Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2015 Ağustos

#Tarih Dergi - Sayı 15

#Tarih Dergisi

#Tarih Dergi - Sayı 15 Sözleri ve Alıntıları

#Tarih Dergi - Sayı 15 sözleri ve alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 15 kitap alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 15 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanpınar'ın Namık Kemal hakkında yazdıkları
Onun şahsiyetini sert vurulmuş bir mühür gibi taşıyan kelime, hürriyet kelimesidir... Başka hiçbir meziyeti olmasa, sırf bu kelimeyi ilk def'a olarak bu cemiyetin içinde bu kadar aşkla, bu kadar gür sesle ve bu kadar sık olarak kullanmış olması onu tarihimizin en büyük ve en istisnaî hâdiselerinden biri yapmaya kifayet eder.
İngilizlerin ve Amerikalıların, Bulgaristan'daki ajanlarını Türk azınlık arasından seçtiklerini söyleyen Sudoplatov, 1940'ların sonunda bu ajanlar aracılığıyla Bulgaristan'daki uranyum madeni ile ilgili ABD ve İngiltere'ye yanlış veriler ilettiklerini, bu sayede Batı'da Sovyetler'in atom bombası üretmeye daha uzak olduğu izlenimi uyandırdıklarını anlatmış. Dipnot:
Özel Görevler
Özel Görevler
Pavel Sudoplatov'un anılarının anlatıldığı kitap.
Reklam
Bilim ve Efsane
Dünyaların çokluğu teorisi neredeyse herkes tarafından kabul ediliyordu artık. Başka sorular kafaları kurcalıyordu. Örneğin, Leibniz'in iddia ettiği gibi "olabilecek dünyaların en iyisinde" mi yaşıyorduk, yoksa Voltaire'in yaptığı gibi bu düşünce alay edilecek kadar saçma mıydı? Dünya dışı yaratıklar dost mu düşman mıydı? Bir başka yönden bakılırsa, aslında bu sorular, dünya dışı yaşamla değil, dünyayla ilgili sorulardı. Bu bakımdan Mars efsanesi iyi bir örnektir. Amerikalı astronom Carl Sagan'ın dediği gibi, 20. yüzyıl başında Mars "bütün korku ve umutlarımızı yansıttığımız bir arena" hâline geldi.
Tevfik Fikret
Kısa ömrünün 10 yaşından 42 yaşına kadarki otuz iki yılını mizacına aykırı istibdat rejiminde, ölümünden önceki birkaç yılı da Kayalar'daki Âşiyan'ında (Tevfik Fikret'in evi) münzevi (topluluktan kaçarak) geçiren Fikret, en çok II. Abdülhamid'e ve II. Meşrutiyet'in parti diktasına kin duymuştu. Öyle ki, her yıl 31 Ağustos'ta şehrâyinlerle (şehirlerin ışıklandırılmasıyla) kutlanan cülus (tahta çıkma) yıldönümü gecelerinde o, evinde ışık yakmaz karanlıkta otururmuş!
Ve bir şişe rom
Derken 1647'de İngiliz denizci Richard Ligon, Batı Hint Adaları'nda Barbados'a ayak bastı ve şeker kamışı ekti. Şeker pekmezi olan "melas"tan kuvvetli bir içecek yapımı da ilk defa burada geliştirildi. Ligon ortaya çıkan içeceğe "şeytan-öldüren" lakabını uygun gördü. Tadı pek güzel değildi ama çok sertti. Üstelik çok ucuzdu, şeker üretim miktarını etkilemiyordu ve yolda bozulmuyordu. Güney İngiltere argosunda "it dalaşı" anlamına gelen ve körkütük sarhoş olanların gecenin sonunda yaşadıklarına gönderme yapan "rumbullion", nam-ı diğer rom böyle doğdu.
Sayfa 104Kitabı okudu
Bilim ve Efsane
... İki yıl sonra (1968'de) Dr. Edward Condon "Son 21 yılda UFO araştırmalarından bilimsel bilgiye katkıda bulunacak hiçbir sonuç çıkmamıştır. Daha ileri araştırmaların da bilime katkıda bulunması beklenemez" şeklinde bir sonuca ulaştı. Bunun üzerine ABD yönetimi, UFO konusunda bilimsel araştırmalara fon ayırmaktan tamamen vazgeçti. Bu nedenle Dr. Edward Condon, ufocuların hâlâ lanetlediği en büyük düşman ilan edildi.
Reklam
Şifa niyetine rom
İngilizlerin 18. yüzyılda denizlerdeki üstünlüklerinde grog'un (bir tür rom kokteyli) rolü büyük oldu. O zamanlar denizciler arasında en büyük ölüm nedeni, C vitamini eksikliğine bağlı iskorbit hastalığı idi. 1795'de roma katılması zorunlu hâle gelen limon suyu sayesinde İngiliz denizciler, kendilerine şarap verilen Fransız ve İspanyol rakiplerine göre çok daha sağlıklı durumdaydılar. 1805'deki Trafalgar Deniz Savaşı'nı kazanmalarında "limoni"ler ("limeys") olarak anılan İngiliz denizcilerinin performansının rol oynadığı söylenir.
Sayfa 105Kitabı okudu