete uğraması ve yokoluşu da atasözü haline gelmişti. Ād, Araplarca öylesine bilinen bir kelimedir ki, her kadim ve eski seyler için “âdi” kelimesi kullanılıyor. Tarihi harabeler ve eserler "Adiyyat olarak tanımlanıyor. Sahipsiz ve bakıcısı olmadığı için boş bırakılmış toprağa "Adiyy-ul Ard" denilir. Eski çağ Arap şiirinde Âd kavminden bol bol bahsedildiğini görüyoruz Antropologlar, Arabistan'da en eski çağlarda kaybolup giden milletler arasında ilk ismin Âd kavmi olduğunu belirtirler. Hadislerden de Hz.Peygamber (s)'e bir defasinda, Âd bölgesinden Zühl bin Şeybân aşiretinden bir kişinin gelip eski zamanlardan beri Ad kavmi ile ilgili kendilerine kulaktan kulağa gelen rivayetlerden bazısını anlattığı anlaşılıyor.
Sayfa 341Kitabı okudu
Hakim Sınıf veya Yöneticilerin Bozulması "Benden sonra bazıları iktidara geleceklerdir. Onların yalanını teyit eden ve zulümlerini destekleyen benden değildir ve ben de ondan değilim." (Nesai, Kitab-ül Bey'a Bölüm: 34-35) “Kısa bir zamanda, ellerinde sizin rızkınız olan kişiler size hâkim olacaklardır. Sizinle konuşurken yalan söyleyeceklerdir, iş yaparken kötü işler yapacaklardır. Siz onların kötülüklerini övmediğiniz ve yalanlarını tasdik etmediğiniz müddetçe sizden razı olmayacaklardır. Onun için, siz, onların dayanabildikleri sürece kendilerine Hakkı sunmaya çalışın. Fakat onlar bu sınırları tecavüz ederlerse, üzerinde (onlar tarafından) öldürülen kişi şehit olacaktır..” (Kenz-ül Ummâl, c. VI, s. 347)
Sayfa 311Kitabı okudu
142 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.