Tarih-i Cihan Güşa

Alâeddin Atâ Melik Cüveynî

Tarih-i Cihan Güşa İletileri

Tarih-i Cihan Güşa iletilerini, Tarih-i Cihan Güşa okur görüşlerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih kitabı okurken yanıma 7 yaşındaki Züleyha geldi. Abi ben de okuyacağım dedi. Tabi dedim. Aldı eline kitabı başladı okumaya. Hem de sesli. Böylelikle 7 yaşında bir kız ,
Tarih-i Cihan Güşa
Tarih-i Cihan Güşa
kitabını eline alıp okudu. Ama ben ona
Kızıl
Kızıl
kitabını okumasını istedim. Şimdi okuyor 😇😇
Zamanın bütün soysuzları yüceltip, şerefli kimseleri düşürdüğünü gördüm. Denizin incileri batırıp leşleri su yüzüne çıkardığı, Ve terazinin ağır şeyleri alçaltıp hafifleri yükselttiği gibi .
Tarih-i Cihan Güşa
Tarih-i Cihan Güşa
Reklam
Tarih-i Cihan Güşa
Tarih-i Cihan Güşa
Çağatay Han kendi topraklarında müslümanlara çok sıkıntı yaşatıyordu. Müslümanların hayvanlarını boğazdan kesmeleri Yasa'ya göre yasak olduğu için müslümanlar Çağatay topraklarında hayvanlarını gizli gizli kesiyordu. Çağatay zamanının çoğunu kardeşinin yanında geçirdiği için bir gün bir adam bir müslümani şikayete geldi fakat Çağatayi bulamadı şikayetini Ogeday Hana sundu konu şuydu: Adamın biri hayvanlarını yasanın hükümlerine aykırı olarak boğazdan kesmişti. Han adamı dinledi bunu nasıl öğrendiğini sordu, adam müslüman komşuyu takip etmiş bahçesinin duvarına tirmanmis ve dama çıkmış oradan evini gözetlemisti. Ogeday Han adamı dinledi ve adamın idamına karar verdi. Nasıl olur diye şaşırdı adam fakat Han bilgeliğini göstermişti bir adamın evini gözetlemek aile hayatini o istemeden görmek affı olmaz bir suçtu.
Bir gün yıllık ava çıkılmıştı, Moğollar için savaştan hariç avdan daha değerli ne olabilirdi.200 km karelik alan 150 bin askerle sabırla daraltıldı nerke kurulmuştu her bir asker saflarını sağlam tutuyordu. Çünkü avını nerkeden kaçıran asker idam edilirdi. Büyük Han Ogeday bir tepenin başında olanı biteni izliyordu. Ilk oku her zaman Han atar ve av başlardı, o sırada hayvanların biri hana doğru koştu bu ilk kez oluyordu han oku elinde gelen hayvanı izliyordu ve hayvan hana bağırıp ağlamaya başladı sanki hayatının onun elinde oldgunu biliyordu. Ogeday dona kaldı şaşırdı ve Moğol ulusunda ilk kez olan bir iş yaptı. O sene av iptal edildi. Hanın latif gönlü bu yakarışa dayamamıştı hayvanların saadet günleri devam etti ömür ışıkları sönmemişti.
Tarih-i Cihan Güşa
Tarih-i Cihan Güşa
Büyük Han Mengü emri ile batıya doğru yola çıkan Hülagü Han'ın ordusu için yapılan ön hazırlıkların bir tanesi de, halkın otlara dokunmasının, hayvanlarına yedirmesinin yasaklanmasıydı. Ot, bir anda dönemin en değerli ve en tehlikeli maddesi olmuş, halk gizli gizli geceleri ot tedarikine çıkmış, yakalananlar ise anında idam edilmiştir. Ot yasağı, Hülagü Han'ın ordusunun İran topraklarına varıncaya kadar sürmüştür 3 4 yıllık bu yasak döneminde, Cüveyni tabiri ile her yer yemyeşil oldu.
Tarih-i Cihan Güşa
Tarih-i Cihan Güşa
Tarih-i Cihan Güşa
Tarih-i Cihan Güşa
Ogeday Han öldükten sonra tahtı bir süre idare eden karısı Töregene Hatun'un İranlı bir köle olan Fatma adında bir danışmanı vardı, dönem kaynakları bu kadının sihir ve büyü ile uğraştığını söylerler. Kurultay sonucu Han seçilen Guyuk, bu kadının annesi ile olan ilişkisinden çok rahatsızdı ve annesi ile araları açılmıştı. Töregene Hatun'un vefatı sonrası Guyuk Han, Fatma'nın yakalanması ve yargılanmasını emretti. Yasaya göre yargılanan Fatma ona yapılanlara dayanamadı ve herkese büyü yaptığını itiraf etti. Bunun sonucu kuşkusuz idamdı. Fatma'nın ruhu bedeninden kaçmasın diye vücudunda olan bütün delikler özenle dikildi bir keçeye sarıldı ve nehre atıldı. Suda ölmek bir Moğol'un en korktuğu şeydi ama ne de olsa Fatma bir Moğol değildi.
Reklam